Ready? Set! Go!

Wat staat er komend jaar allemaal op jouw hardloop bucket list? Ga je voor  het eerst deelnemen aan de Damloop, of wordt het de Mariekenloop (girls only) of ga je voor de New York City Marathon? Hopelijk gaan Fieke en ik aan alle drie de lopen mee doen! En dan is het natuurlijk nog veel leuker als je daar ook bij bent!

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar voor ons staat ook de ‘Semi de Paris’ op de agenda (03-03-13). Met een droomstart op de Champs Elysees brengen onze benen (let’s hope so) ons langs de Seine, lovely parks en rennen we dwars door de drukke straten van Parijs. We hebben allebei meerdere halve marathons gelopen. Het laatste streven was om de Amsterdam Marathon onder de 2 uur te lopen. Hier doken we allebei ruim onder. Of dat makkelijk ging? Nou nee. Het was eigenlijk een waar gevecht tussen Fieke, mij en Manon. Met hier en daar inhaalmanoeuvres en snelle sprintjes om elkaar maar niet uit het oog te verliezen.

Mijn streven voor ‘Semi Paris’? Het liefst onder de 1 uur en 50 minuten… Is dat haalbaar? Ik moest namelijk voor die 1.54.17 in Amsterdam heel hard mijn best doen. Naar mijn idee heb ik sommige stukken zelfs al sprintend afgelegd. Gaat het me lukken om nog sneller te worden? I have no idea, but i like a good challenge! Weet je wat? Ik ga jou en mezelf een aantal tips geven om sneller en nog fitter aan de start te verschijnen, zodat je de race van je leven kunt lopen.

1.     Personalized training plan

Als je een tijdsdoel hebt kun je daar naartoe werken middels een op maat gemaakt trainingsschema. Hierbij geef je je streeftijd, trainingsperiode en het gemiddeld aantal keren dat je per week sport door. Op basis van deze gegevens wordt er een tailor made schema voor je gemaakt. Bekijk deze twee opties eens Runnersweb en Nike. Als je met een schema loopt is het wel de bedoeling dat je je daaraan houdt. Natuurlijk mag je er af en toe een klein beetje van afwijken, maar probeer zo min mogelijk run’s/workouts te skippen.

2.     Bepaal je doel

Zoals hierboven genoemd kun je trainen met een streeftijd in je achterhoofd. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan voor het doel ‘uitlopen’. Dat is wat ik zelf deed tijdens mijn DIY New York City Marathon. Ik wilde mezelf uitdagen, zonder daarbij helemaal stuk te gaan. Dat komt een volgende keer wel. Rond de 15 kilometer had ik het heel zwaar en dat was eigenlijk te vroeg in mijn run. Maarja ik had de dag daarvoor ook 15 kilometer gelopen en alcohol gedronken, omdat de marathon toch niet meer doorging. Totdat ik in mijn aangeschoten bui besloot om het de volgende dag alsnog te doen. En ja bij die 15 kilometer ging ik bijna kapot, maar ik wist dat dit mijn moment was. Hier had ik maandenlang voor getraind, geen alcohol gedronken en ik wist gewoon dat ik het kon! Ik moest en zou mijn eigen marathon uitlopen. En met die focus is het me gelukt! En dat was zwaar, maar wat was het ontzettend gaaf!

3.     Running gear

Check de weersvoorspellingen rondom de wedstrijddag. Op basis daarvan dien je je gear uit te kiezen. Let goed op! Zorg ervoor dat je vooral niet té warm gekleed gaat. Leuk hoor dat je warm aan de start verschijnt, maar minder leuk als je na 3 kilometer badend in het zweet nog zo’n 18 kilometer te gaan hebt. Trust me! Die fout heb ik namelijk al veel te vaak gemaakt en dat is niet bevorderlijk voor je run. Ik vergeet bijna met je te delen dat je voor het volbrengen van een halve marathon echt een goed zittende sport bh nodig hebt. Ik beschik nog steeds niet over een goed ondersteunende sport bh. Hierdoor lijkt het net alsof ik  keer op keer van een operatietafel ben afgestapt onder toeziend oog van meneer de plastische chirurg. Francien, waarom heb je die goed zittende sport bh dan nog niet? Omdat die krengen gigantisch duur zijn! Maargoed misschien moet ik het eens gaan zien als een lange termijn investering.

4.     Schudden en schuren

Tot 15 kilometer ga je niet last hebben van blaren en schuurplekjes, na die 15 kilometer is dat anders. Het binnenbroekje van je short zorgt voor de nodige wrijving wat uiteindelijk resulteert in twee mooie brandende plekjes tussen je benen en dat doet pijn! Zeker als daar water op komt (hallo pijnlijk douchemomentje). En dan heb ik het nog niet gehad over de schaafplekjes ter hoogte van je oksels en borstjes… Vaseline is dan echt een uitvinding. Smeer je alvorens je van start zorgvuldig in met Vaseline, laat geen plekje onbenut, just in case.

5.     Grenzen verleggen

Wil je je grenzen verleggen wat betreft het maken van snelheid? Dan is interval het antwoord. Ik ben er zelf nog steeds geen voorstander van. Ik vind het gewoon geen reet aan. Eigenlijk vind ik het gewoon té zwaar. Ik moet er te diep voor gaan en daar hou ik niet van. Maar als ik Fieke en Manon wil verslaan in Parijs dan zal ik wel moeten (hetzelfde geldt overigens ook voor FIeke en Manon).

6.     Beuk met mate

Hoe zit het met jouw fanatisme? Ben je er ook zo één die over lijken gaat als het om rennen gaat? Nee? Als het erop aan komt ben ik zelf bloedfanatiek. Zelf heb ik er een gruwelijke hekel aan als ik een beuk krijg van een mede hardloper. Maar als de wegen smal zijn en deelnemersveld groot is kun je dit bijna niet voorkomen. Dit betekent niet dat je zomaar willekeurig iemand een duwtje in de rug mag geven. Toch kan het in je haast voorkomen dat dit wel gebeurd. Probeer het zoveel mogelijk te vermijden, want eigenlijk is het niet nodig. Gebeurd het toch, verontschuldig je dan ook netjes.

7.     Bring it on

Er is niets fijner dan een spreekkoor tijdens je wedstrijdrun. En dan bedoel ik wel een net spreekkoor, niet zo één die rechtstreeks uit de Kuip lijkt te zijn weggelopen. Fieke en ik hadden tijdens de halve marathon van San Fran ons eigen cheer-on team meegebracht. En wat was dat fijn! Bij kilometer 11 werden we luidkeels toegeschreeuwd. Dat is op zo’n moment echt een opsteker! Je gaat er spontaan harder van rennen. Dus, als het kan en je beschikt over een dergelijk team neem ze dan mee! Zij maken het verschil voor jou.

8.     Zweetdate

Dus je wilt sneller worden? Interval ja dat schreef je daarnet al Francien… Klopt, maar ik geloof nog steeds in de zweetdate. Nodig je net iets té sportieve en knap uitziende collega uit voor een date in het zweet. Je wilt echt niet onder doen van HEM (of haar)! Nu moet je wel! Als je deze uitdaging aangaat dien je wel te beschikken over een goede basisconditie, anders sta je straks misschien een klein beetje voor gek… Let op dit is geen aanrader voor de beginnende loper, hijgen is namelijk niet heel erg sexy.

Denk je dat hier iets mee kunt? Heb je nog aanvullende tips, feel free om die met ons te delen!

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you

Recent