I woke up like this

I woke up like this…OM VIJF UUR S’OCHTENDS EEN HELE WEEK LANG.

En geloof me, toen zag ik er niet zo uit.

Hoe zag ik er dan wel uit? En waarom deed ik dat? Jongens en meisjes, ik deed Helweek. Hieronder lees en zie je meer.

Helweek is DE zelfhulpboekensensatie van 2015. Het is geschreven door mental coach en oud-militair Erik Betrand Larssen, die met de combinatie daarvan een fantastisch zelfhulpboek neerzet. Niet alleen geeft het boek je handige thema’s en inspirerende zelf hulp teksten, maar ook de instructies voor een week waarin je jezelf disciplineert, uitdaagt en af en toe gewoon keihard uit je comfortzone schopt.

Schokkend nieuws: Ik houd daar wel van. Mijn comfort zone en ik zijn dikke vrienden, maar afstand is soms goed voor een relatie, niet waar? Dus ik, hop, die comfortzone uit en de Helweek in.

Helweek is lang zo extreem niet als de leger-helweken waar Erik zijn boek en week op heeft gebaseerd. Maar voor een lekker gemiddeld mens met een normale baan en weinig extremen kan het nog best heftig zijn.

In een notedop: Je moet een week mega-streng voor jezelf zijn – en daardoor kom je erachter dat je dat kan, en DAT is de meest waardevolle les voor mij van Helweek geweest.

De belangrijkste regels: 5 uur op, 10 uur naar bed, keihard werken, elke dag sporten, elke dag gezond eten en 1 nacht doorhalen.

En dat is nog best even een uitdaging, kan ik je verklappen. Maar wel eentje die ik iedereen aanraad. Het is namelijk precies goed: Zo extreem dat je er echt wat voor moet doen, maar niet zo extreem dat het niet te doen is. Streng, maar niet zo streng dat het niet te combineren is met je normale leven. En het lijkt misschien niet zo bijzonder, maar je kan er echt veel van leren.

Wat ik leerde?

DSC_0006 2

Alles went, behalve vijf uur. Vijf uur voelt twee uur vroeger voor mij dan half zes.

Elke dag sporten is heer-lijk. Hoeft niet elke dag superintens, maar elke dag bewegen is super.

Elke dag een salade eten tussen de middag ook.

Hard werken en opruimen is heel bevredigend, en is goed voor mijn stemming.

Lianne-41

Ik KAN een nachtje doorhalen, als het moet.

Ik kan er ook zonder enige moeite voor kiezen om voor mezelf te zorgen als dit nodig is. Na een nacht wakker blijven met het enige licht aan de horizon de yogales die ik om 06:30 kon gaan doen bleek het openbaar vervoer niet te gaan tot half 8 (Hemelvaart). Mijn hersenen gingen letterlijk uit met ‘de groeten’, ik trok mijn sportkleding uit en ben naar bed gegaan. Tot acht uur, toen ben ik gaan ontbijten en naar de yogales van 09:30 gegaan: Dat dan weer wel.

Social media is leuk, maar niet zo leuk dat ik het rondje Instagram-Facebook-Twitter echt 10 keer in een uur moet nalopen. Je doet door de regel geen-social-media-onder-werktijd een behoorlijke social media detox, en dat is lekker.

Ik ga het zeker nog een keer doen, ditmaal terwijl ik gewoon werk (ik heb het in een vrije week uitgeprobeerd, vooral vanwege die doorhaalnacht – nu geloof ik wel dat ik een dag werken na niet slapen ook wel zou kunnen).

En laatst maar zeker niet onbelangrijk, je krijgt terug wat je er instopt. Hoe intensiever en enthousiaster je je met Helweek bezig houdt, hoe strikter je met jezelf kunt zijn qua regels, des te meer beloont de ervaring je.

Ook Helweken? (nieuw werkwoord, kan gewoon)

?

Lianne

PH: Mariet Mons

Follow my blog on Instagram or Facebook. to keep up to date! See you!

P.S. Van 29 juni tot 5 juli doen Zelia en Josianne weer een Helweek, en ik ga weer meedoen: Deze keer als ik werk. Zie je dan?

Recent