Netflix marathon

Wie heeft er tegenwoordig GEEN Netflix account? IKKE! Tot gisteren. Mijn editor was zo lief om haar abbo hierop met mij te delen. En dat heb ik geweten. Ik had gisteren eigenlijk 5 blogposts moeten schrijven, maar je begrijpt dat daar dankzij Netflix niets van terecht is gekomen. In plaats van schrijven of een hardlopen (lees: duurloop), werd het een Netflix marathon. Ik keek 3 docu’s/films die me allemaal iets leren over de kracht van sport en succes.

The Gabby Douglas Story
Turnster Gabrielle Douglas veroverde in 2012 zowel het Olympisch goud op de individuele meerkamp als ook in de landenwedstrijd (Team USA). Dit is pas de eerste keer in de geschiedenis dat een donkere turnster individueel goud wint. Iedereen (Nike, Oprah, MTV) wil met de dan pas 16-jarige Gabby in zee.

De weg naar succes is geen gemakkelijke weg in deze autobiografische film. Het zit Gabby en haar familie niet mee. Als ze nog heel jong is, wordt er een zeldzame bloedziekte bij haar geconstateerd. Lange tijd wordt gevreesd voor het leven van het tengere, kleine meisje. Maar door de liefde van haar alleenstaande moeder die voor haar door het vuur gaat, sterkt ze aan. Ook haar geloof sleept haar erdoorheen. Hoewel het niet gewoon is voor Afro-Amerikaanse meisjes, gaat Gabby turnen en ze blijkt een buitengewoon talent te hebben. Moeder Nathalie besluit vol voor de sportcarrière van haar jongste dochter te gaan en dat betekent dat de familie, die naast Gabby nog uit 2 dochters en een zoon bestaat, alle dubbeltjes om moet draaien om de beste trainingsfaciliteiten te kunnen betalen. Het onmogelijke wordt ineens haalbaar als topcoach Liang Chow zich over Gabby wil ontfermen. Om haar Olympische droom te kunnen waarmaken, moet het piepjonge meisje echter wel honderden kilometers bij haar familie vandaan gaan wonen. Maar hoe jong ze ook is, de kleine Gabby is vastberaden geschiedenis te schrijven.

Kijken, want deze film laat zien waarom opgeven geen optie is.

All this mayhem
Je bent niet into skateboarden? Hoeft ook niet. All This Mayhem is een krachtige documentaire over de donkere kant van succes. Je volgt de Pappas broers, 2 getalenteerde skateboarders die al snel tot de top van de wereld behoren en zelfs Tony Hawk (de beste skateboarder ooit) als wereldkampioen verslaan. De film documenteert hun snelle opkomst, evenals de tragische ondergang. Waarbij zelfvernietiging en drugsgebruik een hoofdrol spelen.

De film zette mij aan het nadenken over wat succes ook met je kan doen. Zeker als je niet met de gevolgen van succes kunt omgaan.

HOOP Dreams
Ik dacht even het woord ‘hope’ te lezen bij het zien van de titel. Dat had ik mis. Er staat toch echt HOOP alsin hoepel. Deze documentaire duurt 3 uur, maar het zijn de best besteedde uren van je week. I promise.

Je volgt 2 jonge Amerikaanse basketballers tijdens hun middelbare school periode. Waarbij de focus ligt op het perfectioneren van hun basketbal skills in de hoop een scholarship binnen te slepen die de weg vormt naar de NBA. Dat de weg naar succes niet altijd loopt zoals je voor ogen hebt, wordt hier af en toe op pijnlijke wijze duidelijk.

Het mooie aan Hoop Dreams is, dat niet alleen de twee jongens worden gevolgd, maar ook hun familie en het leven in de ghetto eromheen. Verder is ook de balans goed, omdat zowel het leven van Arthur Agee, als dat van William Gates boeiend is. Tot zover mijn marathon weekend.

Heb jij nog Netflix docu’s die ik MOET kijken?

?

Francien  & Team Girls Love 2 Run

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent