SALU: Vitamins to help you through the cold

De zomer komt ten einde en de herfst gaat beginnen. Dit betekent dat de zomerkleren weer opgeborgen mogen worden en dat de regenjassen, dikke truien en warme sokken tevoorschijn komen. Ik (Oriane) heb de eerste verkoudheid ook alweer te pakken, het begint vroeg dit jaar!

Dit heeft alles te maken met snel dalende temperaturen, niet dik genoeg aangekleed zijn en die plotselinge stortbui waar ik voor de zoveelste keer in ben beland. Ik geloof dat iedereen zich hier wel in kan herkennen, of niet?

Gelukkig is het een teken dat mijn lichaam goed reageert en zich verweert tegen al het kwaad. Helaas is het ook een teken dat mijn lichaam niet voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt en het tijd is om extra  goed voor het lichaam te gaan zorgen. Voldoende groente, fruit, bonen, noten, zaden en pitten en minder alcoholische versnaperingen met borrelhappen op terrasjes. Daarnaast nog eens voldoende sporten in de buitenlucht en voldoende rust nemen.

Buitenlucht is fijn om het hoofd te legen en de longen met verse lucht te vullen. Ook zorgt de zon voor aanmaak van vitamine D in het lichaam. Deze vitamine helpt tegen stress, en (winter)depressies en zorgt ervoor dat calcium in de botten wordt opgenomen. Dit is essentieel voor sterke botten. Helaas krijgen we in Nederland weinig zon op de huid, waardoor wij aanbevelen om deze extra te slikken.

Vitamine C kennen we allemaal voor de weerstand, maar ook vitamine A is een belangrijke als het gaat om je lekkerder te voelen. Vitamine A is te vinden in lever, vis, melkproducten en boter. In groenten en fruit zit bètacaroteen, dit is een voorloper van vitamine A. Hierdoor zie je waarom het zo belangrijk is om voldoende groente en fruit op een dag te eten. Kom jij aan 2 stuks fruit en 2 ons groenten?

Vitamine B6 is een derde vitamine die belangrijk is voor de weerstand. Deze kun je vinden in producten als vlees, vis, eieren en graanproducten. Deze vitamine speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen en het houdt de energievoorziening op peil.

Tenslotte is vitamine E aan de beurt. Dit is een antioxidant en beschermt gezonde cellen in je lichaam tegen de schadelijke stoffen die je lichaam binnenkomen. Vitamine E krijg je binnen door het nemen van plantaardige oliën als olijf- of zonnebloemolie.

Iedereen wordt wel een keer ziek wanneer het kouder wordt. Om het te voorkomen is een uitgebalanceerde voeding essentieel. Als je namelijk eenmaal ziek bent, dan is er weinig meer aan te doen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Zorg voor veel variatie en durf nieuwe producten uit te proberen, want overal zitten weer andere voedingsstoffen in waar je lichaam veel aan heeft. Mocht je een eenzijdige voeding hebben of weinig lekker vinden, dan raden wij je aan om een multivitamine te slikken. Het kan nooit kwaad om het te slikken in de maanden dat de zon weinig schijnt. Heb je vragen over goede vitaminepreparaten of vragen over andere voeding, dan mag je ons altijd contacteren!

?

Saskia & Oriane

Recent