Treat your feet

Nu je nog maar ongeveer 65 kilometer hoeft te rennen voor #DOcember (am I right?!?) is het tijd om je voeten wat extra aandacht te geven. Want wist jij dat je tijdens het hardlopen je voeten met twee tot drie keer je eigen lichaamsgewicht belast? Precies, time to give these babies some extra love!

Blarenbal
Te grote schoenen, te kleine schoenen, de verkeerde sokken… Ze hebben allemaal een ding gemeen: ze zorgen voor wrijving en druk op je huid waardoor er blaren ontstaan. Mocht je een blaar hebben opgelopen maar er weinig last van hebben, dan kun je deze het beste laten uitdrogen. Anders is doorprikken met een steriele naald (even ontsmetten met kokend water of alcohol) een optie. Zorg dat je de huid goed schoon en droog houdt, een pleister kan de bacteriën buiten houden. Mochten je sokken de boosdoener zijn, stap dan over op naadloze sportsokken.

Als je ondanks de juiste sokken en schoenen toch nog last hebben van blaren, smeer gevoelige plekken voor je run dan in met vaseline.

Eelt
Van smerige blaren gaan we door met het volgende ranzige onderwerp: eelt. Nu je deze maand 70 kilometer gaat loggen zul je misschien merken dat er zich een lekker laagje eelt onder je voeten gaat vormen. Net als met je blaren is het advies: als je er geen last van hebt, laat het dan lekker zitten. Eelt beschermt je voeten immers ook, dus als je toch besluit aan de slag te gaan met vijlen en zalfjes: haal niet te veel weg.

Teennagels
Een advies: kortwieken die handel. Te kleine schoenen of te lange teennagels kunnen bloeduitstortingen veroorzaken onder je nagels. En dat is inderdaad net zo pijnlijk als dat het klinkt. Een blauwe nagel valt er af en een nieuwe groeit zo weer terug, maar dit is eenvoudig te voorkomen door je nagels kort te houden. And let’s be honest: aangezien het geen weer is voor teenslippers, is er niets tegen een korte coupe.

Pedicure
Mocht je veel last hebben van bovenstaande klachten, maak dan eens een afspraak bij een pedicure. Bespreek je voetproblemen en wie weet is er een eenvoudig huis-tuin-en-keukenmiddeltje om je van je klachten af te helpen. En anders is een pedicure behandeling een mooie beloning voor het behalen van je #DOcember challenge!

Podotherapeut
Mocht je veel last hebben met je voeten, dan kun je er aan denken om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Een podotherapeut is gespecialiceerd in in voetklachten en andere klachten die gerelateerd zijn aan afwijkingen aan je voeten. Wist je dat klachten aan enkels, knieeen, heupen en rug vaak veroorzaakt worden door de stand van je voeten? Vaak kunnen deze klachten eenvoudig worden verholpen door het dragen van op maat gemaakte zooltjes.

Wat zijn jouw meest voorkomende voetklachten?

PH: Joyce Bongers

?

Francien & GL2R Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent