Oktober = Borstkankermaand

De borstkankermaand is begonnen en wij vinden het heel belangrijk om hierbij stil te staan. Waarom? Omdat we in onze eigen omgeving meerdere malen hebben meegemaakt dat iemand van onze eigen leeftijd werd getroffen door deze vorm van kanker.

We willen hier ook aandacht aan besteden omdat sporten/bewegen zowel een preventieve als bestrijdende rol kan spelen. Dit in combinatie met een passend voedingspatroon. We zullen daarom belangrijke aspecten belichten in de strijd tegen borstkanker.

Het komt vaker voor dan je denkt.

Eén op de acht vrouwen wordt getroffen door borstkanker en dat is veel. De ziekte wordt voornamelijk, zo’n 65% tot 75%, gediagnostiseerd bij vrouwen boven de 50 jaar. Eén op de 200 vrouwen worden voor hun 40ste verjaardag al getroffen door de ziekte (Bron: American Cancer Society). Voor deze (jonge) vrouwen is de diagnose vaak veel erger. Waarom? Omdat borstkanker bij jongere vrouwen waarschijnlijk het gevolg is van een abnormale genetische component en vaker in beide borsten voorkomt.

Meten is weten.

Als (jong) meisje/vrouw is het heel belangrijk om je familiegeschiedenis te kennen. Weet welke ziektes (zijn) voor(ge)komen in je familie. Alleen is dit niet echt een onderwerp dat je zomaar gedetailleerd ter sprake brengt aan de eettafel. Probeer het onderwerp voorzichtig aan te snijden. Antwoorden als ‘Ze is overleden aan borstkanker’ geeft niet genoeg indept informatie. Vragen als ‘Op welke leeftijd of wat was de precieze oorzaak’ zijn heel belangrijk om te stellen. Houdt hierbij wel rekening met de gevoelens die deze vragen kunnen oproepen. Als borstkanker een veelvoorkomende ziekte is binnen jouw familie, dan zou je een bloedtest kunnen overwegen. Waarbij je getest op BRCA-genen oftewel ‘cancer gene that runs in the family’.

Onderzoek.

In maart 2012 is een onderzoek verschenen waarin werd aangeduid dat zelf-onderzoek ineffectief zou zijn. Toch zijn deskundigen het erover eens dat een mammografie (scan van je borsten) en zelf-onderzoek nog steeds de meest efficiënte methoden zijn om borstkanker (tijdig) te ontdekken en preventief te behandelen.

Zelf-onderzoek maakt je bewust van je eigen lichaam en wat jij als normaal ervaart.  Daardoor merk je wellicht eerder iets op dat er niet thuishoort of wat jij als zorgwekkend beschouwd. Juist deze awereness is zo belangrijk in het opsporen van borstkanker.

Exercise matters more than you think.

Bewegen kan de kans op borstkanker aanzienlijk verkleinen, maar kan juist ook een belangrijke rol spelen bij het herstelproces. (jonge) vrouwen/meiden die regelmatig lichamelijk actief zijn, hebben naar schatting 20% tot 40% minder kans op borstkanker dan vrouwen die weinig lichamelijk actief zijn. Bij vrouwen na de menopauze is overgewicht een risicofactor. Geslachtshormonen vormen de meest waarschijnlijke schakel tussen beweging, overgewicht en het risico op borstkanker. De vraag blijft of bewegen alleen werkt doordat vrouwen (meer) afvallen of dat bewegen een extra effect heeft op het borstkankerrisico. (Bron: UMC Utrecht).

Borstkanker betekent niet alleen een fysieke aanslag op je lichaam maar kan ook mentaal een grote impact hebben. Ook dan kan sporten/bewegen helpen. Tijdens het sporten/bewegen kun je je gedachtes op zij zetten of er juist goed over nadenken afhankelijk van de intensiteit van de workout.

Nogmaals wij zijn geen experts op dit gebied, maar willen jullie enkel bewust maken in de strijd tegen borstkanker.

?

Fieke & Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you there!

Recent