Ren meisje ren…

Je kunt me  regelmatig in de sportschool vinden, ik ben namelijk verliefd op de treadmill! Het liefst zou ik een eigen hardloopband willen hebben, maar dat ligt nog even buiten handbereik. Momenteel investeer ik liever in kleding. Rennen wanneer het mij uitkomt. Al is het midden in de nacht. Lijkt me heerlijk! Vaak krijg ik de vraag hoe hou je het vol? Veel meiden ervaren rennen op een hardloopband als saai. Ergens kan ik me dat voorstellen, maar je kunt het zo leuk maken als je zelf wilt…

Celebtrainer Tracey Anderson gebruikt de treadmill zelfs als dansvloer. Heb ik ook geprobeerd. Alleen keken alle medesportievelingen me heel raar aan. Ik geef toe het moet er ook best belachelijk uit hebben gezien, maar effectief was het wel.

De treadmill is uitgerust met allerlei leuke trainingprogramma’s die elk een bepaald doel nastreven. Zelf maak ik het liefst een combi tussen interval en sprinten (ja ook dat moet er best apart uitzien, de benen vliegen dan onder mijn lijf vandaan). Slinger je Ipod aan en stel een playlist samen bestaande uit jouw favoriete (power)songs en gaan met die banaan.

Het fenomeen interval licht ik hieronder verder toe. Ons lichaam is gebouwd op het uitvoeren van fysieke activiteit gedurende korte periodes, om daarna over te schakelen naar rustperiodes. Interval bouwt verder op dit principe. De interval trainingen pas ik toe naast mijn gebruikelijk outdoor runs. Interval trainingen zorgen ervoor dat ik sneller en langer kan lopen. Hieronder volgt een voorbeeld interval training.

Je kunt de volgende training 1 tot 2 maal per week, als aanvulling op je normale afstandslopen.
1. Warm gedurende 5 minuten op, op 30% van je maximum tempo.
2. Loop gedurende 2 tot 3 minuten, op een snelheid die je 8 tot 10 minuten zou kunnen volhouden.
3. Ga weer rustig lopen en wandel 2 tot 3 minuten.
4. Herhaal stap 2 en 3, maar probeer steeds dezelfde afstand te lopen. Naarmate je meer intervallen doet, wordt het moeilijker om steeds dezelfde afstand te halen.
5. Als je een beginner bent, herhaal je dit 3 tot 6 maal. Getrainde sporters kunnen 10 herhalingen uitvoeren.
6. Eindig met 5 minuten op 20% van je maximum tempo
Zoals je ziet, is intervaltraining niet het soort training dat je als startende loper moet gaan doen. Daarom is het aan te raden om eerst een goede basisconditie op te bouwen (Bron Fitklik.nl)
Deze training kun je zowel indoor als outdoor toepassen, maar de hardloopband maakt het je wel erg gemakkelijk met goede intervalprogramma’s.
Laat je weten hoe het je vergaat? Succes!

?

Francien

Recent