Stoppen met sporten, omdat je ongesteld bent?!

Ongesteld zijn. De hemel op aarde of een regelrechte hel? In mijn optiek de hemel op aarde. Weet je waarom? Als je ongesteld ben is je pijngrens hoger. Dit zorgt ervoor dat ik ten tijde van een marathon het liefst ongesteld ben. Dan kan ik namelijk dieper gaan. Mijn moeder kwam trouwens met dit gegeven op de proppen. Met dank aan Leontien Zijlaard van Moorsel. Zij is net als ik namelijk op haar best als er bloed vloeit.

Ik heb daar ook al meerdere verhalen over geschreven in het verleden…
http://www.girlslove2run.com/2015/02/ik-ben-ongesteld/
http://www.girlslove2run.com/2015/09/period-shaming/
http://www.girlslove2run.com/2013/04/2-run-1-shame-on-you/

“De ‘pootjes’, zoals ze haar benen aanduidde, deden dan wel zeer, maar doordat dat ze middenin haar menstruatie zat, lag haar pijngrens tijdens de recordrace een stukje hoger dan normaal. Ze had haar wereldrecordpoging precies zo in haar cyclus gepland, geïnspireerd door eerdere positieve ervaringen in belangrijke toernooien is dat een kwestie van pijn met pijn bestrijden, zoals mensen in de tandartsstoel in hun eigen arm knijpen om de pijn dragelijk te houden?” – Bron: Volkskrant

Puberteit
Je vraagt je misschien af waarom ik dit met je deel… Ik heb daar een hele goede reden voor. Ik ben een sucker voor goede commercials. Ik snap dat een commercial bedoeld is om je iets te verkopen, maar er zijn commercials bij die je daadwerkelijk terecht wijzen op een probleem. Het aangeboden product, in dit geval Always maandverband, lost het probleem op. Door het gebruik van Always voel je je zelfverzekerder. Helemaal als je in de puberteit zit. De commercial vatte mijn aandacht vanwege deze zin: TIJDENS DE PUBERTEIT DAALT HET ZELFVERTROUWEN VAN MEISJES EN DE HELFT STOPT MET SPORTEN.

Stoppen met sporten omdat je onzeker bent over jezelf? Dat is best logisch. Toen ik voor het eerst ongesteld werd (in de puberteit) ben ik huilend naar mijn moeder toegerend. ‘Mam, ik ben ongesteld maar dat wil ik nog helemaal niet!’ Ik bleef daarna de hele dag in bed liggen. Mijn moeder ging ondertussen naar de supermarkt voor me om maandverband en inlegkruisjes te halen. Aan een tampon moest ik echt niet denken! Ik dacht ondertussen na over hoe ik dat moest doen als ik dan ging sporten. Iets wat ik toen al bijna iedere dag deed… Want ja, doorlekken, bloedvlekjes in mijn witte Hema hipster het zou allemaal zichtbaar zijn in de kleedkamer. En als ik dan niet kon douchen, omdat ik ongesteld was dan zou iedereen direct weten dat ik ongesteld was. Kortom ik schaamde me kapot en wilde om die reden bijna mijn (team)sporten volleybal en turnen opgeven. Totdat ik erachter kwam dat bijna al mijn teamgenootjes al lang en breed ongesteld waren geworden en dat het eigenlijk wel meeviel. Ik begreep wel direct waarom een aantal van hen thuis douchten i.p.v. op de vereniging. Ik merkte ook dat ik onder de douche stond en om me heen zag dat er meisjes waren waarvan de borsten gingen groeien en er ook nog eens schaamhaar bij kwam kijken! Ik vond mijn platte lichaam tot dan toe een fijne bijkomstigheid. Alleen schoten ook mijn borsten al snel de lucht in. Kwam er ook bij mij schaamhaar tevoorschijn. Dat vond ik minder prettig, maar het hoorde er wel gewoon bij.

Alleen als ik diezelfde zin nog eens lees, dan besef ik me terdege dat ongesteldheid eigenlijk geen reden hoort te zijn om te stoppen met sporten. En als de helft van de meisjes in de puberteit dat wel doet, dan heb ik een probleem. Het is juist mijn missie om meisjes (en vrouwen) in beweging te zetten… Daarnaast ben je in de puberteit ook vatbaarder voor de meningen vanuit je directe omgeving. Het vormt je zelfs voor een deel.

In mijn geval, kwam het ongesteld zijn me vaak ook nog harstikke slecht uit. Vooral omdat ik niet helemaal goed kon timen wanneer ik precies ongesteld werd. In mijn boek heb ik er zelfs over geschreven.

Boek - Francien laat je tieten nog eens zien (Joyce Bongers) (1)

Francien laat je tieten nog eens zien
‘De hitte van de fietskelder veroorzaakt een (rood) gele waterval in mijn onderbroek. Ik zet mijn fiets op slot en ren naar de kluisjes. Smijt mijn tas erin en sprint de trap op. Behendig slalom ik langs de mensen die in mijn weg staan, naarstig op zoek naar een wc die me niet alleen uit mijn lijden kan verlossen, maar ook uit het zicht. Ik kies de middelste van drie wc’s. Meisjes hebben namelijk liever één buurvrouw dan twee. Ik heb er liever twee. Deze wordt namelijk het minst vaak gebruikt.

 In groep twee van de basisschool had ik een soortgelijk probleem. Toen lag er gelukkig altijd een reserve(onder)broek voor me klaar. Alleen wist iedereen dan wel gelijk welke ramp zich had voltrokken. Vandaag de dag ben ik beter voorbereid op dit gebeuren. Ik heb altijd een extra hipster in mijn rugzak en een pakje inlegkruisjes in mijn kluisje. Shit. Beide liggen nog in mijn locker. Ik scheur een lange rits wc-papier af en leg het op de plek des onheils. Trek mijn broek op. Open de deur. Was mijn handen met zeep en loop de aula in. Waar de meeste leerlingen wachten totdat de bel gaat.

 Wacht, waarom kijkt de halve aula mijn kant op? Ik kijk terug, maar begrijp er niets van. Of laat ik het anders zeggen. Ik wil het niet begrijpen. Staar zo onopvallend mogelijk naar mijn vagina. Er is toch niets te zien van mijn lekkageprobleem van daarnet?’

Okay, je begrijpt ik werd aangestaard vanwege mijn tieten die de hele school door gingen en niet vanwege mijn ongesteld…  Maar toch maakte beide zaken me op dat moment onzeker.

naomi-028 (1)

naomi-013 (1)

Naomi van As
Neem van mij aan dat een hele geruststelling is als er maandverband of inlegkruisje in je hipster ligt. Dan heb je ieder geval weer een probleem minder! En dat ik niet de enige ben die in mijn puberteit onzeker werd van ongesteld zijn en het sporten in teamverband vertelt hockeyster Naomi van As jou! Ze is ambassadrice voor de play #LikeAGirl-campagne van Always.

Naomi_LikeAGirl_Always_1

Om het geheel met een sportieve noot af te sluiten, mag ik een tweetal gesigneerde hockeysticks weggeven! Laat me weten waarom jij wel zo’n stick kunt gebruiken, al is maar ter decoratie!

?

Francien (& Joyce)

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent