Let it snow

Snow. Powder. Dust. Nee, ik heb het niet over verschillende soorten neerslag die uit de hemel komen vallen. Voor de laatste RUNiversity van deze maand neem ik jullie mee op mijn één na laatste tripje. Snuif maar even diep in door je neus: vandaag hebben we het over cocaïne.

Maar natuurlijk!
Cocaïne, of in de volksmond gewoon coke, wordt via een chemisch proces uit de blaadjes van de cocaplant onttrokken. Deze bladeren, die vooral in Zuid-Amerika voorkomen, bevatten nog geen 1% cocaïne. Vroeger werd er op deze bladeren gekauwd: ze gaven energie, hiepen tegen hoogteziekten en namen het hongergevoel weg. Nu zijn ze vooral gewild om, je raadt het al, het witte kristalachtige poeder dat overblijft na het chemische proces. Er bestaan geen verschillende soorten coke, het enige verschil tussen de poeders is de zuiverheid.

Wat zit er in?
De witte poeder bestaat niet alleen uit cocaïne. Volgens de Jellinek kliniek, die verschillende testplekken heeft in Nederland, bestaat het gemiddelde monster voor 52% uit cocaïne. Andere stoffen zijn levamisol, fenacetine en hydroxyne. De namen kun je uiteraard vergeten, maar het is wel belangrijk om de effecten die deze stoffen op je lichaam hebben te kennen. Levamisol is een anti-wormen geneesmiddel voor dieren. Dat klinkt misschien onschuldig, maar bij mensen geeft dit medicijn kans op een tekort aan witte bloedlichaampjes waardoor je weerstand flink omlaag gaat. Fenacetine is een pijnstijler die inmiddels uit de handel is genomen vanwege de nierschade die het kan veroorzaken. Hydroyzine heeft een dubbele werking: het is een kalmeringsmiddel maar vermindert ook jeuk.

Binnen de lijntjes kleuren
Cocaïne wordt per gram verkocht in kleine envelopjes en kost tussen de €40 en €70. Als je zo’n envelopje eenmaal in je handen hebt, is de volgende uitdaging om de klonterige massa in je neus te krijgen. De pro’s gieten hun envelopje leeg op een cd, maken er met hun bonuskaart/Douglaspas keurige lijntjes van om het vervolgens met een opgerold briefje van 250 (bestaat die nog?) hun neus in te snuiven (of heb ik nu echt te veel films gekeken?).

Met je neus in de poeder
Als het poeder de weg naar je neusslijmvlies heeft gevonden, merk je binnen enkele minuten de eerste effecten. Je voelt je vrolijk, alert, kunt helder en snel nadenken en voelt je zelfverzekerd. Hongergevoel verdwijnt, je gaat sneller praten en hebt een groter uithoudingsvermogen. Verder kun je er maar beter voor zorgen dat er een toilet in de buurt is, coke heeft namelijk een stimulerende werking op je blaas. De effecten zijn meestal maar van korte duur, na een half uur is alles weer back to business. De drug blijft tussen de twee en vier dagen zichtbaar in je urine, acht dagen bij intensief gebruik.

Nog een. En nog een. En nog een.
Dit klinkt allemaal vrij onschuldig, maar je neus poederen heeft ook behoorlijk wat minder prettige bijwerkingen. Denk aan een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademhaling. Ook is cocaïne een drugs waar je makkelijk aan verslaafd raakt: het heldere, euforisch gevoel dat je krijgt van de drug is voor veel gebruikers een reden om nog even snel een lijntje te nemen. Het zal je waarschijnlijk ook niet verbazen dat je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te bereiken. En probeer er dan nog maar eens af te blijven.

Verslaafd?
Als je na lang en veel coke gebruik stopt met de drug, kan je je neerslachtig en uitgeput voelen. Dit kan maanden en soms zelfs jaren duren. Daarnaast tast coke je neusslijmvliezen aan en kan het gaan ontsteken of zelfs afsterven. Chronische verkoudheid, bloedneuzen en verminderde smaak krijg je er gratis bij. Oververmoeidheid, agressie en gewichtsverlies kun je ook aan de lijst met bijwerkingen toevoegen.

Lijntje voor het sporten?
Door het gebruik van cocaïne gaat je hartslag omhoog en vernauwen je bloedvaten. Je hart heeft meer zuurstof nodig door de verhoogde hartslag, maar krijgt minder zuurstof door de kleinere bloedvaten. Door een ‘onschuldig’ lijntje verhoog je dus je eigen kans op een hartverknettering. Zwaar af te raden met sporten dus. Ook geeft coke je het gevoel dat je de hele wereld aankan. Fijn, maar daardoor word je ook overmoedig. Misschien breek je wel het ene personal record na het andere, maar daarbij kun je flink over je eigen grens heen gaan en blessures scoren. Kortom: de enige lijn waar jij je tijdens het sporten mee bezig moet houden, is de finish lijn!

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent