Met de billen bloot (Part II)

In mijn vorige post ging ik met mijn billen bloot en vertelde ik je dat ik helemaal opnieuw moet beginnen met trainen voor de Two Oceans Race. Ik stelde je voor aan mijn fysio’s en hun wondermiddelen om mij fit te krijgen, maar zonder beweging wordt het natuurlijk niets. Tijd dus om van de bank (van de fysio) te komen en te bewegen met die billen.

Oefening baart kunst
Francien, oefeningen! Oefeningen, welke oefeningen? Nou deze!

Mocht je ook problemen hebben met je scheenbeen, dan is dit principe zeker een aanrader. Ik doe deze twee keer per dag (in sets van 15 x 3 herhalingen). Door het doen van deze oefeningen krijg je een soort eeltlaag op je weefsel en wordt je herstel bevordert. Heb je de smaak te pakken, dan vind je hier meer video’s terug.

Cardio marathons
De oplettende lezer en Instagramfollower heeft het al gezien: ik doe nu nog steeds marathons, maar dan in cardio. Dit wordt de komende weken alleen maar meer aangezien ik een looprust heb. Bij Fysiomed gebruik ik een apparaat dat een kruising is tussen een treadmill en crosstrainer. In het begin heb ik vreselijk staan klungelen met het vinden van de juiste beweging, maar als je het eenmaal onder de knie heb kun je er drie verschillende oefeningen op doen:

Schermafbeelding 2015-03-07 om 01.39.31

Verticale step
De naam zegt het al: deze oefening is vergelijkbaar met het op- en aflopen van de trap. Het is een ritmische stap van boven naar beneden en vice versa.

Elliptisch
Hiermee maken je benen circulaire bewegingen, waardoor het lijkt op snelwandelen (met kleine pasjes) of rennen (met lange passen).

Vario
Hierbij maak je ruime passen van ongeveer 83 centimeter en ik kan je vertellen: dit is DE BOM. Qua ademhaling en pas komt dit heel dicht bij hoe ik hardloop en dat was eigenlijk te gek. Ik loop voor mijn gevoel dus hard, zonder mijn blessure te verergeren. Voor iedereen die nu nieuwsgierig is geworden, kun je hier een video van Vario bekijken. Je kunt op deze manier niet alleen je conditie, spieren en conditie verbeteren in een trainingssessie, maar ook je coordinatie verbeteren (handing voor de klunsen onder ons).

Ice Ice Baby (part 2)
Ik vertelde je in de vorige post al over de geweldige uitvinding van de Hyperice Brace, maar ik ben nog niet ingegaan op het nut van ijzen. Doordat je spieren belast worden tijdens een training, raken ze licht beschadigd. Er ontstaan kleine spierscheurtjes die naarmate je ze vaker en zwaarder belast toenemen. Door je spieren te koelen ga je zwellingen tegen in die scheurtjes, die anders vollopen met vocht en bloed. In Kaapstad ging ik dit tegen door na mijn runs het zwembad in te duiken, maar guess what: in Nederland heb ik geen zwembad in mijn achtertuin. Ik heb namelijk geen achtertuin. Daarnaast gaf ik mijn spieren te weinig rust waardoor die bovengenoemde scheurtjes zijn gaan ontsteken. Het resultaat: shin splint. Veel topsporters ijzen preventief na en soms zelfs voor een training om die onvermijdelijke ontstekingsreactie de kop in te drukken of de hersteltijd te verkorten (een zwelling die niet doorzet hoeft het lichaam immers ook niet af te bouwen). Daarnaast heeft koelen ook een verlichtend effect en vermindert het de pijn. (Bron)

Off the radar
Nu je wat meer inzicht heb in mijn voorbereidingen voor Kaapstad, kan je misschien wel begrijpen dat ik me de komende weken koest moet houden. Mijn focus (Francien, focus!) ligt nu op de Two Oceans Race en even niets anders.

Wat helpt jou om te focussen als je naar een doel toewerkt?

PH: Joyce Bongers
?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent