Loopscholingsoefeningen: WHY?

Om een goede hardlooptechniek te krijgen is het belangrijk om loopscholingsoefeningen te integreren in iedere training. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan skippings (knieheffen), kaatsen, loopsprongen en nog veel meer. Er zijn honderden oefeningen te bedenken. De belangrijkste reden om loopscholingsoefeningen te doen is het verbeteren van je hardlooptechniek, waardoor je efficiënter (en dus sneller) kan lopen en de kans op blessures vermindert. Hieronder de belangrijkste aspecten die je traint tijdens loopscholingsoefeningen.

1. Coördinatie
Door loopscholingsoefeningen te doen verbeter je je coördinatie. Door een betere coördinatie is je aansturing beter en loop je stabieler. Er zijn veel oefeningen te bedenken waarbij je motoriek getraind wordt. Denk bijvoorbeeld aan een skipping, maar wissel deze eens een keer af met eerst 4 keer je rechterbeen en dan 2 keer je linkerbeen. Zie je het al een beetje voor je?

2. Balans
Naast dat je je coördinatie verbetert, zijn loopscholingsoefeningen ook gericht op het verbeteren van je balans. Een goede balans is noodzakelijk om blessures te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan ‘frozen skippings’. Dit is een kniehef waarbij je tussendoor stil blijft staan. Dus: links, rechts, freeze!

3. Houding
Door loopscholingsoefeningen te doen, werk je aan je hardloophouding. Hierbij train je bijvoorbeeld je arm-inzet, knie-inzet en je voetlanding. Bij skippings let je er bijvoorbeeld altijd op dat je je knie omhoog brengt in een hoek van 90 graden, dat je voet recht onder je knie is en dat je tenen omhoog getrokken zijn naar je schenen.

4. Kracht
Naast coördinatie, balans en je houding te training werk je ook nog eens aan het versterken van je spieren. Doordat je sterker bent, zak je minder door je voeten, heupen en knieën. Hierdoor verminder je de kans op blessures en loop je ook nog eens sneller. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken loopsprongen.

Loopscholingsoefeningen dragen dus bij aan het verbeteren van je coördinatie, balans, hardloophouding en krachtvermogen. Daarnaast is het een goede manier om je lichaam voor te bereiden op de training of wedstrijd die komen gaat.

?

Bregje (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

Recent