Tip 5: Taperen?!

Jouw snelste 10 kilometer ren je natuurlijk niet alleen! Daarom krijg jij elke maandag van mij en Julia (snelheidsduivel op de 10km) een racetip. De vijfde tip: taperen.

Je gaat voor een testrit van 8 tot 10 kilometer 3 of 4 dagen voor de race? Superslim natuurlijk. NOT. Serieus niet doen!

‘Julia, kun je me vertellen waarom dat geen zin heeft?’

‘Francien, daarmee maak je meer kapot dan dat je verbetert. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om te herstellen van de trainingen die je, als het goed is, de afgelopen weken hebt doorlopen. Vroegtijdig rust nemen voor de race zorgt voor de zogenaamde “supercompensatie”.’

‘Julia, maar wat is dan wel verstandig de laatste dagen voor de wedstrijd?’

‘Blijven trainen, alleen veel rustiger en korter dan normaal. Zo zorg je ervoor dat je benen wel losgelopen zijn voor de wedstrijd en dat je “fris” aan de start staat.’

‘Julia, pak je ook nog op een andere manier rust?’

‘Francien, de nacht voor de wedstrijd ben ik altijd zenuwachtig en heb ik het gevoel dat ik MOET slapen. Dus lig ik alleen maar te denken: Ik moet NU slapen! Natuurlijk kun je dan juist NIET slapen. Het blijkt dat de laatste nacht voor de wedstrijd geen effect meer heeft op de prestatie tijdens je wedstrijd, als je de rest van de week maar goed slaapt. Kortom, op tijd naar bed vanavond!’

‘Julia, ik ga er om 22:30 uur in vrijdagavond. Dat is voor mij heel erg vroeg. Ik slaap normaal pas rond 03:00 uur.’

‘Francien, dat is nog steeds een beetje te laat, maar goed je moet doen wat je niet laten kunt. Zullen we een deal maken? Jij ligt er om half 10.

‘Okay deal! Wat doe je trouwens met je eten deze week? Houd je nog ergens rekening mee?’

‘Ik neem meer vocht tot me en eet ik gezonder de week voorafgaand aan de wedstrijd. Ik doe niet aan koolhydraten stampen, maar wel aan extra water drinken en pasta eten de dag voor de wedstrijd.’

‘Okay, dan ga ik vast pasta in huis halen. Julia, ik zie jou bij de Marikenloop op zondag! En voor de lezers ik zie jou zaterdagavond bij de finish in Amsterdam en anders dus zondagmiddag in Nijmegen.’

Hoe laat ga jij trouwens zaterdag je bed in?

PH: David Stegenga

?

Francien & Julia

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent