Hard of zacht?

Ren je liever op een verhard of een onverhard pad? Ik wissel nog al eens van ondergrond, afhankelijk van waar ik mij bevind in het land. In de Achterhoek (ja ik hoor je lachen, daar kom ik oorspronkelijk vandaan en ja ik kan plat praten) ren ik vaak op bospaden. Een zachte, mulle ondergrond. Maar ik ben voornamelijk in Amsterdam (waar ik netjes ABN praat) te vinden, waar ze naast de gewone verharde wegen ook beschikken over parken, maar ook daar is de ondergrond verhard.

Goed waar wil ik heen met dit verhaal? Nu ik nieuwe running shoes heb, neem ik de ondergrond heel goed waar. Dit komt omdat ik dichter bij de ondergrond sta, om precies te zijn sta ik er 4 millimeter vanaf. Waardoor ik het vooral op hardere ondergronden heel zwaar heb en juist over zachte ondergronden heen vlieg. Voorheen was ik sneller op een hardere ondergrond, maar nu ben ik juist sneller op een zachtere ondergrond. Goed, Francien waar wil je nu heen (jezelf een vraag stellen op een blog is als tegen jezelf praten in je hoofd)? Wat is beter, lopen op een verharde of onverharde ondergrond? Het antwoord heb ik ooit al eens gehoord, maar is volledig  weggezakt. Er zijn natuurlijk belangrijkere zaken om te onthouden in mijn minuscule hersenpan.

‘Persoonlijk denk ik dat het zeker niet verkeerd is om af en toe af te wisselen van verhard naar onverhard omdat je ook andere spieren traint (onder andere je knieën en je enkels). Een verharde weg biedt meer controle over je lichaam, terwijl je bij een onverharde weg andere spieren aan het werk zet en je zo eigenlijk nog steviger op je benen komt te staan.’ (Bron: hardloop-maatje.nl)

Zoals je ziet was ik niet de enige met deze vraag. In dit antwoord kan ik mij wel vinden, maar of het ook echt zo is…? Daarvoor heb ik meer bewijs nodig.

‘Het is inderdaad goed om afwisseling van ondergrond in je loopjes in te bouwen. Het lopen in het bos heeft veel voordelen. De ondergrond dempt je stappen beter dan de verharde weg en je traint ook je evenwichts gevoel waardoor je stabieler loopt bij wisselende ondergronden. Ook kan je extra op kracht trainen als je in mul zand loopt. Er loert ook een gevaar, n.l. het risico op verstuiking is groter door b.v. boomwortels en kuilen. Toch prefereer ik zelf het bos om te lopen. (Bron: hardloop-maatje.nl)’

Ook in dit antwoord kan ik mij wel vinden, maar toch zie ik dit graag onderbouwd vanuit een expert. Dus ik Google rustig verder. En kijk is wat ik tegenkwam? Een lapje tekst.

‘Veel hardlopers menen intuïtief dat het beter is om op een onverhard pad of in het gras te lopen. De zachte ondergrond is beter, omdat je lichaam minder klappen hoeft op te vangen waardoor je minder blessures krijgt. Maar Hirofumi Tanaka, een inspanningsfysioloog van de Universiteit van Texas (Austin) denkt er anders over. Hij had te maken met een knieblessure en kreeg van zijn orthopedisch specialist het advies om niet langer op asfalt en andere harde ondergrond te lopen. Gras en onverharde paden zouden beter zijn. Maar Tanaka’s ervaring is dat zijn blessure verslechterde en bovendien verstuikte hij zijn enkel.

Ook in Nederland is die conclusie inmiddels getrokken. Dr. Willem van Mechelen van het VU-ziekenhuis in Amsterdam ging op zoek naar studies die zijn gedaan naar hardloopblessures en hoe je ze kunt voorkomen. Hij ontdekte dat er geen goede studies zijn, die uitwijzen dat een zachte ondergrond blessures voorkomt. Van Mechelen concludeert op basis van de gepubliceerde onderzoeken dat diverse factoren geen invloed hebben op het voorkomen van blessures. Leeftijd, geslacht, body mass index, heuvelachtig gebied, harde ondergrond, deelname aan andere sporten, tijd van het jaar en tijd van de dag hebben geen significante invloed op het voorkomen van blessures. Dat is goed nieuws voor mensen die bang zijn dat ze op latere leeftijd sneller geblesseerd zullen raken.

De krachten die op je lichaam worden uitgeoefend tijdens het hardlopen zijn verschillend, als je op een harde asfaltweg, een klinkerweg of een bospaadje loopt. In studies is dit wel indirect gemeten, bijvoorbeeld met schoenen die van meer of minder demping waren voorzien. De schoenen met meer demping imiteren dan het hardlopen op een zachtere ondergrond, zoals een grasveld of bospaadje. Daarbij blijkt dat het lichaam zich automatisch aanpast aan de ondergrond, zodat de krachten op het lichaam gelijk zijn. Bij hardlopen op een harde ondergrond buig je meer door je knieën en reageren je heupen flexibeler, om de klap meer op te vangen. Sommige mensen passen zich makkelijker aan een bepaalde ondergrond aan, dus het is onverstandig om van zachte bospaadjes opeens naar een harde asfaltweg over te stappen.

Een andere reden om voor de hardere ondergrond te kiezen geldt voor mensen die aan wedstrijden mee willen doen: de meeste wedstrijden vinden plaats op de openbare weg, dus het is slim om daar alvast gewend aan te raken tijdens je training.’ (Bron: Beterhardlopen.nl)

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin

Recent