Veilig hardlopen (in het donker)?

Veilig hardlopen in het donker? Dat begint met zichtbaarheid. Wat bedoel je Francien?

Hardlopen doe je bijna nooit alleen. Je komt altijd wel iemand tegen die ook loopt, een hond uitlaat, wandelt of jogt. Je kent hem of haar niet (altijd), maar je hebt wel een gemeenschappelijke deler. Namelijk: (hard)lopen.

1. Groeten
Ik vind het niet meer dan normaal dat je elkaar (be)groet. Ook als je elkaar niet kent. Dat kan met een knikje. Daarmee merk je namelijk op dat er iemand loopt. En dat is belangrijker dan je denkt. Als hardloopster ben je kwetsbaar. Zeker als je ‘alleen’ loopt. Je komt op plekken die je als afgelegen kunt bestempelen. Heerlijk. Dat geef ik toe én 9 van de 10 keer is daar niets mis mee. Toch gebeuren er buiten het zicht van omstanders ook dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. En wat nou als je daar (ongevraagd) deelgenoot van wordt? Draai/loop weg? Bevries je? Ga je erop af? Of bevecht je het (in het ergste geval)? Dat weet je niet, totdat je het meemaakt. Daarom heb ik een aantal tips voor je… En nee ik wil je niet bang maken, enkel bewust. Een gewaarschuwd mens telt voor 2 nietwaar?

Thema_afterdark_GL2R (4)

2. Zichtbaar
Zorg ervoor dat je zichtbaar blijft zeker als het donker wordt en is. Dit betekent zowel dat je opvallende (reflecterende) kleding draagt en dat je niet te ver van de bewoonde wereld wegloopt. Mocht er iets gebeuren dat niet klopt of opvalt dan kun je altijd bij een willekeurig huis aanbellen en om hulp vragen.

3. Alert
In het ergste geval word je vastgepakt door iemand tijdens je run. Gebeurt dit zorg er dan voor dat je nooit, maar dan ook nooit meegaat naar de tweede locatie. Ook als je hier geen invloed op hebt, omdat deze persoon je onder druk zet, doe er dan alles aan om weg te komen of op deze locatie te blijven. Vaak vormt de tweede locatie het toneel waar iemand je iets kan aandoen. Simpelweg omdat deze plek in de ogen van de belager niet zichtbaar is voor anderen. Daardoor wordt de belager in staat gesteld ongegeneerd zijn of haar gang te gaan. Daarnaast wil ik dat je keihard brand roept. Het is gebleken dat mensen hierop eerder reageren dan enkel schreeuwen (dit kan namelijk ook gewoon een spelend kind in diens optiek zijn).

4. Overlevingsdrang
Mocht je ooit in een situatie als deze terecht komen, dan is het vaak de angst/adrenaline  die je aanstuurt. Het lichaam reageert hierop met een verhoogde staat van alertheid en bereidt zich voor op actie om het gevaar uit de weg te gaan. Deze actie wordt ‘vechten, vluchten of bevriezen’ genoemd: dit zijn drie verschillende manieren om met het gevaar om te gaan. Je kunt niet van te voren inschatten wat je in een dergelijke situatie doet, maar zorg ervoor dat je je bewust blijft van hetgeen dat zich voltrekt. Wat draagt deze persoon? Is deze persoon in het bezit van een wapen? Hoe ziet deze persoon eruit? Zijn er vluchtmogelijkheden? Is mijn veiligheid in gevaar? Moet ik meewerken omwille van mijn veiligheid? Blijf alert. Ook al is dat op zo’n moment misschien nog zo moeilijk.

5. Bereikbaar
Zorg ervoor dat je bereikbaar bent. Ik snap dat hardlopen met een telefoon niet ideaal is, maar wel essentieel als je alleen (in het donker) loopt. Je weet maar nooit wat je onderweg tegenkomt of wat er gebeurt. Als ik me onveilig voel in een situatie, dan pak ik mijn telefoon erbij en voer ik een nepgesprek zodat ik een dergelijk persoon bij voorbaat al afschud. Het is nog beter om daadwerkelijk iemand te bellen als je je in dergelijke onveilige situatie bevindt. Leg dan meteen uit waar je bent en wat er aan de hand is, voor zover dit kan. Tevens ben je middels een telefoon signaal traceerbaar voor hulpdiensten indien nodig.

Thema_afterdark_GL2R (1)

6. Extra ogen
Zoals ik al eerder zei soms ben je ongevraagd getuige van dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Je hoeft lang niet altijd opgemerkt te worden. Toch is het van belang dat je dergelijke zaken bij de politie meldt. Dat kan via de reguliere lijn (bij spoed: 112
geen spoed: 0900-8844) of via de Meld Misdaad Anoniem lijn (melden kan via het gratis telefoonnummer 0800-7000).

Heb je nog extra tips om jou, mijn en de veiligheid van je medelopers te vergroten? Deel ze dan hier in de comments!

?

Francien (& Joyce)

Foto’s door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent