Louis Dam: Vreemdgangers lopen sneller!

Louis Dam zweert bij variatie in letterlijk alles.

Andere sporten dragen volgens hem dan ook bij aan het verbeteren van je hardlooptechniek. Een beetje vreemdgaan is dus best oké.

Vorige week sprak ik met Louis Dam over de positieve invloed van gevarieerd trainen op je hardlooptechniek. Maar uit onderzoek blijkt dat niet alleen een gevarieerde hardlooptraining bijdraagt aan een betere hardlooptechniek, ook andere sporten dragen bij aan het verbeteren van je hardlooptechniek en dus je hardloopprestaties! Een beetje vreemdgaan is in dit geval dus best oké. En uiteraard ging ik graag een keertje vreemd met de koning van het kickboksen: Rico Verhoeven. Wel een klein tipje van Louis: ‘beperk het alleen wel tot het sporten.’ Oké Louis: vooruit! Ik zal van Rico afblijven. 😉

Waarom dragen andere sporten bij aan een betere hardlooptechniek?
‘Lopen is te makkelijk. Als je je hardlooptechniek wil verbeteren dan moet je je hand-oogcoördinatie verbeteren. Als er een bal in het spel is leer je afstanden beter in te schatten. Dan ben je beter in de ruimte en dus verbeter je je hardlooptechniek. Daarnaast hebben alle Olympisch kampioenen in hun jeugd twee of meer sporten gedaan. Dat geeft alleen al aan hoe belangrijk het is om gevarieerd te trainen. Doe dus bijvoorbeeld een of twee keer in de week een andere sport.

Welke sporten dragen bij aan een goede hardlooptechniek?

  1. Basketbal: Ik ben zelf met name fan van basketbal. Je doet hierbij korte sprintjes, je springt, je vangt, je werpt. Het is zo divers en goed voor je coördinatie. Een hoop gebieden waar het in de winter sneeuwt gaan atleten in de winter de zaal in en daar hebben ze beduidend voordeel van.
  2. (Kick)Boksen: Daarnaast is boksen bijvoorbeeld ook heel interessant. Dit is een sport waarbij kort contact erg belangrijk is en je hand- oogcoördinatie verbetert. In twee minuten tijd doe je al zo ontzettend veel. Daarnaast is het ook heel geschikt om je zelfvertrouwen en je houding te verbeteren.
  3. Yoga: Door yoga leer je beheersing te krijgen over je spieren en leer je ook om je spieren te ontspannen. Dit is essentieel voor een goede hardlooptechniek. Zoals ik in mijn eerste interview ook al zei: Je moet ontspannen waar mogelijk, maar binnen deze ontspanning spanning kunnen leveren. Yoga helpt je hier uitstekend bij en brengt je meer in contact met je spieren.

Welke sporten dragen absoluut niet bij aan het verbeteren van je hardlooptechniek?
‘Heel veel mensen denken dat zwemmen, fietsen en schaatsen goed is om je hardloopprestaties te verbeteren. Dit is echter niet waar. Je mist bij deze sporten het contact met de grond en/of de zweeffase. Dit zijn daarentegen wel hele goede sporten als er een blessure op de loer ligt of als je geblesseerd bent of bent geweest.’

Tijd dus om zelf eens de boksring in te stappen. En met wie kan dat dan beter dan met kickbokslegende Rico Verhoeven? Zo krijg ik in ieder geval wel de smaak te pakken!

Rico Verhoeven

__________

Meer weten van Bregje?
Volg haar dan hier op de voet!

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Recent