Marathon prep

In de video gaf ik je dan misschien maar acht tips… In deze blogpost staan er toch echt tien.

Schermafbeelding 2015-02-02 om 21.05.13

Tip 1 – Als je haar maar goed zit
Haarlak! Haarlak? Ja, je haar moet ten alle tijden goed zitten, helemaal als je verder dan 15 kilometer loopt. Je weet maar nooit of Mr. Right tegenkomt op je run. Right?

Tip 2 – Rietje on the go
Deze tip is nieuw voor mij. Drinken tijdens races is mij nog nooit goed afgegaan. Ik verslik me 9 van de 10 keer! Maar met een rietje heb je dat probleem niet meer. Dus vergeet vooral je rietje niet!

Tip 3 – Lekker glijden
Vaseline is the answer to all your marathon problems. Hoe langer je (trainings)afstanden worden, des te groter de kans op wondjes en schuurplekken. Ook al heb je nog zulke goede gear, ook deze kan na 21 kilometer te wensen overlaten. Mijn borsten zijn meestal de l*l, vooral aan de onderkant heb ik door de wrijving behoorlijk wat wondjes gehad. Ik smeer bij lange afstanden altijd een dikke laag Vaseline op de elastische band en ook wat op mijn borsten. Op raceday (4 april) neem ik zelfs een bad in de vaseline en smeer ik mij helemaal in, in de hoop dat ik na 56 kilometer redelijk ongeschonden uit de strijd kom.

Tip 4 – Meten is weten
Zorg dat je een horloge of app hebt waarbij je je snelheid en de tijd in de gaten kunt houden. Door schade en schande heb ik geleerd dat er ook zoiets als een cut-off time bestaat voor races (en ja, anders lig je er echt uit). Om te voorkomen dat je net twee minuten te laat binnenkomt, omdat je bijvoorbeeld honderden selfies maakte along the way, is het handig om je tijd bij te houden. Hou ook je snelheid goed in de gaten om jezelf niet over de kop te lopen.

Tip 5 – Cut the cramps
Veel runners krijgen op race day te maken met kramp. En dan heb ik het niet alleen over spierkrampen, maar ook in de buik. Soms is het zo erg dat je je race niet kunt uitlopen. Daar gaat al je moeite, training en voorbereiding. Om te janken. Toch kun je dit heel makkelijk voorkomen door een week voor je race te beginnen met genoeg te drinken. Naast mezelf helemaal vol te gieten (ja, met water), gebruik ik ook Cramp Ease: een middel dat vier essentiële zouten (magnesium, kalium, natriumfosfaat en calciumcarbonaat) bevat die er voor zorgen dat mijn spieren niet uitdrogen en beter in staat zijn vocht op te nemen en af te voeren. Drie kwartier voor de start van mijn ultramarathon neem ik twee capsules in. Tijdens de race neem ik er om de twee uur één in.

Tip 6 – Patch it up
Pleisters, je kunt echt niet zonder als je traint voor een (halve, ultra) marathon. Ik gebruik preventief pleisters op drukpunten (of juist na een race om dergelijke wondjes mee af te plakken als ik een spot heb gemist). BTW ik word ook heel vrolijk van kleurrijke pleisters. Vandaar mijn keuze voor mijn prachtige Ikea pleisters.

Tip 7 – For your butt
WC-papier (of zakdoekjes) zijn onmisbaar tijdens je duurlopen. Trust me. Stapte je daarnet nog zonder druk op de blaas de deur uit, tien minuten en een stevige zuidelijke wind later en de nood is opeens heel hoog. Daar loop je dan, in een godvergeten veld waar, je raadt het al, in geen velden of wegen een wc te vinden is. Dus duik in die bosjes en achter een boom en verschuil je achter al het moois dat moeder natuur te bieden heeft. Toch fijn dat je wc-papier bij je hebt right?

Tip 8 – That sh*t cray
Lees dit. Nee maar echt.

Tip 9 – O-ME-GA
Omega 3 is mijn favoriete capsule (nee ik hou niet van medicatie, maar wel Omega 3). ‘Recent onderzoek laat zien dat Omega 3-vetzuren spierpijn kan verminderen en een positief effect heeft op de vetzuursamenstelling en antioxidantenstatus van het bloed bij inspanning. Naast lichamelijke effecten, is er ook een verband gevonden tussen Omega-3 vetzuren en mentale gezondheid.’ (Bron: Runnersweb.nl)

Tip 10 – Anders nog iets?
Nummer 10 mag jij invullen. Heb jij nog een nuttige tip? Deel deze dan in de comments, ik kan namelijk nog genoeg van jou leren!

Met welke tip ga jij aan de slag?

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent