Shoeporn?!
RUNIVERSITY
Omdat college volgen nog nooit zo leuk was.
Hardlopen. Heerlijke sport, lekker in de buitenlucht, je hoeft niet lid te worden van een club of contributie te betalen. Lekker goedkoop, wordt ook wel gezegd. Lekker goedkoop? Heb je wel eens gezien wat hardloopschoenen kosten?! Voor een beetje paar ben je al snel een klein fortuin kwijt. Maar geloof mij: alles beter dan gebroken nagels, bloedblaren en gekneusde tenen.
Hit the shoe wall
Daar sta je dan, voor een gigantische grote muur met schoenen. De een nog flashier, lelijker, gekleurder dan de ander. Maar waar moet je beginnen? Don’t worry: alle fitness-, basketbal- en voetbalschoenen vallen al af. En nee, je mag niet op die ultra hippe sneakers hardlopen. De kans is groot dat je daarna nog steeds door de bomen het bos niet ziet. Als je in een sportwinkel staat met een beetje oplettend personeel, dan komen ze op jouw verwarde oogopslag afgerend als vliegen op stroop.
Wie de schoen past…
Het mag er dan misschien lekker debiel uitzien om midden in een sportwinkel op een loopband te gaan staan, maar jouw route naar goud is toch echt via een uitgebreide loop- en voetanalyse. Laat ik mij nou ook bij mijn leest houden en daar verder niet op doorgaan, daar hebben we uiteindelijk de experts voor, maar uit eigen ervaring kan ik je wel vertellen dat ik er een paar gouden schoenen aan heb over gehouden. Vergeet niet een paar sportsokken te dragen of mee te nemen, die draag je ten slotte ook als je gaat rennen.
Voor de groentjes
Als je net een flitsende hardloopcarrière bent gestart, dan is het misschien niet het allerbeste idee om meteen een fortuin aan schoenen stuk te slaan. Want wat doe je als je het na vijf keer wel weer hebt gezien? Check of een van je hardlopende matties dezelfde schoenmaat heeft en vraag of je deze een paar rondjes kunt testen. Weet je meteen wat je wel en niet van een sportschoen kunt verwachten. And rule number one: koop je eerste paar zeker niet online. Het mag dan misschien een leuke aanbieding zijn of je hippe collega rent ook op dat paar, maar voor jou kan het een totaal verkeerde match en de route naar een flinke blessure zijn. Ook is jouw reguliere schoenmaat waarschijnlijk niet gelijk aan jouw hardloopschoenmaat: hoe meer je loopt, hoe meer je voet uitzet en je dus een grotere schoen nodig hebt. Er zit dus maar een ding op: (offline) shoppen tot je dropt.
Voor de doorgewinterde loper
Jullie zijn een team. Jullie delen lief en leed. Hondenpoep, regenbuien en stinkvoeten. Jullie zijn onafscheidelijk. Jij en je hardloopschoenen. Maar ook aan dit romantische sprookje komt, na 1.000-1.500 kilometer, een einde. Tegen die tijd zijn ze oud, versleten en neemt ook de kans op blessures toe. Voor jou wordt het iets makkelijker om een nieuw paar te bemachtigen. Uiteraard kun je online speuren naar hetzelfde model. Het loont om aanbiedingen in de gaten te houden, vooral als er van jouw paar een nieuwer model wordt uitgebracht. Grote kans dat jouw muiltjes voor een zacht prijsje de deur uit gaan. Heb je liever iets totaal anders? Grijp je afgetrapte trainers en breng een bezoekje aan de sportwinkel. Aan de hand van de slijtageplekken wordt je zo weer en passend paar aangemeten. Ja, een nieuw paar hardloopschoenen heeft heel wat voeten in de aarde, maar geloof mij: het is iedere stap waard.
Wat is jouw gouden regel als je op hardloopschoenenjacht gaat?
PH: Joyce Bongers
?
Francien & GL2R Team
Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter
P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!