What'SAP?! (PART II)

Stand-in
Begin augustus kreeg ik (Francien) acht (pers)reizen aangeboden. Hartstikke leuk allemaal. Het liefst had ik ze alle acht aangenomen. Helaas ben ik al wekenlang in gevecht met mijn agenda. Die tot aan de nok toe gevuld is met afspraken en schrijfmomenten ivm mijn boek dat in februari 2016 dient uit te komen. ‘Nee.’ zeggen was nog nooit zo moeilijk. Maar goed ik ben de beroerdste niet en dus belde ik één voor één mijn fitte vriendinnetjes op. Zo kreeg ik Marit zover over een paar weken te vertrekken naar Griekenland. Deed Ashley mee aan een internationale sportmissie en ging vriendin Daphne naar Turkije voor een sapkuur. Van dat laatste heeft ze een verslag gemaakt. Een twee-delig verslag zelfs, want een week sappen is lachen, gieren, brullen, afzien en dat alles om er frisser & fruitiger uit te komen dan dat ze erin ging. Lees je mee?

What’SAP?
Of ik een weekje naar Turkije wil voor een sapkuur? Ik was druk, wat gestrest, moe en weinig energie. Natuurlijk wil ik naar Turkije voor een weekje rust, zon en  werken aan mijzelf! En zo zette ik voet op het prachtige kuuroord Zest for Life Dalyan, Turkije. Vandaag lees je dus deel twee van mijn avontuur…

Even terugspoelen!
Een paar weken geleden vertelde ik al hoe ik het sappen heb ervaren, welke uitdagingen ik ben tegengekomen en hoe het is gegaan. Het sappen was voor mij 1 ding, maar alles eromheen is een tweede. De rust, de zon, de omgeving is allemaal fantastisch. Dalyan is een prachtig dorp in de bergen, een plek waar je echt rust kan vinden. Het klimaat van Turkije is de hele zomer fantastisch en een beetje zon doet een mens goed, vitamine D die een echte Hollandse vrouw als ik altijd goed kan gebruiken!

IMG_0541

Maar ook het team van Zest for Life, heeft een plekje in mijn hart veroverd. Wat een bijzondere mensen, stuk voor stuk. Dagelijks staan ze voor je klaar met onwijs veel liefde, kennis en aandacht. Zo ook Kiki, 30 jaar, en al twee seizoenen aan het werk bij Zest. Zeven maanden per jaar zit zij in Dalyan, geeft zij haar eigen sociale leven in Nederland op om andere mensen te helpen. De vrolijkheid die zij in de groep bracht en de energie die zij uitstraalde, elke dag weer, vond ik bijzonder. Maar ook de rest van het team maakt Zest een bijzondere en fijne plek om te zijn.

De grote vraag van iedereen is “Ben je afgevallen?”. Dat is toch waar een sapkuur voor veel mensen voor staat en het eerste waar mensen aan denken. Zelf ben ik bijna vier kilo afgevallen. De dames waren elke keer heel verbaasd als ik elke ochtend vertelde dat er weer een kilo af was. “Oh wat goed zeg”! Zelf vond ik vond het vooral heel logisch. Het is niet zo gek dat je na een week vier tot vijf kilo lichter naar huis gaat wanneer je vier sappen per dag eet/drinkt. Daar ik normaal gesproken rond de 1700 calorieën per dag eet, zat ik nu op ongeveer 400kcal. De verloren kilo’s waren voor mij een leuke bijkomstigheid maar niet mijn doel voor deze week. Het afvallen is voor veel mensen belangrijk maar is gelukkig geen hoofdreden om te gaan sapkuren, er komt namelijk zoveel meer bij kijken. Vaak willen mensen even resetten of hebben ze een bepaalde energie boost nodig, even in een andere omgeving. Echter weet ik ook dat je waarschijnlijk net iets beter in je vel zit met een paar kilo minder en dat het misschien net wat meer zelfvertrouwen geeft, dus dat is alleen maar mooi.Maar vergeet niet dat de kans ook heel groot is dat het er allemaal, of in ieder geval een deel ervan, de week erna zo weer aan zit.

IMG_0603

Daarentegen word je je door zo’n week sappen wel een stuk bewuster van wat je nou eigenlijk allemaal eet en realiseer je je weer dat je het meeste daarvan niet eens nodig hebt. Voor velen dus een mooie nieuwe start of een nieuw begin. Het omzetten van die knop om vervolgens die lijn thuis te kunnen doortrekken en te werken aan een nieuw voedingspatroon. Velen hebben dat zetje gewoon even nodig, en dat is ok.

Ook niet geheel onbelangrijk zijn de overige mensen met wie je daar bent. Deze week was ik met zes vrouwen, elk met hun eigen doel en hun eigen verhaal waarom ze daar zijn en waar ik voor alle zes enorme bewondering heb.

Zo ontmoete ik op Schiphol al meteen een jonge vrouw, een alleenstaande moeder van twee dochters. Wanneer ik haar vraag waarom zij hier is vertelt ze dat ze die tijd voor zichzelf heel hard nodig heeft. Ze is moe, ze is op en heeft weinig energie. Dit is voor haar de tweede keer dat ze hier is.

IMG_0563

Een andere vrouw zat midden in een burn out en was hier twee maanden geleden nog. Eenmaal thuis gekomen van de eerste keer merkte ze dat ze toch echt die rust nodig had, niks aan haar hoofd en even helemaal weg. En dat is wat ze deze week heeft gekregen en heeft kunnen vinden. Het deed haar zo goed dat ze aan het einde van de week heeft besloten nog een week te blijven.

Mijn grote vriendin was Jitske, getrouwd, moeder van drie prachtige kinderen en vier maanden geleden bevallen van haar derde dochter. Ze zit momenteel aan het einde van haar zwangerschapsverlof en wilde er nog even tussen uit, een mooie overgang voordat ze weer fulltime gaat werken. Nieuwe energie, overgang van verlof naar het normale werk leven, rust van de afgelopen slapeloze weken en even helemaal tijd voor haarzelf!

IMG_0597

Het mooiste vind ik dat iedereen binnenkomt met een eigen verhaal, een eigen doel en reden om hier te zijn. En aan het einde van de week zie je diezelfde mensen weglopen met allemaal hun eigen ervaring, met nieuwe energie en met weer nieuwe doelen in het vooruitzicht.

En dat is denk ik waar het omgaat in zo’n week. Niet zozeer het sappen, maar alles eromheen, de rust, de omgeving, het weer, het sporten, het programma en echt even alle focus en tijd voor jezelf! Dat hebben we toch allemaal weleens nodig? Op je voeding letten, training, ontspanning en aandacht voor je zelf en je lichaam kunnen wonderen doen met mensen. En zo ook met mij. Ik ben weer een ervaring rijker, heb bijzondere mensen mogen ontmoeten en kan weer vol nieuwe energie en uitgerust de wereld aan!

Denk je dat zo’n sapkuur ook iets voor jou is, of zeg je nee dankje? 

?
Daphne

Recent