Period shaming

Je traint al maanden voor die ene race. Je hebt er feestjes voor afgezegd, bent in de weekenden veel eerder opgestaan dan je lief is en hebt je door de (doodvermoeiende) duurlopen gesleept. De ochtend van de race word je wakker om tot de conclusie te komen dat de leukste tijd van de maand weer is aangebroken: je bent ongesteld. Wat doe je? Afzeggen? Nee, zonde van al je harde werk natuurlijk. Rennen dan maar? Met een tampon, maandverband, cup? Mocht je niet kunnen kiezen uit deze 3 ‘kwaden’, waarom laat je je lichaam dan niet even lekker haar ding doen?

Aan jouw opgetrokken wenkbrauw te zien is het je waarschijnlijk ontgaan, maar met de London Marathon is Kiran Gandhi voor de laatste optie gegaan. Deze badass rende de marathon zónder tampon of maandverband (want, hallo, schuurplekken na vier uur) en koos ervoor om all natural te gaan. Dat deed ze natuurlijk niet zomaar, de kunstenares wilde een statement maken over het o zo bekende period shaming. Het moet volgens Gandhi eens afgelopen zijn met al die mannen en vrouwen die net doen alsof ongesteld zijn niet bestaat en extreem vies is. Want als de helft van de wereldbevolking maandelijks dit natuurlijke proces doorgaat en naar de tampons, chocolade en pijnstillers grijpt, waarom moet daar dan zo moeilijk over gedaan worden?

Schermafbeelding 2015-09-08 om 10.57.57

Uiteraard was lang niet iedereen het met haar eens. Reacties van ‘Gadverdamme, dat laat je toch niet zomaar tussen je benen lopen!’ tot ‘Vrouwen moeten koste wat het kost hun ongesteldheid verbergen voor de rest van de wereld’ en als klapper op de vuurpijl: ‘Wat een aandachtshoer’. Haar moedige actie, ook nog eens in een super opvallende tight, heeft in ieder geval behoorlijk wat tongen los gemaakt.

The facts
We kennen allemaal de maandverband reclames waarbij vrouwen in kraakwitte outfits paardrijden, tennissen, of vrolijk over het strand dartelen. Maar wat is nou eigenlijk het beste om te doen als je ongesteld bent: wel of niet sporten? En als je dan toch gaat sporten, intensief of juist rustig? Of maakt het allemaal geen zak uit? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Natuurlijke blijmakers
Zoals je misschien wel weet, maakt je lichaam tijdens het sporten allerlei ‘goede’ stofjes aan. Een daarvan is bijvoorbeeld endorfine (daarover meer later deze maand). Deze verlichten niet alleen de pijn, maar geven je ook nog eens een all-natural oppepper. Heel fijn dus als je ongesteld bent! Daarnaast merken de meeste (top)atleten ook geen verschil in prestatie tijdens hun menstruatie en als zij het zeggen…

Chill modus
Toch is een heftige training geen al te best idee als het that time of the months is. Doe het liever een beetje rustiger aan om je lichaam iets te ontzien. Verruil je intensieve intervaltraining voor een rustige loop of doe eens een yogales. Mocht je daarvoor kiezen, vermijd dan liever de houdingen waarbij je op je kop staat. Hierdoor komt er namelijk meer druk op je baarmoeder waardoor je heviger kunt gaan bloeden. En als je ergens nou net geen behoefte aan hebt… Mocht je erg last hebben van krampen, dan kun je prima een paracetamol innemen voor je de deur uit gaat.

Klaar voor de start?
Voor sporten tijdens je menstruatie geldt wel: luister goed naar je lichaam. Het ijzergehalte in je bloed kan tijdens je ongesteldheid sterk afnemen, waardoor je je moe kan voelen. Voel je je niet zo fit? Begin dan met een klein rondje in de buurt. Kijk na een minuut of 10 eens hoe het met je energieniveau is. Ben je nog steeds moe? Ga dan rechtsomkeert en bewaar die run voor een andere dag.

Hoe sta jij erin? Doe je je gewone trainingen als je ongesteld bent, of niet?

?

Anneloes & Francien 

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Laten we een voorbeeld nemen aan Kiran en ophouden met period shaming. We worden (bijna) allemaal een keer per maand ongesteld en it’s all natural. Je lichaam laat je juist weten dat alles op orde is, fijn toch? Dus laat je er vooral niet door tegenhouden en doe lekker waar je zelf zin in hebt.

Recent