Love potion voor sporters

Sportdrankjes winnen aan populariteit en ze zijn er dan ook in alle soorten en maten. Grijp jij na je work-out meteen naar een flesje vloeibare energie of hou je het liever bij water? Vandaag onderzoek ik het nut van deze drankjes en wat er nou eigenlijk allemaal in zit.

Bottoms up?
Sportdrankjes zijn ontwikkeld om zowel tijdens als na het sporten je lichaam te hydrateren en alle tekorten die je door het zweten bent kwijtgeraakt weer aan te vullen. Tijdens het sporten verliest je lichaam een grote hoeveelheid vocht, zowel via zweet als via je adem. Je lichaam bestaat voor maar liefst 60% uit water en al bij 2% vochtverlies hollen je sportprestaties achteruit. Denk aan spierkrampen, maag- en darmklachten en vermoeidheid. Ga je langer dan 30 minuten sporten, dan is het belangrijk om flink te drinken.

What’s in it for me?
Het voordeel van sportdrank boven water is dat je lichaam meer vocht vasthoudt door de koolhydraten, zouten en vitamines die deze bevatten. Een ander belangrijk ingredient zijn de electrolyten die in sportdrank voorkomen. Deze zijn nodig om jouw glycogeenreserve aan te vullen en je electrolytenbalans op pijl te krijgen na het sporten. En dan nu even in normaal Nederlands: de electrolytenbalans hangt samen met hoeveel zout en vocht die je verliest als je zweet en de glycogeenreserve is de hoeveelheid suiker (koolhydraten) die in spierweefsel en je lever is opgeslagen. Goede sportdrankjes bevatten snel opneembare koolhydaten (vandaar de mierzoete smaak) zodat je die tijdens het sporten als energiebron kunt gebruiken. Er zijn drie soorten sportdranken op de markt die door de samenstelling allemaal een andere opnamesnelheid hebben. Welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Isotone sportdrankjes
Deze sportdrankjes bevatten tussen de 6-8 gram koolhydraten per 100 milliliter en hebben dezelfde concentratie als lichaamsvocht. Daardoor worden deze snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Dit drankje levert ook meer voedingsstoffen aan je lichaam dan de andere soorten sportdrank.

Hypotone sportdrankjes
Hypotone drankjes bevatten minder dan 4 gram koolhydraten per 100 milliliter. Deze drank heeft de eigenschap zeer snel de maag te verlaten en het lichaam snel van vocht, koolhydraten en mineralen te voorzien. Dit maakt hypotone dranken een goede dorstlesser voor tijdens het sporten.

Hypertone sportdrankjes
Hypertone sportdrankjes bevatten meer dan 8 gram koolhydraten per 100 milliliter.  Daarom is deze ideaal om je energievoorraad weer op pijl te krijgen na een workout. Deze blijft langer in de maag en wordt minder snel opgenomen door de grote hoeveelheid koolhydraten. Drink deze dan ook alleen na een zeer intensieve of duurtraining. Hypertone dranken worden ook wel energiedrank genoemd in plaats van sportdrank. Klinkt misschien ideal, maar de hoge hoeveelheid mineralen en koolhydraten kunnen je ook behoorlijk last krijgen van je maag.

De ideale dorstlesser?
Grijp nou niet na een work-out van 10 minuten meteen naar een sportdrank. De meeste stoffen die je lichaam nodig heeft na een korte work-out, zoals zout, haal je ook uit je voeding. De drankjes smaken niet alleen heel zoet, er zit ook daadwerkelijk een heleboel suiker in. Uit onderzoek van Radar is gebleken dat een flesje Extran 21 suikerklontjes bevat, AA High Energy zelfs 24. Niet bepaalt wat je lichaam nodig heeft na een korte work-out, maar misschien ook niet na een lange training. Kijk dus goed uit welke sportdrank je kiest en wat hier allemaal in zit. Als je precies wilt weten wat er in jouw sportdrank zit, kijk dan op de site van het Voedingscentrum.

Wat is jouw favoriete sportdrank? Of hou je het liever bij water en wat te eten?

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent