Hollands Glorie

Afgelopen NK greep Lisanne (22) naar het goud op de 800 meter sprint en werd tweede op de 400 meter. Haar zusje Laura (20) voegde daar nog een bronzen medaille aan toe op de 400 meter. Ik heb hun bewonderenswaardige prestaties met eigen ogen mogen aanschouwen en ik was onder de indruk. Hoogste tijd om deze getalenteerde zusjes aan de tand te voelen over hoe je nou de allersnelste van Nederland wordt. Samen met fotograaf Joyce reis ik af naar de Zaanse Schans voor een zweetdate met de kersverse NK sprint kampioenes. 

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (10)

Samen in de startblokken
Vanaf de tribune in het Olympisch Stadion heb ik jullie prestaties mogen bewonderen. Telkens als het startschot klonk voelde ik helemaal de spanning. Hoe was dat eigenlijk voor jullie? Lisanne: ‘Heel raar, want je staat opeens naast je zusje aan de start. Dan maak je opeens de switch van familie naar concurrent. Zit je elkaar eerst nog belachelijk te maken in de auto onderweg naar het stadion en dan opeens moet je samen gaan inlopen voor de wedstrijd die je beide wilt winnen. Dan ga je maar apart inlopen, maar sta je weer samen te rekken. En als ik mijn nummer nog moet opspelden dan vraag ik toch of Laura dat wil doen.’

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (7)

Wedstrijdritueel
En, dan sta je daar aan de start, dan gieren de zenuwen zeker door je lijf? Laura: ‘Ik kan dan absoluut niet stil staan, daar ben ik te zenuwachtig voor. Het is niet echt een ritueel, maar ik ben wel heel bewust op zoek naar een bepaalde rust en focus. Die vind ik meestal door mij af te sluiten. Bij het inlopen heb ik vaak muziek aan, dan ben ik even helemaal in mijn eigen wereldje. Dan kan ik rustig nadenken over hoe ik wil lopen en dan komen die zenuwen vanzelf wel.’

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (12)

Drie keer prijs
Ondanks die zenuwen kijken ze terug op een heel succesvol NK. Lisanne: ‘Ik ben tevreden, maar het liefst had ik ook gewonnen op de 400 meter in plaats van tweede te worden. Maar dat heb ik goed gemaakt op de 800 meter!’ Ook Laura is tevreden met haar bronzen plak. ‘Vorig indoorseizoen werd ik tweede, maar toen deden Lisanne en Nicky (dé 400 meter NK kampioen) niet mee. Dit keer deden zij wel mee, dus dan heb je een hele andere wedstrijd. Het was een goede race en ik ben tevreden.’

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (2)

Dromen, doelen, doen
Een succesvol NK smaakt vast naar meer, dus waar ligt de focus komend seizoen voor de zusjes? Laura: ‘Ik moet echt werken aan mijn laatste stuk. Mijn kracht ligt in de eerste 200 meter, maar ik moet nu leren deze zo lang mogelijk door te trekken. En wie weet word ik volgende keer dan wel eerste!’ De overstap van 200 naar 400 meter kwam voor Laura na een blessure vorig jaar. ‘Ik had mijn hamstring gescheurd en dat had invloed op mijn wintertraining. Meer lange tempo’s om mijn hamstring te ontlasten en zo werd de keuze voor 400 meter gemaakt. Af en toe doe ik nog 200 meter voor de afwisseling.’ 

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (4)

Blessureleed
Beide zusjes zijn net uit de lappenmand. Laura was drie maanden uit de running, maar Lisanne wel bijna een jaar. ‘Ik had mijn hamstring gescheurd en drie weken later struikelde ik, waardoor mijn blessure van 2,5 centimeter opeens 8 centimeter werd. Daardoor heb ik driekwart jaar bijna niets gedaan, in totaal ben ik wel bijna een jaar uit de running geweest. Dat was een rare periode, mijn dagen draaien om trainen en opeens valt dat weg. Ik had alle tijd van de wereld en miste het trainen heel erg, het is immers een bepaalde levensstijl.’ 

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (13)

Bevestiging
Terugkijkend op dit jaar geeft Lisanne toe dat het niet altijd even makkelijk was. ‘Ik was niet depressief, maar ik was totaal niet te genieten. Vraag maar aan Laura; ik was gewoon echt een bitch. Ik ging ook bijna niet meer naar school, opeens leek niets mij meer te boeien. Ik was ook beperkt in wat voor werk ik kon doen, een winkel ging bijvoorbeeld niet omdat je dan de hele tijd moet staan. Werken ben ik toen ook maar mee gestopt, maar gelukkig had ik mijn vriendinnen nog die voor afleiding zorgde. Door die blessure had ik ook de vrijheid om naar feestjes te gaan, iets wat voorheen nooit kon. Ik was bang dat ik het zo leuk zou vinden dat ik wilde blijven gaan, maar ik wilde zo snel mogelijk weer terug naar de sport. Die bevestiging was eigenlijk heel fijn.’

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (11)

Niet mijn favoriet
De zusjes hebben beide een indrukwekkend trainingsschema waarbij ze gemiddeld negen á tien keer per week trainen. Van kracht- tot baantraining, het komt allemaal voorbij. En ja, niet alle trainingen zijn even geliefd. Lisanne: ‘Ik vind duurlopen echt verschrikkelijk. Ik doe die ‘s ochtends meteen als ik wakker word, want anders weet ik dat ik het gewoon niet doe. Bij mij betekent uitstel anders afstel!’

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (9)

De grote namen
De dames moeten even nadenken als ik vraag tegen wie zij wel eens een wedstrijd zouden willen rennen. Lisanne: ‘Ik heb geen specifieke naam in gedachten, maar natuurlijk zou ik meedoen aan een wedstrijd met wereldatleten. Stel nou dat je die verslaat, dan betekent dat dat je gewoon heel erg goed bent. Vroeger droomde ik er wel eens van om tegen Allyson Felix te racen. Nu ben ik meer bezig met mijzelf te verbeteren, dan geef ik ze een reden om bang te worden van mij!’ Voor Laura is dat hetzelfde: ‘Ik kijk niet echt op tegen een bepaalde atleet, voor mij is het belangrijker dat ik in bepaalde wedstrijden mag meedoen. Denk bijvoorbeeld aan de Diamond League, dat is een soort Champions League voor atletiek. Ik droom ook nog wel over een EK of WK.’ 

Lisanne_Laura_GirlsLove2Run (6)

Supermama
Natuurlijk kon deze vraag niet uitblijven: wie is jullie grootste fan? ‘Mijn moeder,’ zeggen ze in koor. Laura: ‘Ze gaat altijd mee en houdt alles bij. Ze weet precies hoe laat we moeten lopen, kent tijden van anderen uit haar hoofd…’ Lisanne: ‘Ik noem haar altijd de lopende databank, die weet echt alles.’ Naast een power moeder, heeft Lisanne ook nog een power song. ‘Ik luister eigenlijk altijd naar Stronger van Kanye West. Precies wat ik nodig heb voor een wedstrijd.’

?

Francien  & Team Girls Love 2 Run

Eindredactie: Tesja Bonnie

Foto’s gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent