TGIF: Frozen

Het is #JANUari, maar het is ook Disney maand bij Girls Love 2 Run. En Disney betekent, naast die awesome halve marathon in Parijs, natuurlijk vooral films. Thank God It’s Friday! Deze maand krijg je elke vrijdag een Disney review van Cine.nl. Zodat je weet wat je kan doen als je dit weekend eens lekker wil bankhangen na je lange training.

Deze week zijn we alweer bij de laatste film aanbeland: geheel in lijn met het weer van de afgelopen week is dat Frozen (2013). Aangezien het één van de meest succesvolle Disney films van de afgelopen jaren is, heb je ‘m hoogstwaarschijnlijk al gezien. Toch hoorde deze film zeker in ons rijtje reviews thuis. Frozen is zó populair dat je zelfs bij de tabakszaak bij mij om de hoek nog Frozen jurkjes en andere attributen kan kopen, meer dan twee jaar nadat de film uitgekomen is.

Aangezien de film zo onverminderd populair is, kunnen we over het plot kort zijn. Zussen Elsa en Anna zijn prinsessen in het pittoreske Scandinavisch-aandoende koninkrijk Arendell. Wanneer hun ouders om het leven komen, erft Elsa op haar achttiende verjaardag de troon. Er is echter een klein probleempje: Elsa is geboren met de kracht om alles in ijs te veranderen, en heeft in haar achttien jaar nog niet geleerd die kracht onder controle te houden. Tot op de dag van de kroning is haar geheim bewaard gebleven door niet met de buitenwereld in contact te komen. Helaas is dit niet lang vol te houden: wanneer het volk achter haar geheim komt vlucht ze de bergen in, waarna een zoektocht van Anna naar haar zus volgt. Opvallend is trouwens wel dat Elsa met haar vlucht naar de bergen ook transformeert van muizig en bedekt kluizenaarsmeisje naar sexy ijs-bombshell met lang los haar, hoge hakken en een gigantische split in haar glitterende galajurk.

Frozen-movie

Girl Power
Frozen past goed in de nieuwe stijl van Disney prinsessen: je hoeft niet altijd door een prins gered te worden. Waar Sneeuwwitje of Doornroosje nog afhankelijk waren van de kracht en gratie van een mannelijke crush, kan de nieuwe lichting het ook prima alleen af. Het is dus mooi dat in Frozen het koninkrijk uiteindelijk niet gered wordt door één van de mannelijke kanshebbers Hans en Christophe, maar door de zussen zelf. De mannelijke personages zijn vooral wat sukkelig, rancuneus of achterbaks, in plaats van de letterlijke moraalridders van weleer. (Desondanks hebben de mannen in de film alles bij elkaar nog steeds meer gesproken tekst dan de vrouwen…)

frozen-xlarge

Het verhaal van Frozen is gebaseerd op het Sneeuwkoningin sprookje van Hans Christiaan Andersen. Hoewel het originele sprookje gereduceerd is tot een simpelere verhaallijn, en natuurlijk wat frivoler gemaakt is, blijft de kern van het verhaal een serieuze boodschap houden. Doorspekt met wat (soms flauwe) comic relief van levende sneeuwpop Olaf of eland Sven. Ga ‘m zien als je lekker warm onder een dekentje in je joggingbroek zit!

Frozen draait niet meer in de bioscoop, maar is wel verkrijgbaar op DVD (of natuurlijk te downloaden).

?

Anneloes & Cine

PS: Lees nog veel meer filmtips, lijstjes en reviews op Cine.nl

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent