Salu: Food Diary (part 1)

Lang, lang geleden hadden we het idee om een eetdagboek bij te houden. Een week lang opschrijven wat we eten en dat dan vervolgens laten beoordelen door de meiden van Salu. Dat was er toen niet van gekomen dus besloten we een aantal weken geleden een herkansing te doen. Vandaag lees je het dagboek van de altijd drukke en bezige Francien en de beoordeling van de profs. Begin volgende week volgt het verhaal van Fieke.

Food Diaries Francien en Fieke

Fieke en Francien hebben de uitdaging aan durven gaan. Zij hebben voor ons een week lang hun voeding bijgehouden! Uit onderzoek blijkt dat de mensen die een eetdagboek bijhouden vaak fitter, actiever en slanker zijn. Dit komt door het schuldgevoelstemmetje in ons hoofd dat zegt: ‘Eet het maar niet, want anders moet je het op schrijven!’. Daarnaast helpt het bij het bewustwordingsproces, want we eten bijna altijd meer dan we denken en door het op te schrijven kom je er achter wat je moeilijke momenten en je valkuilen zijn.

Hieronder volgen wij de week van Francien.

Maandag
Ontbijt: twee liga biscuits, een appel, drie glazen appelsap en twee Brosjes. Lunch: twee witte boterhammen met salami en kaas, één bruine boterham met chocolade vlokken en twee glazen aardbeiensap. Direct na werk vertrek ik naar de gym voor een Nike Training Club sessie. Ik schuif nog snel een cheesecake en een warme chocolademelk met slagroom naar binnen. Na de training heb ik geen zin meer om te koken en kies voor mijn guilty pleasure: patatje oorlog! Later op de avond verdwijnt er ook nog een zakje roze biggetjes in mijn mond, oeps! En nog later op de avond stop ik daar ook nog wat dropjes bij.

Dinsdag
Ontbijt: twee witte bolletjes en een glas versgeperste sinaasappelsap. Tussendoor neem ik twee liga biscuits. Lunch: twee witte boterhammen met kaas en mosterd, één bruine boterham met vlokken (melkchocolade) en een glas sinaasappel- kiwisap. Tussendoor neem ik drie Brosjes, één stuk Côte d’Or hazelnoot chocolade en twee glazen appelsap. s’ Avonds ga ik uit eten met een vriendinnetje. Als voorafje kies ik carpaccio en als hoofdgerecht één van mijn favoriete maaltijden: kaasfondue! Ik neem een brownie toe.

Woensdag
Ontbijt: geen tijd voor. Het belooft een drukke dag te worden! Tussendoor eet ik 4 liga chocolade-hazelnoot biscuits. Om 13:00 uur verlaat ik mijn werk voor een heuveltraining in het Amsterdamse Bos. Ik eet nog snel twee liga chocolade-hazelnoot biscuits en drink een glas cola. Na de training drink ik wederom een cola. Eigenlijk moet ik nog naar de Run Club, maar helaas red ik dat niet omdat ik achterstallige werkzaamheden moet inhalen. Mijn diner bestaat uit tomatensoep met brood.

Donderdag
Ontbijt: ik start mijn dag met twee witte bolletjes en twee glazen appelsap. Tussendoor eet ik vier liga biscuits. Lunch: twee witte boterhammen met chocoladevlokken, een groene salade vergezeld door twee glazen appelsap. Tussendoor drink ik nog een glas cola, eet ik 10 Wilhelmina pepermuntjes (ik dacht dat ze suikervrij waren, dit bleek bij nader inzien toch niet zo te zijn..) en twee Brosjes. Dinner: acht vegetarische sushi en één glas appelsap.

Vrijdag
Ontbijt: geen tijd voor. Pas om 14:00 uur neem ik een banaan en handvol dropjes. Om 16:00 uur ren ik snel even naar de supermarkt. Ik kom terug met een Sinterklaas van chocolade, één pak Optimel en een chocoladeletter. Dinner: om 21:00 uur ga ik nog snel uit eten. Ik eet een paar stukjes stokbrood met knoflooksaus vooraf. Het hoofdgerecht bestaat uit een vegetarische wrap met allerlei lekkere bijgerechtjes (zoete appeltjes, gebakken aardappeltjes en salade). Daarbij drink ik twee glazen cola. Daarna kijk ik nog snel even het laatste deel van The Voice of Holland. Ik eet tijdens de uitzending wat chocoladenootjes en drink een glas Crystal Clear.

Hoe gezond eet Francien?
Wat een druk leven! Uit het eetdagboekje blijkt dat je rent en vliegt van hot naar her en daardoor vaak weinig tijd hebt om uitgebreid en goed te eten. Wat wij ook opmerken is dat je erg dol bent op zoetigheid en suiker, klopt dit? Bijna alles wat je eet bestaat uit geraffineerde (snelle) suikers, zoals witbrood, zoet broodbeleg, koek, snoep en sap. Producten met snelle suikers (hoge glycemische index, oftwel GI) zorgen voor een snelle stijging van het bloedglucose gehalte gevolgd door een snelle daling. Hierdoor zal je snel weer trek hebben in zoete voedingsmiddelen.

Producten met langzame suikers (lage glycemische index), bevatten meer vezels, vetten en/of eiwitten die zorgen voor een langzamere maar langdurige stijging van het bloedglucose gehalte. Hierdoor krijg je minder snel weer een hongergevoel.

Met een druk leven is het heel verleidelijk om producten te kiezen met een hoge GI, omdat het direct energie geeft. Een nadeel is dat je er op lange termijn alleen maar meer vermoeid door raakt. Een goede bodem met voeding waar veel voedingsstoffen in zitten, vermindert de behoefte naar suiker en verhoogt je prestaties op ieder vlak. Dus, Francien begin met het voeden van je lichaam door meer vezels, vetten en eiwitten toe te voegen in plaats van je lichaam te vullen met suiker. Je zal je nog fitter gaan voelen!

Maaltijd suggesties:

Ontbijt:

Volkoren brood/pistolets/crackers met hartig beleg (rosbief, kipfilet, rookvlees, achterham, pindakaas, hummus, ei, avocado), zoet beleg (appelstroop, honing) of een bakje yoghurt met muesli en eventueel een beetje honing of fruit.

Tussendoor:

Kies voor tussendoortjes met minder suikers en meer vezels, eiwitten en onverzadigde vetzuren. Bijvoorbeeld: olijven, noten (walnoten, amandelen), volkoren crackers met beleg, augurk met eventueel een plakje vleeswaren of een blokje kaas (met mosterd). Zoete tussendoortjes: blokje pure chocolade, stuk fruit, een klein handje rozijnen en af en toe volledig toegeven aan guilty pleasures!

Lunch:

Volkoren brood/pistolet/crackers met hartig beleg, soep of een goed gevulde salade.

Drinken:

Water, thee en koffie met en/of zonder melk, groente- of tomatensap, af en toe frisdrank light en/of versgeperste jus d’orange (maximaal 1 glas per dag). Liever niet uit een pak, omdat daar veel toegevoegde suikers in zitten.

Benieuwd naar hoe Fieke haar week eruit ziet en wat wij daar over te zeggen hebben? Stay tuned!

?

Saskia & Oriane

Recent