READY? SET. RUN!

Toen Fieke en ik je vertelde dat we voor de tweede keer mee gaan doen aan de Two Oceans Race, kregen we een heleboel vragen. Deze beantwoorden we natuurlijk maar al te graag! Vandaag hebben we het over wat er allemaal bij komt kijken als je een halve/hele/ultramarathon gaat rennen. Na het zien van het filmpje heb je een beetje een idee gekregen van hoe mijn gemiddelde trainingsdag eruit ziet. Je hebt vast nog veel meer vragen, dus strik je veters and let’s go!

1. Wat wordt het?
Voordat het echte werk begint, moet je je goed afvragen wat jouw doel is. Voor welke afstand ga je trainen? Roep nou niet meteen dat je een ultramarathon wilt rennen over twee maanden, hou het realistisch. Door een duidelijk, haalbaar doel voor jezelf te stellen, kun je daar gericht naartoe werken. Dit heeft mij de afgelopen weken veel houvast gegeven. Ik ben daar mijn levensstijl op af gaan stemmen. Het resultaat? Het regent complimenten van mensen die vinden dat ik er goed uitzie.

2. Make it real
Complimentjes zijn natuurlijk altijd leuk om te krijgen, maar al dat stellen van doelen is niet hetzelfde als ze ook uitvoeren.  Zoek een evenement waar je aan mee wilt doen en schrijf je in. Maak daarna een Facebook of Instagram post van je inschrijving met een begeleidende tekst: ‘This sh*t just got real.’ Je kunt je geen betere stok achter de deur wensen! Hiermee creëer je ook meteen een support network van mensen waar je op terug kunt vallen of bij wie je even flink kunt zeiken als je een dipje hebt.

3. Conditioneel
Jezus wat een lelijk woord. Toch is het belangrijk om te pijlen waar je staat én stond. Heb je in het verleden blessures gehad? En als dit je eerste race is, weet je dan wel hoe je daarvoor moet trainen? Mijn grootste les na drie marathons en een ultramarathon is dat ik naar mijn lichaam moet luisteren. Ik trainde te intens, sliep te weinig en gaf mijn lichaam niet de tijd en rust om te herstellen van blessures. Daarom ga ik dit jaar voor het eerst preventief naar de fysio. Voorkomen is beter dan…

4. Game plan
Nu je weet hoe je er voor staat, is het tijd voor het game plan. Fieke traint niet met een specifiek schema, maar zij heeft voor zichzelf een plan opgesteld dat gebaseerd is op ervaringen van runs uit het verleden. Ze weet waar haar zwakke en sterke punten liggen en die verwerkt ze in haar plan. Gezien mijn avonturen en fratsen is voor mij juist wel belangrijk om met een schema aan de gang te gaan. Mijn plan is gemaakt door mijn trainer, iemand die zelf ervaring heeft met het lopen van een ultramarathon. Het schema geeft houvast: ik weet dat ik met dit schema op tijd en zonder blessures kan finishen. Als je geen trainer hebt om een schema voor je op te stellen, kan ik je de schema’s van Runner’s World en de Two Oceans Race (halve, hele, ultra) aanbevelen. Het is ook de moeite waard om je te verdiepen in alternatieve workouts zoals zwemmen, fietsen en krachttraining om sterker te worden en het hardlopen af te wisselen.

5. Gear
Time to gear up! En dan heb ik het met name over dé schoen. De komende tijd ga je heel veel kilometers maken en daarom is het vinden van de juiste schoen zo belangrijk. Laat je looptechniek analyseren bij een hardloop speciaalzaak. Fieke en ik hebben daarvoor Run2Day op de Overtoom (Amsterdam) bezocht. Fieke vertelt je daar binnenkort meer over. Het is misschien een hele investering, maar de juiste schoen voor jouw looptechniek kan blessureleed verminderen of zelfs voorkomen.

6. Levensstijl
Waarschijnlijk wil je dit helemaal niet horen, maar er is een kans dat je hier en daar je levensstijl zult moeten aanpassen. Je hoeft niet meteen achter de geraniums te kruipen, maar matig je alcoholgebruik, eet gezond en slaap veel. Wissel op de werkborrels de drank af met een glas water, ruil een avondje wild stappen in voor een avondje naar de film en verwen je vriendinnen een keer met een lekkere en gezonde maaltijd in plaats van die eeuwige pizza’s. Geloof mij: zodra jij die finish line over stapt is dit het allemaal waard geweest!

Voor welke afstand heb jij gekozen?

PH: Joyce Bongers

?

Fieke & Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent