Museumnacht Amsterdam

Hoe vaak per jaar ga jij naar het museum? Eerlijk zijn!

Francien, hoe vaak ga jij dan?
Okay, ik kom dus echt NOOIT (meer) in musea. Tenminste niet in eigen land. Zo ben ik nog steeds niet in het Rijksmuseum geweest en staat het Anne Frank Huis ook al jaren op mijn bucketlist. Ik hoor goede verhalen over het Foam Museum. Het schijnt zelfs een prima eerste date te zijn, als ik mijn vriendinnetjes mag geloven. Tot zover mijn kennis over musea in Amsterdam. Verder dan dit gaat het niet.

Frisse tegenzin
Vroeger kwam ik er naar mijn mening te vaak. Het voelde als een verplichting. Waarbij ik vooral heel snel verveeld was. Wie stopt er dan ook een museumbezoek voor een bezoek aan een pretpark? De schoolleiding! Waarbij educatie en vertier elkaar aanvulden. Wat denk je zelf?! Ik was pas negen! Het is alsof ik eerst een boterham met gezond beleg moet eten en pas daarna een boterham met vlokken mag pakken. Je begrijpt dat dit vroeger wel de manier was waarop het ging. Dit werkte op mij averechts.

Ik ga liever winkelen…
Waar ik ook ben, ik sla musea om die reden over. Ik ga liever eerst winkelen en rondlopen. En omdat ik tegenwoordig mijn eigen programma bepaal, sla ik dat educatieve deel over. En als ik toch eerlijk moet zijn, ik vind het dus nergens op slaan als mensen op vakantie wel een kathedraal of museum bezoeken terwijl ze er in eigen land niet eens naar omkijken. Sorry. Dat noem ik nou echte cultuurbarbaren.

Cultuurbarbaar
Mijn vrienden vinden me denk ik ook de grootste cultuurbarbaar, omdat ik in het buitenland het liefst in fijne (werk)barretjes plaatsneem en de stad per hardloopschoenen ontdek. En als ik dan toch een museum, kerk of iets in de trant binnenloop, dan is dat omdat het moet van reisgenoten of omdat ik persprogramma bepaald heeft dat ik daarheen moet. Eenmaal binnen heb ik het meer naar mijn zin dan ik wil toegeven. Toch heb ik nog steeds de weg naar bovengenoemde Amsterdamse musea niet gevonden.

Perfecte excuus voor een run
Maar gelukkig is er een oplossing voor mensen, die net als ik niet de motivatie hebben om vrijwillig een museum te bezoeken: Museumnacht (Amsterdam, 7 november vanaf 19:00 uur). Er zijn zelfs routes gemaakt voor mensen, zoals ik, die geen enkel idee hebben welke musea er allemaal te vinden zijn in Amsterdam. Die routes hebben ieder een eigen bewindvoerder gekregen. Die bewindvoerders ken ik dan weer wel. En dus ga ik af op hun smaak én voorkeur. Ik heb de naar mijn mening de drie beste en leukste routes (lees: personen) geselecteerd. En omdat Girls Love 2 Run een hardloopblog betreft zou ik het leuk vinden als je deze routes hardlopend aflegt. Dus lopend van Museum naar museum. Eenmaal in het museum is het zaak dat je een deobus uit je tas haalt en je hoofd schoonmaakt met reinigingsdoekjes. Om in alle rust te genieten van hetgeen je dat je ziet. Deal? Het ticket voor je deelname aan Museumnacht is trouwens €18.50, waarmee je toegang hebt tot meer dan 50 musea. Nee ik krijg niet betaald om deze post te schrijven, ik denk enkel dat het goed past bij het maandthema #AFTERDARK. En ik zie het als mijn taak je letterlijk ertoe te bewegen hardlopen ook als culturele activiteit te zien ;-). Komt dat een beetje geloofwaardig over? Of moet deze cultuurbarbaar gewoon haar grote bek houden? Wat maakt het ook uit. Kijk snel mee naar mijn voorkeur routes.

LINDA.TV - GL2R (2)

De Route van Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka is de Queen-B van het koken. Wat Queen-B doet met geluid, doet Queen-M met smaak. Ze maakt je foodstruggles herkenbaar en geeft je middels haar overheerlijke recepten de oplossing voor al je problemen. Trust me on this one. Wat je misschien niet weet is dat Miljuschka praktisch is opgegroeid in musea, aangezien haar vader galleriehouder is. Daardoor kwam ze tijdens haar jeugd in alle musea. Toen ze jong was natuurlijk nog met frisse tegenzin (net als ik), inmiddels is het voor haar echt de ultieme manier van ontspanning. Deze route wil je niet missen. 

Museum het Rembrandthuis – Cocktails van Bols – 19:00 – 02:00
Begin je Museumnacht goed met een cocktail van Bolls. Rembrandt’s favoriete drankmoment.

Van Gogh Museum – Munch op je nagel – 19:00 – 02:00
Nail art geen kunst? Voor Museumnacht toveren wordt het schilderatelier omgetoverd tot nagelatelier, compleet met vieze zomerhitjes! Kom tijdens deze overvolle museumnacht even achteroverleunen terwijl een top Nail Artist Munch’s meesterwerk op je nagel zet! Hoe vet is dit? Old art meets new art als je het mij vraagt.

Van Gogh Museum – Virtual Bedrooms – 19:00 – 02:00
Een schilderij aan de muur saai? Google Cultural Institute en Veejays.com zetten samen de schilderijen die Munch en Van Gogh van hun slaapkamers maakten om in Virtual Reality. Je loopt zaterdagavond letterlijk door de meesterwerken heen. Noem een schilderij dan nog maar eens saai.

Het Scheepvaart Museum – Festival food: oesters, burgers & fried chicken – 19:00 – 02:00
Foodtrucks mogen natuurlijk niet ontbreken op Miljuschka’s route. Tonny is er gewoon weer tijdens Museumnacht met zijn famousfried chicken! Voor de lekkerste burgers (ook vega) van Amsterdam kom je vanavond naar onze Burgerbar. Ben je meer into seafood: oesters voor 1 muntje bij het oestermeisje.

De Route van Olivia Lonsdale
Ze neemt zaterdag geen drank & drugs mee, maar wel smaak & musea. Olivia speelde niet alleen de hoofdrol in de gelijknamige videoclip. Ze speelt ook de hoofdrol in de film ‘Prins’ en heeft daarbij acht nominaties voor het Gouden Kalf opzak. Volg haar route, die je langs de volgende musea brengt.

Castrum Peregrini – Je gaat het pas zien als je het door hebt – 20:00 – 1:00
Elk half uur in de galerie op de begane grond kun je onder begeleiding van verschillende kunstcritici kijken naar een geschilderd stilleven van Gisèle.

Artis – Beestachtige seks – 19:30 – 24:00
Jasper Buikx geeft een inkijkje in de meest bijzondere verhalen over seksualiteit in dierenrijk. DIT WIL JE TOCH GEWOON NIET MISSEN. EVEN SERIEUS! Ik vind dit zo vet.

Arti et Amicitiae – Album Beauty – 19:00 – 02:00
Hoe bepaal je wat belangrijk is in elke eindeloze stroom van foto’s die elke dag op ons afkomen?

ARCAM – Club kade: Électro Francris et Plus – 24:00 – 04:00
De laatste uurtjes bij ARCAM staan garant voor een feestje aan de kade.

ljn9pilfgj0z_full

De Route van Hanna Verboom
Heb je Hanna Verboom weleens van dichtbij gezien?! ZIJ IS KNAP JONGUH! Niet normaal, maar ze is vooral ook heel wereldwijs. Naast actrice is ze ook regisseuse én onderneemster. Zo heeft ze Cinetree opgezet, een filmplatform voor en door filmliefhebbers. Haar selectie van musea is supervet als je het mij vraagt.

Oude Kerk – Stilte Bar – 19:00 – 02:00
Een drankje bestellen in deze stiltebar, gaat uitsluitend door middel van gebarentaal.

Rijksakademie van de beeldende kunsten – Rijkscinema – 19:00 – 02:00
Alleen maar korte filmpjes in deze cinema, die nog lang in je hoofd zullen spoken.

Artis – Artisplein: muziek op het plein – 19:00 – 24:00
Tijdens Museumnacht is het goed vertoeven op het Artisplein.

EYE – B-Movie Orchestra – 21:00 – 21:45
De nummers knallen uit de speaker en de beelden schieten de zaal in.

Dit is toch het perfecte excuus voor een run samen met je vrienden en vriendinnen? Serieus, waar wacht je nog op?! Bel je vrienden. Koop je ticket. En vergeet niet om @nachtbrakers te volgen op Instagram, hier vind je last-minute tips op de avond zelf. 

?

Francien  & Team Girls Love 2 Run

Foto’s door Joyce BongersJalila Sam-Sin
Tekst: Francien & Museumnacht Amsterdam

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent