Vijf must-have natuurlijke blijmakers

Lets face it, de zomer is voorbij, en dat is toch weer een moeilijke overgang naar donkere dagen met slechter weer. Merk jij het ook? Nu het weer helemaal in herfst-modus is, voel je je sneller vermoeid of neerslachtig. Misschien heb je hier elk jaar last van, is het dit jaar iets nieuws voor je – of heeft het niets met het weer te maken. Wees niet getreurd: deze natuurlijke blijmakers helpen je over je dip heen.

Sint Janskruid
Sint Janskruid is wat onbekender, maar kan je zeker helpen als je even niet zoveel energie hebt, of niet lekker in je vel zit. Sint Janskruid heeft een natuurlijke anti-depressieve werking. Het beïnvloedt je lichaamseigen stoffen in je hersenen, die een rol spelen bij je emoties en stemmingen. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend, maar het is het proberen waard!

Vitamine D
Nam jij als kind ook die Vitamine D pilletjes uit zo’n potje met een zonnetje erop? Ook nu je wat ouder bent heb je daar nog veel aan. Het helpt je lichaam bij het opnemen van calcium uit je voeding, en is belangrijk voor een goede werking van je spieren. Vitamine D kan je lichaam zelf aanmaken uit zonlicht: iedere dag tien minuutjes helpt al. Nu wonen we helaas helaas in Nederland en niet in een zonnig warm oord, en ontbreekt het nog wel eens aan genoeg zonlicht (op genoeg blote huid). Gelukkig kan je dit tekort makkelijk oplossen met een supplement.

Vitamine B12
Een gebrek aan Vitamine B12 kan een vermoeid gevoel veroorzaken, en zelfs bloedarmoede. Je kan de vitamine uit vlees, vis, eieren en zuivelproducten halen, maar soms neemt je lichaam er niet genoeg van op. Een supplement kan helpen om je meer energie te geven.

IJzer
IJzer is essentieel voor je rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid, en zelfs tot bloedarmoede. In de meeste multivitaminen zit al ijzer. Wil je extra nemen, check dan even met je apotheker: het kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen en supplementen.

Telt chocola ook?
Ok, nummer vijf is (vind ik) ook een natuurlijke blijmaker: chocola! De nieuwe feestreep van Tony’s Chocolonely al geprobeerd? (Spoiler: super lekker.) Chocola maakt volgens sommige onderzoeken ook extra endorfine aan in de hersenen, dus het werkt nog echt als blijmaker ook. Wikipedia says so ;)!

?

Anneloes & Francien 

Foto gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Wij zijn geen artsen, dus ga niet opeens al deze dingen tegelijk nemen omdat wij er zo’n fantastisch stukje over geschreven hebben! Check liever eerst even met je apotheker of huisarts. Ok? Ok, afgesproken.

P.P.S. Dit gaat misschien wat ver, maar goed als Nederlander kun je je er niet omheen. Medicinale Cannabis. Medicinale Cannabis kan een oplossing zijn voor de pijnbestrijding, en voor het verhelpen van de bijwerkingen die de normale medicatie in de meeste gevallen hebben. In ieder geval wordt Cannabis pas voorgeschreven als de ‘normale’ medicatie en behandelwijze niet werkt, niet voldoende werkt of teveel bijwerkingen heeft. De werking van Medicinale Cannabis zal voornamelijk liggen in het feit dat de drug in staat is om het lichaam, en speciaal de spieren, te ontspannen. Hierdoor ontstaat er enigszins verlichting. Bron

Recent