Practice what you preach

‘Everything is practice.’ ~ Pele

‘Oefening baart kunst’ is een mooi gezegde. We hebben allemaal moeten leren lopen, fietsen en zwemmen. Dit hebben we gedaan door nauwkeurig bewegingen op weloverwogen manieren herhaaldelijk op elkaar af te stemmen. Hoe vaker je iets doet hoe beter je in iets wordt.

Dit geldt voor alles in het leven. Elke dag herhalen we denkpatronen, zienswijzen en interacties. Hierdoor worden we steeds beter in dingen. Het worden zelfs onbewust gewoontes. Het voortdurend checken van mijn Facebook en Twitter is een gewoonte geworden. Uit verveling, maar ook uit nieuwsgierigheid. Dit doe ik vrijwel onbewust.

Wanneer ik snoep, laat ga slapen, teveel geld uitgeef aan kleding, dan ben ik dit onbewust aan het oefenen. In deze dingen ben ik heel goed geworden. Maar wat als ik bewust en opzettelijk goed wil worden in dingen waar ik goed in wil zijn? Wat dan?

Dan moet ik eerst leren om mij van bepaalde handelingen bewust te zijn. Ik moet me bewust en opzettelijk gaan bezighouden met het proces van dagelijkse handelingen. Als ik er over nadenk en heel bewust stilsta bij mijn handelingsproces dan kom ik tot de volgende (verbeter)punten.

Wat ben ik dagelijks aan het oefenen?

– Ik leer om snel op te staan en neem geen tijd voor mijn ontbijt. Dat sla ik heel vaak over. Kan ik mezelf ook leren om eerder op te staan en meer tijd te nemen voor mijn ontbijt? Ben ik staat om een fijn ochtendritueel op te bouwen?

– Leer ik onbewust om mijn gebruikte bord, glas en kommetje te laten staan? Of kan ik er bewust voor kiezen om deze in de vaatwasser te stoppen?

– Leer ik onbewust om 7 dingen tegelijk te doen, zonder er eentje af te maken? Of kan ik mezelf bewust leren om dingen één voor één te doen?

– Leer ik mezelf onbewust om aardig te doen tegen iedereen, ook als ze niet aardig naar mij toe zijn? Of kan ik mezelf bewust leren om niet altijd door iedereen aardig gevonden te willen worden?

– Leer ik mezelf onbewust om iedere ochtend om de dag te beginnen met iets lekkers (snoepjes, chocolade, chips)? Of kan ik er bewust voor kiezen om iets gezonds te eten?

– Maak ik mezelf onbewust wijs met smoesjes om niet te hoeven sporten? Of kan ik bewust stilstaan bij de beweegredenen om opzoek te gaan naar allemaal uitwegen of kan ik gewoon erkennen dat ik geen zin heb? Of toch bewust opzoek gaan naar redenen om wel te gaan sporten?

– Raffel ik soms onbewust werkzaamheden, activiteiten en trainingen af? Of ga ik bewust (haalbare) prioriteiten stellen als het gaat om het uitvoeren van werkzaamheden, activiteiten en trainingen?

– Oefen ik onbewust shoppen? Of wil ik bewust oefenen in geven?

Dit zijn maar enkele voorbeelden uit mijn leven. Het uitschrijven van deze handelingen zorgt voor bewustwording.

Maar hoe ga ik dit in de praktijk brengen? 

Bewustwording is stap 1. Maar hoe nu verder? Ik ga mijn nieuwe gedragingen oefenen. Dit doe ik in kleine stapjes, want ik ben bewust goed in dingen waar ik niet goed in wil zijn en aanpassing hiervan vereist tijd en ‘practice’.

What it all comes down to

Realistisch gezien is het niet haalbaar om alle gewoontes waarin ik goed wil zijn binnen afzienbare tijd te behalen. Het gaat erom dat ik bewust stil ga staan bij mijn eigen handelingspatroon. Ik moet mezelf toestemming geven om fouten te maken, ook daar leer ik van in dit proces. Dingen blijven oefenen is de ‘key’ tot succes. We worden goed in dingen door ze herhaaldelijk te doen, so practice what you preach!

‘If you want others to be happy, practice compassion. If you want to be happy, practice compassion.’ ~ Dalai Lama

?
Francien

(Via)

Recent