#2 Ik ga op reis en neem mee…

Alleskunner Patrick Martens.

Samen met Nicole Buch, Hugo Kennis, Marius & Jasper Gottlieb, Mike & Desi van Dijk, Mark van Eeuwen en Marit Kloosterboer en nog 22 andere fanatiekelingen ga ik onder aanmoediging van Wendy van Dijk en begeleiding van Runnersworld en New Balance, de marathon van New York lopen. Met deze prestatie proberen we zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Stichting Semmy, een stichting die zich inzet voor onderzoek naar hersenstamkanker. De komende dagen ga ik in gesprek met een aantal van hen. Vandaag zit Patrick Martens voor mijn neus.

Patrick Martens
Patrick Martens barst bijna uit elkaar van energie. Die hij kwijt kan in het acteren, presenteren en presteren. Met dat laatste wordt gedoeld op zijn New York City Marathon avontuur. Lukt het deze alleskunner om dé marathon der marathons aan zijn indrukwekkende CV toe te voegen?

Wil om te presteren
Patrick is bijna zeven dagen per week te vinden in de studio, op het podium of staat ergens dansjes te doen op een festival. Hoe en waar vindt hij dan nog de tijd om te trainen? “Alles valt of staat met een strakke planning, 80% zelfdiscipline en 20% groepsdruk. Ik kan gezien mijn overvolle agenda lang niet altijd meedoen aan de groepslessen, maar voel de druk, middels de groepsapp, wel. Waardoor ik het aan mijzelf verplicht ben de kracht en motivatie te vinden om over de drempel te stappen, maar dat is niet altijd even aantrekkelijk. Gelukkig maakt lopen met een (goed) doel het al heel wat gemakkelijker. Ik heb mijzelf ten doel gesteld om de marathon zo goed mogelijk te lopen. Daar wil ik sterk genoeg voor zijn. Zowel mentaal als ook fysiek, want laten we eerlijk zijn het lopen van een dergelijke afstand heeft heel veel impact op mijn lichaam. En daarom wil ik vooral sterk aan de start verschijnen en dan is trainen gewoon een vereiste. En ik moet toegeven dat het trainen me ook echt veel meer energie geeft en naarmate ik verder kom in het proces gaat het me ook veel beter af. Het is fijn om te zien en voelen dat ik ook echt vooruitgang boek.”

#komjezelftegen
Tegenslagen zijn er ook geweest…”Ik ben mijzelf echt heel erg tegen gekomen. Dat was in juli / augustus. Ik was heel druk met The Bodyguard en Shownieuws. Ik werkte zeven dagen in de week en bleef tegelijkertijd ook vol doortrainen. Dat ging echt goed, dacht ik. Totdat The Bodyguard op zijn einde liep. Waardoor ik meer vrije tijd kreeg. Mijn lichaam vond het tijd om een pauze te nemen, maar mijn geest dacht daar anders over. Waardoor het lopen slechter en slechter ging. Ik raakte gefrustreerd en zag op de groepsapp alleen maar heel veel trainingsupdates voorbij komen en dat iedereen zo lekker ging. Terwijl ik juist totaal de andere kant op ging. Daar raakte heel erg door gefrustreerd, omdat ik daar voorheen juist heel veel motivatie uithaalde. En ik ging tussendoor ook naar een festival en dan voelde ik me echt heel schuldig dat ik de volgende dag niet ging lopen. Even dacht ik eraan om er helemaal mee te stoppen, maar dat was simpelweg niet de oplossing.”

Klaar mee
Maar wat was dan wel de oplossing? “Ik besloot mij drie weken terug te trekken. Ik dempte de groepsapp en richtte me even helemaal op mijzelf. Dat was echt het beste besluit ooit. Het was heerlijk om mijn lichaam en geest even de rust te gunnen die het ogenschijnlijk zo hard nodig hadden. En op september ben ik weer vol voor gegaan en nu gaat het beter dan ooit. Ik heb echt mijn flow en plezier teruggevonden in het lopen.”

Opgeven, wat is dat?
“Als ik mijzelf tegen kom in New York dan kan ik kracht putten uit die bewuste periode. Ik weet dat ik door kan gaan. Ik moet dan gewoon de tanden op elkaar zetten en denken voor wie ik het doe. Stichting Semmy en al die kinderen die te maken hebben met hersenstam kanker. Opgeven komt niet voor in mijn woordenboek.”

Gear up
“En datzelfde geldt voor mijn gear. Daar kan ik blindelings op vertrouwen. Mijn New Balance schoenen ondersteunen, met dank aan de uitgebreide loopanalyse bij Runnersworld, mijn loopstijl. En het moet er natuurlijk ook allemaal een beetje leuk uitzien, maar dat is goed gelukt als ik mijn following mag geloven.”

Live in actie
Hoe ziet Patrick de finish op 5 november 2017 eigenlijk voor zich? “Als ik de finish overkom dan hoop ik mij euforisch en uitgelaten te voelen. Het feit dat we dit gewoon samen hebben geflikt, ook al moet je het toch echt zelf doen. Ik kan niet wachten om dat te ervaren. Hardlopen an sich is een individuele sport, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen kunnen, maar je kunt het gevoel en de ervaringen die je opdoet met elkaar delen. Helemaal als ik de finish overkom en dat vind ik een heel fijn vooruitzicht. Misschien ga ik wel live op Instagram, want ik wil mensen graag deelgenoot maken van dat gevoel en ook als herinnering voor later.”
__________

Ook helpen?
Wil je meer weten over Stichting Semmy of wil je geld doneren? Dat kan op www.4semmy.nl.

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Girls Love 2 Run x Runnersworld 
Deze blog is in samenwerking met Runnersworld, benieuwd wat dat inhoudt? Lees het in de disclaimer. #komjezelftegen

 

Recent