Run My Story: Andrea

Volgende maand ren jij je snelste 10 kilometer ooit. Om jou te motiveren deze topprestatie te leveren, hebben Francien en haar team sportvrouwen geïnterviewd om je aan te moedigen en te inspireren.

Er zijn snelle meiden, nog snellere meiden en super-mega-onwijs-belachelijk snelle meiden. Voor deze Run My Story interviewden we Andrea Deelstra: in 2014 was zij de snelste Nederlandse op de marathon.

10649723_345593735605419_3117420788459457512_n

Tijdens het EK in Zürich liep zij een toptijd van 2.32.39 (dat is dus 16.6 km/u of 3.37 min/km!). Andrea hoopt in 2016 haar Olympische debuut te maken in Rio de Janeiro. Als iemand je kan vertellen hoe je sneller wordt… (En laat je niet afschrikken: in Andrea’s inspirerende verhaal zit een boodschap voor iedere hardloopster.)

Mijn eerste 10 km
“Ik rende mijn eerste 10 kilometer toen ik nog op de middelbare school zat tijdens een zomeravond wedstrijdje in Ruinerwold (Drenthe). Ik had al een aantal keer 5km gelopen, maar nog nooit de 10. Ik besloot mij op te trekken aan een vrouw waar ik aan gewaagd was tijdens eerdere wedstrijdjes. Dat ging verrassend makkelijk. Toen mijn vader me bij het laatste rondje aanmoedigde mijn eigen plan te trekken, deed ik dat. Ik ging er voorbij en eindigde ruim voor haar.”

Meisjesdroom
Andrea was nog maar 10 jaar oud toen ze wist dat ze marathons wilde gaan rennen. “Ik zat op een zondagochtend tv te kijken toen er een marathon werd uitgezonden. Ik zat zó gebiologeerd te kijken, mijn ouders mochten de tv absoluut niet uitzetten. Ik zwom, turnde en schaatste al op hoog niveau, maar toen ik zag dat de snelste loopster binnen 2,5 uur finishte wist ik zeker: dat wil ik ook.”

Bye bye social life?
Andrea’s hele leven is gericht op hardlopen. “Alles wat ik doe, plan ik om het hardlopen heen. Als ik met iemand wil afspreken, kijk ik eerst in mijn trainingsschema. Ik hoef er eigenlijk niets voor te laten. Hardlopen is mijn passie, mijn leven. Toch is het maar een klein groepje mensen die mijn levensstijl accepteren. Dat zijn mijn echte vrienden, zij begrijpen waarom ik een verjaardag mis. Dankzij hen kan ik wel zijn wie ik wil.”

Race-ready
Hoe bereid een topatlete als Andrea zich voor op een wedstrijd? “Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn, van waar de auto geparkeerd kan worden tot aan de chauffeur die mij na de wedstrijd terugrijdt. Ik zet ook mijn wedstrijdtas klaar met 2 sets kleding. Op de dag zelf besluit ik pas wat ik aantrek. Verder zorg ik dat er de dagen voor de race niets kan gebeuren dat mijn rust kan verstoren. De dag van tevoren doe ik echt helemaal niks. Eindelijk een goed excuus om niet te hoeven stofzuigen!”

Mijn lijf
Tijdens Andrea’s interview heeft zij haar voet in het gips. Ze herstelt van een fractuurtje in één van haar middenvoetsbeentjes. Enorm balen, maar omdat ze weet wat er aan de hand is en hoe lang het waarschijnlijk gaat duren, weet ze hoe ze ermee om moet gaan. “In 2007-2008 was dat een ander verhaal. Ik was toen niet fit en mijn bloedwaarden waren niet oké, maar het was niet duidelijk wat er precies aan de hand was. Iedereen verwachtte veel van me omdat alles in sneltreinvaart leek te gaan, maar ik kon dat niet waarmaken. Het ging pas beter toen ik besloot het op mijn manier te doen: ik ging naar mezelf luisteren en niet naar anderen. Voor ik het wist was ik weer aan de top.” Zo heeft Andrea voor altijd geleerd om goed naar zichzelf te luisteren. Ze laat zich niet meer overtuigen door anderen wat te doen, maar dit gaat nu in goed overleg.

Op zweetdate met…
Met wie zou Andrea wel op zweetdate willen? Na even nadenken, volgt een overtuigend antwoord: “Ranomi Kromowidjojo (meervoudig Olympisch & wereldkampioene zwemmen red.). Ze spreekt mij enorm aan om haar doen en laten. Hoewel Ranomi momenteel niet de tijden zwemt die de hele wereld van haar verwacht, lijkt dat haar koud te laten. Ze doet de dingen die zij wil doen. Ik ben benieuwd hoe ze dat doet en herken mezelf ook wel in haar.”

Andrea & haar rugzak
Als hardlopen je passie is en je bent de snelste van Nederland, waar droom je dan nog van? “Mijn droom zit in een rugzak die ik altijd en overal met me meebreng.” Trots pakt Andrea haar rugzak erbij. “Als ik merk dat mensen oprechte interesse in mij hebben, pak ik deze erbij en laat ik zien wat erin zit…” (Andrea wij hebben interesse!) Uit de tas komt een ansichtkaart tevoorschijn. “Ik droom ervan om deze kaart in 2016 vanuit Rio de Janeiro naar jullie te mogen sturen als ik meedoe aan de Olympische marathon. Wil je weten hoe ik dat wil en kan bereiken? Volg me dan op Twitter @AndreaDeelstra.”

En nu jij!
Andrea’s snelste tijd op de 10 km is 34 minuten en 2 seconden. Dat doen de meesten onder ons haar natuurlijk niet na. Maar Andrea heeft wel een mooi advies voor jouw 10 km race: “Zie het hardlopen niet als moeten of een zware opgave. Je gaat iets doen wat je ontzettend leuk vindt. Houd dat altijd in gedachten, ook als je onderweg bent. En als je het even zwaar hebt, bedenk dan dat het slechts een emotie is waar je jezelf overheen kan zetten. Een ander heeft het minstens zo zwaar. Geniet van het lopen, dan komen de prestaties vanzelf.”

Interview door Anouke
Foto door www.orangepictures.nl

?

Francien & Girls Love 2 Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent