Hoe vaak loop jij?

Ik vind het te gek als je me een vraag stelt. De meest gestelde vraag? Hoe vaak per week mag ik lopen? Zoals je begrijpt is deze vraag afkomstig van de overenthousiaste beginner. Die vaak net iets te hard van stapel loopt in het begin. Niets mis mee. Te gek zelfs. Alleen is het als beginner zaak het hardlopen gestaag uit en op te bouwen, want je lichaam is nog niet gewend aan deze vorm van impact. Waardoor je blessuregevoeliger bent.

Laat ik ‘beginnen’ met je te feliciteren dat je het hardlopen gevonden hebt. Waarom heb je ervoor gekozen om met hardlopen te beginnen? Wil je er net als ik sexy uitzien in de slaapkamer of wil je binnenkort je eerst vijf kilometer race aftikken? Is het onderdeel van je ik-wil-gezonder-leven-programma? (Ik ben gewoon heel nieuwsgierig naar je beweegreden).

Goed on to the next. Je werkt. Gaat naar school. Heb een vriend. Of je bent een serial dater. Het is belangrijk te weten of je de tijd hebt of kunt vrijmaken voor een rondje around town. Kun je dat niet, dan heeft geen enkel trainingsprogramma zin. Dus bedenk goed op welke dagen en tijdstippen je kunt hardlopen.

Drie per week hardlopen is een prima startpunt als je het mij en de experts vraagt. Dan heb je namelijk voldoende tijd om te herstellen van je runs, waarmee je de kans op blessures verkleint. Tevens is dit aantal prima in te passen, zelfs voor mensen met een heel druk schema (ik behoor overigens ook tot die groep). En mis je een keer een training, dan kun je deze altijd op één van de overige dagen inhalen.

Vaak vind je in de beginnersschema’s ook krachttraining of zwemmen. Deze trainingen zorgen ervoor dat je lichaam in zijn algeheel sterker wordt. Daar heb je tijdens hardlopen ook weer profijt van, omdat je minder blessuregevoelig bent hierdoor. Maar goed niet iedere renner of hardloper heeft daar zin in. Ik bijvoorbeeld, tenzij ik train voor een marathon dan zijn deze trainingen juist van essentieel belang.

Iedere dag hardlopen heeft zo zijn voor- en nadelen. Ik wil je niet aanraden om iedere dag te rennen, omdat je lichaam dan niet voldoende tijd heeft om te herstellen. Zorg er in ieder geval voor dat je minimaal één dag rust pakt. Dat moeten topsporters die negen tot twaalf keer trainen per week ook in acht nemen. Als je toch vijf of zes keer per week rent, zorg er dan voor dat je varieert in snelheid, afstand en ondergrond.

Hieronder vind je een aantal trainingsschema’s. Kijk vooral welk programma het best jouw wensen tegemoet komt.

Optie 1 (5 & 10 kilometer)
Optie 2
(10 kilometer)
Optie 3 (5 kilometer)

Als je nog meer vragen hebt, die je graag beantwoord wil zien schroom dan niet en stel ze in de comments. Wellicht pik ik jouw vraag er straks uit om te beantwoorden in de vorm van een blogpost!

?

Francien  & Team Girls Love 2 Run

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent