Who run the world?

De invloed van muziek op je hardloopprestaties.

Hardlopen met muziek. Dat doen we allemaal weleens. We zijn immers allemaal Born to Run (Bruce Springsteen, 1975). Muziek schijnt ook daadwerkelijk van invloed te zijn op je hardloopprestaties en verbetert je loopvermogen. De juiste muziek vermindert namelijk het gevoel van vermoeidheid en geeft je net dat beetje extra doorzettingsvermogen. YES! Dat willen we allemaal wel natuurlijk. Hoe zit dat precies?

Sportpsycholoog Costas Karageorghis van de Brunel University in Londen heeft zijn leven gewijd aan onderzoek naar de samenhang van muziek en sportprestaties. Wat kunnen wij van hem en andere onderzoekers leren? De belangrijkste conclusies vind je hieronder.

Vermoeidheid
Uit verschillende onderzoeken blijkt inderdaad dat muziek het gevoel van vermoeidheid vermindert. Alleen treedt dit effect alleen op bij lage tot middelmatige inspanning. Bij extreme inspanning is het effect op ons lichaam zo groot dat muziek geen invloed meer heeft op wát we voelen, maar wel op hóe we het voelen. Muziek heeft dus ook een positief effect op onze subjectieve waarneming van vermoeidheid.

“Hardlopen met muziek zorgt ervoor dat je minder snel moe wordt”

Lopen met achtergrondmuziek
Sportpsycholoog Karageorghis maakt een onderscheid tussen asynchroon en synchroon gebruik van muziek tijdens het sporten. Asynchrone muziek kun je zien als achtergrondmuziek. Bij synchrone muziek laat je een beweging, bijvoorbeeld de pasfrequentie, samenvallen met de beat van de muziek. Dit laatste heeft het grootste effect op sportprestaties, maar is wel veel lastiger.

De ideale beat
Echter is het niet zo dat iedere nummer een positieve invloed heeft op je sportprestaties. Dit is afhankelijk van verschillende variabelen zoals de beat. Wanneer je asynchrone muziek gebruikt, dus achtergrondmuziek, dan is het ideale tempo van de muziek tussen de 120 en 140 beats per minute (bpm).

Wanneer je een minder intensieve training hebt (50%-60% van de maximale hartslag), kun je het beste muziek uitkiezen tussen de 120 en 130 bpm. Bij trainingen die meer inspanning vereisen (70%-90% van de maximale hartslag), ligt het voorkeurs tempo tussen de 130 en 140 bpm.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat té relaxte muziek je sportprestaties ook negatief beïnvloeden. Hier ga je zelfs langzamer van lopen. Zorg er dus voor als je voordeel wilt halen uit je muziek tijdens het sporten dat je muziek uitkiest tussen de 120 en 140 bpm.

“De ideale beat ligt tussen de 120 en 140 bpm”

Persoonlijke muzieksmaak
Naast de beat is ook je persoonlijke muzieksmaak van invloed op je sportprestaties. Wanneer je het nummer al kent en het nummer een fijn gevoel oproept kan dit extra motiverend werken. Het is belangrijk om goed naar de tekst en de boodschap van het nummer te luisteren zodat dit aansluit bij het doel van je training.

Houd maat!
Om het allemaal nog net even wat ingewikkelder te maken beweren wetenschappers dat niet alleen de beat en je persoonlijke muzieksmaak van belang zijn, maar ook het ritme speelt een cruciale rol. Zo kun je het beste lopen op een vierkwartsmaat. Met dit ritme maak je namelijk grotere stappen en zet je meer kracht achter je beweging. En ja, dan ga je automatisch sneller. Een driekwartsmaat heeft juist het tegenovergestelde effect, omdat dan de kracht achter je beweging iedere keer op je andere voet komt te liggen. Hierdoor kun je minder kracht zetten en loop je automatisch langzamer.

Cooling down
Ook afkoelen kan uitstekend met muziek. De juiste muziek brengt je lichaam namelijk eerder in rusttoestand. De ideale beat ligt hierbij tussen de 60 en 90 bpm. Verwacht echter geen wereldwonderen. Het herstel zal maar maximaal met acht procent toenemen. Wanneer je liever gaat voor een actieve rust (dus wanneer je nog in beweging blijft bij een cooling down) dan wordt muziek met 140 bpm aangeraden. Verzuring en vermoeidheid in de spieren gaan hierdoor namelijk sneller weg.

Gevaren van lopen met muziek
Maar let op! Lopen met muziek heeft ook nadelen. Wanneer je kiest voor té opzwepende muziek ga je makkelijker over je grenzen heen. Dit maakt een training minder effectief en vergroot de kans op blessures. Gebruik daarom niet bij iedere training muziek. Loop bijvoorbeeld twee keer in de week met muziek en de rest zonder. En wissel ook iedere twee weken van afspeellijst.

“Té opzwepende muziek vergroot de kans op blessures”

Amateur hardlopers
In hoeverre muziek een positieve invloed heeft op de sportprestaties van amateur hardlopers wordt nog in twijfel getrokken. Het is namelijk van belang dat zowel het ritme, de beat en de persoonlijke muzieksmaak klopt met het doel en de intensiteit van de training en dit is lastig te realiseren voor de meeste amateur hardlopers.

Playlist incoming!
Wil jij toch met muziek het optimale uit je training halen? Volgende week deelt Bregje de pérfecte playlist!

Meer weten van Bregje?
Volg haar dan hier op de voet!

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

 

Recent