TGIF: Inside Out

Het is #JANUari, maar het is ook Disney maand bij Girls Love 2 Run. En Disney betekent, naast die awesome halve marathon in Parijs, natuurlijk vooral films. Thank God It’s Friday! Deze maand krijg je elke vrijdag een Disney review van Cine.nl. Zodat je weet wat je kan doen als je dit weekend eens lekker wil bankhangen na je lange training.

Vandaag Inside Out. Een favoriet van Francien, en een recente Disneyfilm die veel aandacht getrokken heeft. Gisteren is bekend geworden dat Inside Out één van de vijf animatiefilms is die genomineerd zijn voor een Oscar. Maar wat maakt deze film dan zo bijzonder?

Inside Out speelt zich voornamelijk af binnenin het bewustzijn van de 11-jarige Riley. Haar emoties (Joy, Sadness, Disgust, Anger en Fear) zijn de werkelijke hoofdpersonen van het verhaal. Als Riley met haar ouders onverwachts verhuist van Minnesota naar San Francisco, gaat er van alles mis: zowel binnenin haarzelf als daarbuiten. De verhuistruck raakt kwijt, haar nieuwe huis is niet wat ze er van verwacht had, haar eerste dag op school is een social disaster. In haar bewustzijn wordt het tot dan toe zo goed georganiseerde systeem abrupt onderbroken, waarna een epische reis volgt.

Disney-Pixar heeft het weer eens voor elkaar gekregen om een wereld te creëren die zowel voor kinderen te volgen is, als voor volwassenen veel diepere lagen bevat. Het wisselwerk tussen wat er binnen het hoofd van Riley gebeurt en de impact daarvan op haar gedrag naar buiten toe is prachtig gedaan: de vijf emoties kijken vanaf een controlepaneel op een gigantische monitor (Rileys ogen) naar de buitenwereld. Soms wordt er perfect actie ondernomen, door de emoties op de juiste manier toe te passen. Soms echter wordt dit moeilijk, bijvoorbeeld als Sadness per ongeluk allerlei dingen gaat aanraken. De controlekamers van ieder personage zien er net even anders uit: waar het bewustzijn van Rileys vader lijkt op een war room, lijkt die van haar moeder meer op een ochtend talkshow a la The View.

lead_960

De verschillende ‘gebieden’ in Rileys bewustzijn zijn goed uitgewerkt: hoe surrealistisch ook, ze houden altijd een bepaalde herkenbaarheid als je ze vergelijkt met je eigen gedachtengangen en gedrag. De tocht van twee van Rileys emoties door “Imagination Land”, samen met haar in vergetelheid geraakte denkbeeldige vriendje van vroeger, doet zeer aan de klassieke Alice in Wonderland taferelen denken.

Inside Out zit een aantal geniale one-liners die dieper gaan dan op het eerste gezicht het geval is, zoals we van Disney gewend zijn. Vooral Sadness is hier een ster in. Denk aan de opmerking “Oh, the subconscious – that’s where they send all the trouble makers.” Maar ook het vervangen van de productie van ‘imaginary friends’ in Imagination Land door de productie van ‘imaginary boyfriends’ is hilarisch gedaan. Of de vaker terugkomende referentie in het brein van Rileys moeder naar de Braziliaanse hunk waar ze soms nog aan terugdenkt om even aan het leven van alledag te ontsnappen.

"Inside Out" Photocall - The 68th Annual Cannes Film Festival

De emoties Joy en Disgust worden gespeeld door door twee van mijn favoriete comedy actrices, te weten Amy Poehler en Mindy Kaling – wat de film extra leuk maakt. Tijdens de film vang je soms een sprankje op van hun iconische personages Leslie Knope (Parks and Recreation) en Mindy Lahiri (The Mindy Project). Ook Sadness, één van de onverwachte sterren van de film, heeft een bekende stem: er is ook bijna geen betere actrice te bedenken dan Phyllis Smith, bekend van haar rol als de gelijknamige medewerkster in The Office.

Inside Out draait uiteindelijk allemaal om balans: we leren van Joy, Sadness, Disgust, Anger en Fear dat het nooit goed is als slechts één van hen de leiding heeft over je gedachten en handelingen. Je voelt je het best als je ruimte maakt voor al je emoties. En zo is het met hardlopen per slot van rekening ook – het kan niet altijd alleen maar leuk zijn. Soms is er wat angst, verdriet of boosheid nodig om jezelf weer tot actie aan te zetten, of om even stil te staan bij waar je eigenlijk mee bezig bent. En dat is helemaal niet erg.

Inside Out is inmiddels in Nederland verkrijgbaar op DVD/Blu-ray.

?

Anneloes & Cine

PS: Lees nog veel meer filmtips, lijstjes en reviews op Cine.nl

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent