Hot in here

Hey mooiweerloopster! Ja jij daar. Deze is voor jou.

Ok, ik geef toe: guilty as charged. Ik vond het doen van een warming-up altijd zwaar overrated, maar eigenlijk is het de meest relaxte manier om je work-out te beginnen.

Wake-up call
Grote kans dat jij na een lange dag op kantoor, of in sommige gevallen meteen uit je bed, even voor een rondje gaat. Ik vind het de ideale manier om mijn dag te beginnen of juist af te sluiten, maar voor je lichaam is zo’n inspanning wel even schrikken na een periode van rust (lees: na een hele dag op je kont op kantoor of net uit bed). Door een warming-up te doen verhoog je je hartslag, je lichaamstemperatuur en de bloedtoevoer naar je spieren. Zo beweeg je flexibeler tijdens je training en verlaag je de kans op blessures.

Heat is on
Tijdens je warming-up stijgt niet alleen je lichaamstemperatuur, maar ook de temperatuur van je spieren. Hiermee verhoog je de spierfunctie en kun je je makkelijker en sneller bewegen. Ook verbetert je bloedcirculatie, waardoor je spieren meer zuurstof kunnen opnemen. Ook gaan je longen harder werken waardoor ze meer zuurstof kunnen opnemen.

Klaar voor de start
Het is belangrijk om een sportspecifieke warming-up te doen, voor hardlopen ziet deze er uiteraard anders uit dan voor een rondje krachttraining in de sportschool. Ook moet je de warming-up afstemmen op je inspanning: deze is voor een intervaltraining anders dan voor een duurloop. Voor een hardloop warming-up kun je het best kiezen om rustig in te lopen. Zorg dat je hierbij net niet gaat zweten, mocht je dat wel doen dan betekent het dat je al te veel energie verbruikt. Mocht je dapper genoeg zijn om buiten te gaan trainen als het met bakken uit de hemel komt, doe je warming-up dan binnen. Rondjes door de huiskamer rennen is natuurlijk niet ideaal, maar wat dacht je van een paar keer rustig de trap op en af?

Tussen je oren
Een warming-up is dan een lichamelijke activiteit, je bereidt je ook meteen geestelijk voor op je run. Dat klinkt misschien gek, maar door ook je geest klaar te maken voor de inspanning(en) die je straks gaat verrichten, ga je een stuk meer ontspannen van start met je training.

Cooling-down
Na inspanning komt… Juist, ontspanning en dit begint al met je cooling-down. Na een hardlooptraining is vijf tot tien minuten uitlopen ideaal om je lichaam weer te laten wennen aan de overgang van inspanning naar ontspanning. Rekken is ook verstandig, maar wees wel voorzichtig. Je spieren mogen dan wel opgewarmd zijn van je training, door flink te rekken kun je alsnog een blessure oplopen. Mocht je een grote afstand hebben gelopen of net over de finish van een marathon zijn gekomen, dan is het vaak beter om een dag te wachten met een hersteltraining op laag tempo.

Wat is jouw favoriete warming-up?

PH: Joyce Bongers

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent