The after party

Yes, het is je gelukt! Je hebt gister de (halve) marathon gerend. Ik ben heel benieuwd hoe het gegaan is. Na de adrenaline rush van gister is het vandaag pas tijd voor de echte after party: het herstel. Want weet jij eigenlijk wel wat de do’s en dont’s zijn na jouw power performance van gister? Ik geef je hieronder een aantal post marathon tips mee als je het niet erg vindt.

Uitslapen
Alsjeblieft, hier is je excuus om eens lekker uit te slapen komende dagen. Door alle inspanning van gister is je weerstaand een stuk lager dan normaal. En nu ook nog eens de herfst voor de deur staat, heb je de ultieme combinatie voor een flinke verkoudheid of griep te pakken. Dikke bingo dus. Slaap een paar uur extra, kleed je lekker warm aan, drink genoeg water en eet de komende dagen extra gezond. Je weet dat je te weinig hebt gedronken als je urine gelig is.

Spierpijn
Werd je vanochtend wakker met het gevoel dat je vier keer bent overreden door de intercity naar Maastricht? Een marathon rennen geeft je inderdaad een gratis retourtje richting ‘spierpijn & stijfheid’. No worries als dit morgen nog niet over is: dit kan 1 tot 3 dagen duren (sorry!). Je hebt wel de ultieme gelegenheid te pakken om jezelf te verwennen met een massage. Voor mij helpen koelen en lichte trainingen (zoals zwemmen en fietsen) ook altijd. Zolang je nog spierpijn hebt, raad ik je wel aan je hardloopschoenen in de kast te laten staan.

Blarenbal
Welkom op het blarenbal! Na zo’n afstand kan het heel goed dat je een aantal fraaie exemplaren hebt opgelopen. Doorprikken, blarenpleisters of gewoon met rust laten, dat is aan jou. Zorg wel dat de blaar en de huid er omheen goed schoon blijven. Gebruik hiervoor een ontsmettingsmiddel als Sterilon of (niet bijtende) jodium. Een extra paar schone sokken in je tas, mocht het een rommeltje worden, is altijd aan te raden. Draag comfortabele schoenen en probeer ondanks de pijn normaal te lopen (vraag me niet hoe je dat doet). Zo voorkom je blessures omdat je aan het overcompenseren bent.

Taperen deel 2
Is de spierpijn weer helemaal over? Dan kan je weer langzaam beginnen met hardlopen. Ga flink onder je eigen tempo lopen en bouw het rustig weer op. Luister naar je eigen lichaam: zodra je weer last krijgt van pijntjes is het tijd om te stoppen. Meestal duurt het twee tot drie weken totdat je weer op je eigen snelheid en tijd zit.

Ja, dit klinkt allemaal een beetje alsof je moeder in je nek loop te hijgen, maar liever zo dan dat je weer weken bij de fysio op de bank ligt. En vergeet niet, ik ben trots op je!

Foto’s door Jaimie Peeters

P.S. ik ben heel benieuwd naar je tijd en ervaringen. Laat deze achter in de comments!

?

Francien & Tesja

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

P.P.S. Deze post is hergebruikt. Aangezien de tips niet vergaan.

Recent