Perry ‘sport’

She said YES!
Groupon
vroeg mij vorige week of ik ook weleens op zweetdate ging met 55-plussers. Ik legde rustig doch vriendelijk uit dat mijn zweetdates over het algemeen jonger zijn dan 55. Daarmee dacht ik van ze af te zijn. Ze kwamen met een tegenvoorstel. ‘Wij zetten de zweetdate voor je op. Je hoeft enkel op te komen dagen.’ Ik nam de tijd om erover na te denken, want wat moet ik met een 55-plusser? Daar maak ik geen schijn van kans bij… Het ontbreekt me daarvoor aan de nodige levenservaring met mijn 29 lentes. En toch zei ik uiteindelijk volmondig ‘Ja.’ Omdat ik het te gek vind als je op die leeftijd nog steeds sport en zo brutaal bent om mij op een zweetdate te vragen… Zie hier het resultaat.

Ik zei toch ‘Ja’
Maar ik zei ook om een andere reden volmondig ‘Ja.’ Ik kreeg namelijk laatst de nu volgende video onder ogen via een lezeres.

prof. Dr. Erik Scherder
In deze video gaat prof. Dr. Erik Scherder (vaak te zien bij de DWDD) in op de vraag ‘Waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?’ Wat mooi aansluit op het onderzoek dat Groupon onlangs deed. Groupon heeft aan 1.172 respondenten gevraagd waardoor zij zich goed voelen. Opvallend was de uitkomst dat 55-plussers zich over het algemeen beter en gezonder voelen dan de jongere generatie, zowel mentaal als ook fysiek. Die uitkomst had ik zelf ook niet verwacht, omdat ik als ‘jongere’ over het algemeen beschik over een lichaam dat gezonder hoort te zijn vanwege mijn leeftijd.

De video en het onderzoek hebben me aan het denken gezet. Zelf ben ik namelijk twee jaar werkzaam geweest als activiteitenbegeleidster in een verzorgingstehuis. Waarbij ik onder andere verantwoordelijk was voor het organiseren van activiteiten gericht op sport en spel. Pas nu zie ik het belang in van mijn job toentertijd (aka mijn vorige leven). Bewegen op latere leeftijd is namelijk niet alleen goed voor de moteriek, maar gaat ook veroudering van het geheugen tegen.

Veroudering tegengaan
Als je beweegt, ontwikkelen je hersenen nieuwe verbindingen en onderhouden ze de oude. Er komen steeds meer aanwijzingen dat bewegen kan helpen dementie en symptomen daarvan te voorkomen of uit te stellen.  Zogeheten cognitieve vaardigheden blijven beter behouden. Cognitieve vaardigheden of vermogens betreffen de mate waarin je in staat bent om kennis en informatie op te nemen en te verwerken. Ik zie je denken, ik ben toch nog lang niet oud! Nee dat klopt, maar ooit word je ook oud en dan is het goed om te weten dat bewegen dus veroudering tegengaat! En je hebt natuurlijk mensen om je heen (lees: ouders, opa’s, oma’s etc) die al wel de magische grens van 55 gepasseerd zijn. De bewegingsnorm van 30 minuten per dag is daarbij een prima uitgangspunt.

Frontale wat?!
Bewegen blijkt vooral een positieve invloed te hebben op de frontale hersenkwab. Die vormt als het ware de besturingskamer van je hersenen. Hier horen belangrijke functies thuis als inhibitie (remming) en interne referentie: kunnen scheiden wat belangrijk is en wat niet en weten wie je bent en waar je bent. Deze zijn essentieel voor het geheugen. Juist om die reden is het belang om als 55-plusser op sportief gebied meer te ondernemen, juist om het ouder worden pro-actief tegen te gaan.

En nu is het jouw beurt!
Er rust mij en Groupon nog een enkele vraag: met welke 55-plusser (mama, papa, oma, opa, buurman) ga jij binnenkort op zweetdate?

De invulling van de zweetdate laat ik geheel aan jou en je zweetdate over. Perry en ik gingen voor de Fit 4 Girls bokstraining aangeboden door Staffeleu Sports op de Leidsekade 68. Waar Perry, via de Groupon app, voor €74.99 een 10-rittenkaart aankocht voor twee personen (kosten één persoon: €39.99, origineel €110) Zonder deze deal zouden Perry en ik €220 kwijt zijn geweest! Zelf heb ik voor het gemak ook nog even gebruik gemaakt van deze aanbieding. Niet bij jou in de buurt, zoek dan op ‘bootcamp’ in jouw stad en bekijk de andere bootcamp-deals. Ik vond de yoga deal ook interssant maar die was helaas al helemaal uitverkocht. Kan gebeuren! Gelukkig is er meer! Kijk maar.

Kijk, ik ben en blijf ook gewoon een Nederlander en korting krijgen op iets is natuurlijk nooit verkeerd, let’s face it.

NOTE VAN DE REDACTIE. HELAAS ZIJN VOOR DOOR DE 250 CODES HEEN.
Heb je een deal gevonden die bij jou en je zweetdate past? Top, dan mag ik je namens Groupon een promocode geven voor €10 korting bij een besteding vanaf €20. Deze is geldig tot zondag 24 april en we hebben er maar 250 om weg te geven, dus wees er snel bij! Dit is de code: L2GR44L (1 x per persoon te gebruiken).

Giveaway
En we doen er nog een schepje bij bovenop! Groupon heeft namelijk ook nog een giveaway voor je klaarstaan…!

Ik kan je dus nu uit eigen ervaring vertellen dat sporten met een 55-plusser te gek is! Ik denk dat ik binnenkort samen met mijn pa (64 lentes jong) te vinden ben in het park voor een Bootcamp. Pa, ik bel je vanavond! Okay?

Liefs,

Francien

P.S. Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Groupon

Recent