Help ik ben geblesseerd, wat nu?

Hey daar ben ik (Bregje, hardloop coach) weer! Dit keer ga ik er voor zorgen dat je indien geblesseerd, je zo snel mogelijk weer back in the (running game bent!

screen-shot-2016-11-17-at-10-32-05-am

Je was net zo lekker bezig. Je motivatie was on point. Je conditie was subliem. Je was tevreden met jezelf en dan krijg je te horen dat je geblesseerd bent. Hieronder een aantal tips waardoor jij toch in shape blijft en weer supersnel ter been ben!

1) Luister ALTIJD naar je fysio, en als je nog niet bent geweest: GA!!
Het is belangrijk om altijd naar je fysiotherapeut te luisteren en zijn raad op te volgen, ook al is zijn advies niet altijd leuk. Ik zie heel vaak in mijn omgeving dat mensen eigenwijs zijn, ze denken bijvoorbeeld dat ze wel kunnen bootcampen i.p.v. hardlopen. Dit is zeker niet bevorderlijk voor het lange termijn proces. Volg dus altijd de raad op van je fysio zodat je op de snelst mogelijke manier kan herstellen. Twijfel je of je iets wel of niet mag doen, vraag dan altijd raad aan je fysio.

2) Rust
Waarschijnlijk is dit het lastigste advies wat je kunt krijgen, maar rust nemen kan geen kwaad. En is zelfs bevorderlijk voor je herstel. Uiteraard is bijvoorbeeld vier maanden rust geen goed idee, maar in de beginfase van je blessure is rust vaak het eerste en beste medicijn. Overleg met je fysio wanneer je weer RUSTIG je sportieve activiteiten mag opbouwen.

3) Stretch
Stretchen is bij veel blessures relevant voor een goed herstel (bijvoorbeeld kuit- en scheenklachten). Echter is dit niet relevant voor iedere blessure en kan het zelfs gevaarlijk zijn (denk bijvoorbeeld aan een spierscheur). Overleg dus eerst met je fysio of stretchen voor jou relevant is en welke stretchoefeningen je het beste toe kunt passen.

4) Spierversterkende oefeningen
Een veel voorkomende oorzaak van blessures zijn onderontwikkelde spieren en instabiliteit. Vaak zal een fysio dan ook spierversterkende oefeningen geven, zodat je belastbaarheid omhoog gaat. Het is dan ook geen gek idee, dat ook al ben je niet geblesseerd, je toch wat spierversterkende oefeningen doet.

5) Vervangende training
Mogelijk adviseert je fysio dat je tijdelijk niet mag hardlopen. Nu lijkt dit het einde van de wereld, maar het kan ook een goede mogelijkheid zijn om kennis te maken met andere sporten. Een goede vervangende sport kan bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of yoga zijn. Dit zijn sporten die geen grote impact hebben op je lichaam en ook heel leuk kunnen zijn. Zo blijf je toch fit en zorg je dat je belastbaar blijft.

Geconcludeerd mag dus worden dat het vooral belangrijk is dat je naar een fysio gaat als je geblesseerd bent en dat je ALTIJD naar je fysio luistert. Je fysio is de specialist. Google niet. Better safe than sorry! Wees dus niet eigenwijs en omarm je blessure.

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Lisa Hogers & Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent