The it-watch

Lieve sporthorlogeproducenten,

Luister. Ik ben klaar met die sporthorloges die halverwege mijn run uitvallen, waar ik 300 jaar moet wachten tot het GPS signaal gevonden wordt én die mijn afstanden incorrect weergeven. Als renner is het voor mij essentieel dat de juiste tijd, pace en afstand correct worden weergegeven. Laat mijn horloge het afweten, dan is mijn motivatie ook direct weg. I know, dat is slap, maar toch is het zo.

Liefs,

Francien

PS: Het enige horloge dat het nooit laat afweten is de TomTom Runner Cardio. Hoogste tijd dus voor een crashtest.

Om je pols en rennen maar
Het horloge voelt stevig aan en zit lekker om je pols. Ik heb soms de neiging om het horloge te strak om mijn pols te doen, maar dan nog zit hij lekker. Als je op pad bent met het horloge, valt het op hoe nauwkeurig je snelheid en andere gegevens worden bijgehouden en gerapporteert.

Daar heeft TomTom hem dan ook uitvoerig op getest: in de stad, stadions en zelfs een weiland zonder ontvangst. Hetzelfde trucje hebben ze uitgehaald met verschillende weersomstandigheden. Het restultaat: nauwkeurige data onder alle weersomstandigheden.

Tijdens je run geeft het horloge enorm veel informatie: huidige snelheid, ‘lap’ snelheid, gemiddelde snelheid, hartritme incl. hartritme zone (dit licht ik ietsje verderop in dit artikel voor je uit) en nog veel meer. Misschien zelfs wel te veel, maar daar ligt gelijk ook de kracht van het horloge. Daardoor is het horloge misschien meer voor gevorderde lopers, een beginner heeft hier wellicht minder behoefte aan.

Funky Features
Waar het TomTom horloge ook in uitblinkt, zijn de vele trainingsopties en de opties dáárin. Je kunt trainen op je hartritmezones, snelheid, intervaltraining en afstand. Binnen deze opties kun je eigen programma samenstellen, wat voor mij een dik pluspunt is.

Trilfunctie
Een ander noemenswaardige feature is de trilfunctie. Ik luisters tijdens het hardlopen, zoals de meeste renners, naar muziek. En ja, daardoor mis ik de piepjes die mijn afstand en doel aangeven. Gelukkig is de TomTom Runner Cardio uitgerust met een trilfunctie (lekker trillen met die billen!) waardoor je bijvoorbeeld precies weet wanneer je interval begint en eindigt. Je kunt deze functie zelf aan- of uitzetten.

Ingebouwde hartslagmeter
De allerbelangrijkste feature van dit horloge is de ingebouwde hartslagmeter. Vergeet de aparte hartslagmeter om je borst tijdens je run. De TomTom Runner Cardio meet jouw hartslag aan de hand van veranderingen aan jouw opperhuid.

5 zones programma
Aan de hand van jouw hartslag kan het horloge ook berekeningen maken voor het 5 zones programma. Hierdoor kun je nog effectiever trainen en intensiteitszone vinden die bij je doelstelling past. De vijf zones:
Sprint: voornamelijk te gebruiken als onderdeel van een intervaltraining. 
Snelheid: training met een hoog tempo om je snelheid en conditie te verbeteren.
Conditie: training op een gematigd tot hoog tempo om je long- en hartcapaciteit te verbeteren.
Fat Burn: training met een gematigd tempo, ideaal voor als je iets gewicht wilt verliezen.
Rustig: training met een rustig tempo, voornamelijk voor warming-up en cooling-down.

Gebruik bij thuiskomst
Als je na je run naar huis wandelt is het al mogelijk om je run te uploaden via de Bluetooth verbinding met je telefoon en de TomTom Multisports app. Het is dus niet nodig om je horloge op je computer aan te sluiten om deze uit te lezen. Helemaal handig voor mensen, die net zoals ik, die totaal geen geduld hebben.

MySports
Het eigen MySports platform van TomTom loopt helaas erg achter in vergelijking met Nike+, Runkeeper en Strava. Maar dat is misschien ook omdat ik gewend ben aan het Nike+ platform en daar al sinds ik ren mijn gegevens in bijhoud. Daarom ren ik ook altijd met de Nike+ app op zak, maar dit is enkel om mijn totale kilometerstand bij te houden.

Uhm, hoe werkt dit?
Het is even wennen aan het gebruik van het horloge, maar dat komt vooral door de eindeloze opties. Na een aantal weken gebruik te hebben gemaakt van de TomTom Cardio Runner is de interface al een stuk gemakkelijker in gebruik.

Design
De kleurstelling is mooi, maar het horloge zelf is (mij te) simpel. Maar eigenlijk doet dat er niet toe, want de overall verdict is extreem goed.

Comfort
Erg fijn dat je het klokje kunt loskoppelen van het bandje, zodat je na lange gebruiksduur je zweterige (en stinkende) bandje kunt verwisselen voor een (niet stinkende) nieuwe.

Overall verdict
De TomTom Cardio Runner zit tjokvol te gekke features, functionaliteiten en trainingsprogramma’s. Ik vind deze veelzijdigheid enorm fijn.

Helaas is de TomTom  Runner Cardio niet voor iedereen weggelegd: begin je net met hardlopen en weet je niet of het de investering waard is, dan kun je het beter bij deze variant (link naar de review van de TomTom Cardio Runner) houden. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt en lange afstanden gaat lopen (het horloge heeft een enorm lange batterijduur), dan is dit zeker een aanrader.

PLUSPUNTEN
+ Heel erg nauwkeurig
+ Tal van trainingsfeatures
+ Trilfunctie
+ Ingebouwde hartslagmonitor
+ Horlogeband kan verwisseld worden
+ Ook te gebruiken voor wielrennen en zwemmen

MINPUNTEN
– Onvolledig ecosysteem, je kunt de data echter wel syncen met Strava en Runkeeper
– Het design voegt niets toe, het is enkel comfortabel en praktisch te noemen
– Te veel functies voor de beginnende renner
– De prijs, 269 euro. Pijnlijke aankoop voor je portemonnee, maar wel eentje die de pijn absoluut waard is.

Wat is jouw overall indruk van het horloge?

?

Francien & GL2R Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent