Put it to the test

Paris is NOT always a good idea
De oplettende lezer kan zich misschien nog herinneren dat Fieke en ik twee jaar terug zonder doktersverklaring aan de start van de  halve marathon van Parijs verschenen. Of nou ja, we kwamen niet verder dan de expo. Die verklaring is namelijk internationaal gezien nogal een dingetje. Nederland blijkt één van de weinige landen waar een dergelijke verklaring nog niet verplicht is. Buiten Nederland is dat toch een ander verhaal. Geen verklaring. Geen race.

APK keuring?!
Zo ook voor de Two Oceans Race. De inschrijfprocedure alleen al duurt minimaal 33 minuten. Je moet via de computer een medische vragenlijst doorlopen, waaruit moet blijken dat je kerngezond bent. Tenminste: dat is nodig om de inschrijving af te ronden. Vink je ergens aan dat het lichamelijk (nog) niet helemaal in orde is, dan ben je de l*l. Logisch overigens. Daarnaast is het zeker voor degene die ooit besluit een (ultra) marathon te lopen een must om een sportmedische keuring te doen. Waarom? Omdat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe je er lichamelijk voor staat. Noem het een preventieve check-up, oftewel de menselijke APK keuring). Laat ik eerlijk zijn, tot voor kort zag niet echt het belang in van een dergelijke test. Maar nu ik ouder word (28!) merk ik dat een dergelijke inspanning wel degelijk van invloed is op mijn lichaam. Daarnaast wil ook niet het risico lopen om er zomaar bij neer te vallen.

Tegenstanders
Mijn gedoodverfde tegenstanders (Jordy en Edgar) op vier april ondergingen daarom een sportmedische test. Ik heb een soortgelijke test vorig jaar al doorstaan, maar zover ik kan zien is deze heel wat uitgebreider. De heren hebben gewoon drie uur op een tafel gelegen en zijn letterlijk van top tot teen onderzocht.

Proef op de som
Nieuwsgierig waar een dergelijke sportmedische test nou precies uit bestaat? Dat licht ik maar al te graag toe.

Bloedtest
Je bloed wordt onder andere onderzocht op bloedarmoede, ijzerstatus, vitamine en mineralenstatus.  Ook wordt gekeken naar de balans tussen inname koolhydraten en eiwitten. Als dit niet in orde is kan de prestatie nadelig worden beïnvloed. Indien nodig kun je op basis van de uitslag kijken waar je je dieet moet aanpassen.

Longfunctie
Uiteraard hebben je longen een belangrijke functie bij een dergelijke prestatie. Met de blaastest wordt gekeken of er geen longafwijkingen zijn.

Inspanningstest
Als hardloper is het handig om te kiezen voor een loopbandtest (je kunt de inspanningstest ook op een fiets doen). Tijdens deze inspanning wordt er een ademanalyse gemaakt. Aan de hand van de uitslag kun je je trainingszone bepalen en dus op hartslag trainen. Ook zie je hoe je er conditioneel voor staat en wat je eventueel kunt verbeteren.

Bewegingsapparaat
Het onderzoek van het bewegingsapparaat is van belang om blessures te voorkomen. Niets is vervelender dan je voorbereiding te moeten staken door een blessure. Er wordt dan ook gericht advies gegeven om bepaalde onderdelen bijvoorbeeld sterker of mobieler te maken ter preventive van blessures.

Gezakt of Geslaagd?
Mijn prestatie op de inspanningstest was ietwat teleurstellend. Ik fietste keihard, maar kwam mezelf al vrij snel tegen. Op basis van deze uitslag besloot ik zwemmen toe te voegen aan mijn trainingen om mijn longinhoud te vergroten en mijn conditie te verbeteren. Daarnaast bleken mijn bovenbeenspieren toentertijd niet sterk genoeg (ivm blessure). Krachttraining is nu een belangrijk onderdeel van mijn voorbereiding op de race. Gelukkig bleek ik voor de rest in goede staat te zijn. Dan sta je toch net ietwat zelfverzekerder aan de start.

Heb jij al eens een sporttest ondergaan, of zou je dat na aanleiding van dit artikel willen doen?

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent