Run my story: Angélique

Volgende maand ren jij je snelste 10 kilometer ooit. Om jou te motiveren deze topprestatie te leveren, hebben Francien en haar team sportvrouwen geïnterviewd om je aan te moedigen en te inspireren.

Staken we voor de eerste Run my Story de Noordzee over, voor nummer twee bleven ik en mijn team in onze prachtige hoofdstad. Daar had ik de eer om Angélique Heijligers, oprichtster van Stadswild, te mogen interviewen. Ik sprak met deze fitte duizendpoot over haar urban workout initiatief en natuurlijk haar hardloop tips&tricks voor jouw 10 kilometer training. Ben jij klaar voor een urban workout?

Mijn eerste 10km
“Vroeger rende ik iedere ochtend mijn vaste uitlaatrondje met de honden. Ik had geen idee welke afstand ik rende omdat ik mijn runs niet bijhield met een app. Toen ik op een keer met Nike+ ging rennen, bleek dat ik altijd tussen de 10 en 12 kilometer liep. Daar was ik enorm verbaasd over; in mijn hoofd was 10 kilometer hardlopen altijd een onhaalbare afstand. Zo blijkt maar weer: soms kun je in werkelijkheid veel meer dan je zelf denkt.”

Klaar voor de start?
Ondanks dat Angélique met gemak deze afstand kon lopen, heeft ze nooit meegedaan aan een race. “Ik ben niet zo van de wedstrijdjes. Hardlopen is voor mij een hele prettige manier om te ontspannen. Ik wil mezelf geen druk opleggen qua tijd of afstand, maar benader rennen meer als trail runner: gewoon genieten van het moment. Daarnaast wil ik ook niet beoordeeld worden op mijn prestatie. Stel nou: ik doe anderhalf uur over 10 kilometer. Iedereen zal zeggen dat ik het ‘slecht’ heb gedaan, terwijl het voor mij misschien wel heel goed voelde.”

IMG_2091

Sporten als beleving
Angélique ziet sport als een beleving en met dat uitgangspunt is zij Stadswild begonnen. “Het is mijn persoonlijke uiting van hoe ik sport zie. Ik hoop dat Stadswild een fitnesscollectief is met betekenis. Ik vind het belangrijker om via sporten tot bepaalde inzichten te komen dan om steeds maar bezig te zijn met hoe snel je bijvoorbeeld kan lopen. Bij Stadswild zijn we ook niet van het schreeuwen, ik hou er niet van om mensen af te branden om ze net die extra push te geven. We zijn ook niet je vriendje hoor”, zegt ze lachend, “op dat moment hebben we als trainer een andere taak. Natuurlijk motiveren we mensen om het beste uit zichzelf te halen. Maar dat doen we op een andere manier dan eendimensionaal schreeuwen. We werken veel vanuit focus en stilte. Want als je nog kunt kletsen, dan train je ook niet hard genoeg.”

Kies voor avontuur
Deze benadering van sporten is, in mijn ogen, precies wat Stadswild zo uniek maakt. “Bij ons maak je van de stad jouw gym. Je traint in een onnatuurlijke omgeving jouw natuurlijke bewegingspatroon.” Angélique ging sport op deze manier benaderen om te begrijpen hoe haar eigen lichaam in elkaar zit. “Ik begon te trainen in mijn eigen achtertuin en stad. Door terug te gaan naar de essentie van beweging, kwam ik als trainer tot allerlei inzichten die ik voorheen niet had.” Bij Stadswild kun je terecht voor urban workouts, running, yoga en food workshops.

unnamed-6

Duizendpoot
Naast trainer is Angélique ook journalist en heeft ze voor heel wat grote namen zoals Vogue, NRC, Women’s Health, Glamour en Cosmopolitan geschreven. “Vroeger begon ik ooit als stagiair bij Elle en in die tijd was de combinatie van mode en sport een no go. Stapje voor stapje is het mij gelukt om in modebladen over sport te schrijven. Ik vond het ook bijzonder om twee jaar lang in Men’s Health een vaste rubriek te hebben, ik was verbaasd dat ze een vrouw kozen om voor een mannenblad te schrijven.” Naast schrijven over gezondheid, sporten en voeding, heeft Angélique nog twee grote passies. “Veel mensen weten niet dat ik voor een trendanalyse bureau werk en dat ik een grote liefhebber ben van mode. ”

En nu jij!
Tot slot heeft Angélique nog twee adviezen voor jouw 10 kilometer training. “Als ik door het park ren zie ik vaak genoeg mensen voorbij komen waarvan ik denk: een lesje techniek zou geen kwaad kunnen! Dit geldt voor zowel beginners als gevorderde lopers. Ga een keer mee met een groep en een trainer of huur een personal trainer in voor een een-op-een-sessie. Daar leer je niet alleen heel veel van, het motiveert ook enorm. En als laatste les: onthou dat rust net zo belangrijk is als sporten. Het is een wisselwerking, het een kan niet zonder het ander.”

Interview door Francien Regelink
Tekst door Tesja Bonnie
Foto’s door Stadswild

?

Francien & Girls Love 2 Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent