Francien: turnen & Tokio

Francien gaat in gesprek met topturnsters Sanne & Lieke Wevers om erachter te komen hoe zij op een voorsprong komen.

De tweelingzussen Lieke en Sanne Wevers (26) groeiden, met dank aan beide ouders, op in de turnzaal. Van meekijken naar spelenderwijs de weg vinden op toestellen als de balk en brug met ongelijke leggers. Het lukte Sanne en Lieke, na 40 jaar van afwezigheid als Nederlandse turn delegatie op de spelen, om zich als turnploeg te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Waar Sanne er met het goud vandoor ging na haar fenomenale toestelfinale op de balk. Maar wat ligt er ten grondslag aan de prestaties van deze succesvolle Plantina ambassadrices? En hoe ziet de weg naar Tokio 2020 eruit?

Belastbaarheid
“We trainen gemiddeld 30 uur per week in de turnhal en doen daarnaast aan krachttraining om ervoor te zorgen dat we sterk en slank zijn, oftewel belastbaar. Dat is weleens anders geweest. Voorheen lag de focus in onze sport op dun en slank zijn. Dat was zo’n beetje de standaard geworden. Vandaag de dag is het belangrijk dat je niet alleen slank bent, maar juist ook sterk. Met het verleggen van de focus hierop kwam een eind aan onze breekbaarheid. Die er meer dan eens voor zorgde dat we te maken kregen met blessureleed. Op een gegeven moment kwam het zelfs zover dat onze lichamen de trainingen niet meer aankonden. Met behulp van een voedingsdeskundige, de juiste voeding en supplementen wisten we het verschil te maken. Ieder detail doet ertoe om onze prestaties op dit niveau mogelijk te maken.”

Aanvullingen
“En dat begint bij de basis. Voeding en aanvullingen daarop. Het voedingsschema is, met dank aan een voedingscoach, persoonlijk op ons afgestemd en zorgt ervoor dat er wordt ingespeeld op onze behoeftes, Maar omdat we niet onbeperkt kunnen eten, zijn er supplementen nodig om alsnog alle voedingsstoffen en mineralen binnen te krijgen. Om het onszelf makkelijk te maken slikken we daarom multivitaminen. Daarin zit een breed scala aan vitaminen en mineralen, het is één capsule waarin alles wat we nodig hebben met een lage dosering wordt aangevuld.”

Tokio 2020
En hoe ziet de weg naar Tokio 2020 eruit? “De weg ernaartoe is altijd een hele zware, want je begint als het ware weer helemaal op nul. En dat beseffen we ons heel goed. Het is niet voor niets dat we [in Rio] voor het eerst in 40 jaar [de Olympische spelen] hebben gehaald als Nederlandse turnsters. Dat het nog een keertje gaat gebeuren is absoluut niet een gegeven. We weten nu wel hoe we er zijn gekomen. Je weet daardoor wat wel en niet werkt, maar je bent niet alleen afhankelijk van jezelf maar ook van het team. Iedereen dient heel sterk te zijn om de tickets te kunnen bemachtigen. Eerst maar eens presteren op het WK turnen deze herfst, dan zien we gelijk weer hoe we ervoor staan!”

__________

Zelf een voorsprong pakken?
Girls Love 2 Run Productions & Creators of Health hebben in opdracht van Plantina een guide geproduceerd die je wegwijs maakt in de wereld van gezond eten, bewegen en supplementen. Deze guide kun je hier gratis downloaden!

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Girls Love 2 Run x Plantina
Deze blog is in samenwerking met Plantina, benieuwd wat dat inhoudt? Lees het in de disclaimer.

Fotografie
Deze foto is gemaakt door sportfotograaf Bram Berkien.

Recent