SALU: Stop snacking start thinking

“My therapist told me the way to achieve true inner peace is to finish what I start. So far today, I finished two bags of M&M’s and a chocolate cake. I feel better already.”
Dave Barry, Amerikaanse columnist

Herken je het volgende: Je bent op een feest, de borrelhapjes en chips vliegen je om de oren en op dat moment kun je jezelf prima inhouden. Zodra je echter thuis komt ontwaakt het monster in jou, je trekt de koektrommel open en eet deze leeg alsof je leven ervan af hangt om daarna nog op zoek te gaan naar die oude chocoladereep achter in de kast. Voor je het weet is alles op en denk je bij jezelf ‘was dit nou nodig?’

In onze drukke 24-uurs maatschappij leren we steeds minder voor onszelf te zorgen en na ta gaan waar onze lichamelijke en emotionele behoeftes liggen. Eten ligt ontzettend dicht bij onze emoties, zowel positieve als negatieve. Ga maar na: gezellig kopje koffie drinken met een taartje, leuk uit eten met vriendinnen. Helaas is er ook het eten uit troost, verdriet, boosheid en eenzaamheid. Eten is dan een hele fijne manier om de leegte op te vullen, want het vult daadwerkelijk je maag en darmen.

Heel vervelend natuurlijk, maar ook ontzettend herkenbaar. Gelukkig zijn er een aantal manieren om hier mee om te gaan. Waarbij de kern altijd blijft: kies voor voeding in plaats van vulling en wees bewust van wat je doet.

  1. Ga na op welke momenten jij eet, terwijl je dat eigenlijk niet zou willen, en probeer te achterhalen waar dit door komt. Heb je net ruzie gehad en voel je je daar rot over? Vind je je werk, school of studie eigenlijk niet zo leuk? Bedenk dan of eten helpt om deze situatie op te lossen. Wat denk jij dat het antwoord is?
  2. Maak een actieplan voor jezelf. Hoe kun je dit moment overbruggen zonder naar die zak chips te grijpen? Misschien werkt het voor jou om afleiding te zoeken, een blokje om te lopen , een boek te pakken en te lezen, tanden te poetsen of te douchen.  Maak dit plan op een moment dat je rustig bent en kunt nadenken. Op het moment dat je het moeilijk hebt, kun je dit briefje erbij pakken. Deze kun je natuurlijk ook op de koelkast plakken.
  3. Hou van jezelf. Het klinkt misschien simpel, maar van jezelf houden helpt! Wees niet te streng op de moeilijke momenten. Dit betekent natuurlijk niet dat de bak Ben & Jerry leeg mag, maar luister naar alle stemmetjes in je hoofd. Ga na of de criticus in je hoofd zegt ‘Wie denk je nou dat je bent’ gelijk heeft.  Wat zou jij in dezelfde situatie tegen je vriendin zeggen? Precies! Nee, je bent een mooie sterke meid en je kunt het, ik heb vertrouwen in je!
  4. Kies je er uiteindelijk toch voor om het heerlijke slagroomsoesje in je mond te stoppen, wees dan bewust van alle processen in je lichaam. Merk op hoe het speeksel in je mond meer wordt, je maag die knort. Voel het koekje tussen je tanden knarsen, proef de zoete, zachte smaak van de chocolade. Ga na wat de structuur is en neem de tijd. Eet aan tafel met zo min mogelijk afleiding. Grote kans dat je na de helft van het pak koekjes veel minder zin hebt in de andere helft!

Als jij jezelf hier in herkent en toch meer hulp nodig hebt, dan kunnen wij jou een Body & Mind pakket aanbieden. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.

?

Saskia & Oriane

Recent