High in the sky

Ben je bekend met de term ‘runners high’? De roes waar veel hardlopers het over hebben nadat ze een lange run hebben gehad. Een totaal gevoel van ontspanning en geluk. Tijdens het lopen zit je er helemaal doorheen, alles doet pijn en je moet je echt concentreren op het neerzetten van je linkerbeen voor je rechterbeen. Eindelijk komt die finishlijn in zicht en met je laatste kracht kom je binnen. Wat je nu verwacht is totale ineenstorting, maar het mooie van de runners high is dat nu je lichaam ineens z’n werk gaat doen. Je voelt je juist enigszins ontspannen. Hoe kan dat?!

De runners high was heel lang een onbewezen fenomeen, onverklaarbaar voor wetenschappers. Maar er is nu toch een echte, onderzochte verklaring. Als je een tijd aan het rennen bent, komen er endorfinen (lichaamseigen morfine) vrij in je hersenen. Deze stof geeft je een geluksgevoel, een gevoel van ontspanning. Er is dus echt een verband gevonden tussen hardlopen, en sporten in het algemeen, en een goed humeur. Van hardlopen word je blij. Daarnaast is het mogelijk dat die endorfinen helpen bij chronische pijn en depressie. Klinkt bijna te goed om waar te zijn, niet?

Nu ben ik benieuwd of je zelf wel eens dit gevoel van roes hebt ervaren? I’ve been there, maar ik moet wel eerst echt uit mijn comfortzone stappen. Mezelf uitdagen om verder te gaan. Ik moet er dus eigenlijk eerst echt goed doorheen zitten, voordat ik het gevoel van ontspanning ervaar. Dus… Ik ga nu mijn hardloopschoenen aantrekken en high worden van mijn lichaamseigen drug;)

Heb jij de runners high ervaren? En geloof je erin of ben je, net als heel veel andere, nog sceptisch?

?

Fieke

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter<

Recent