WANT IK HEB ADHD!

WANT IK HEB A D H D!
Iedereen die mij wel eens heeft ontmoet, weet dat dit mijn lijflied is (met bijbehorende YMCA-armbewegingen en deuntje). Het liefst schreeuw ik het dag en nacht, gepast en ongepast, keihard van de daken. Want ja, ik heb A D H D. Samen met deze diagnose kreeg ik van de dokter ook het bijbehorende receptje voor de apotheek overhandigd dat mij zou voorzien van eindeloze stromen Ritalin. Jammer, maar helaas ik blijk allergisch te zijn voor een bepaalde stof die voorkomt in Ritalin. Iets met een enorme praatkick (ja nog meer dan normaal), verhoogde oogdruk, grote pupillen, droge mond en ik hoor bijna niets meer. Waarom praat je er hier dan toch over? Omdat ik een soortgelijke medicatie heb als vervanger, waar de allergische stof niet in verwerkt zit. En ik nog steeds benieuwd ben naar de uitwerking van A D H D (A D D) medicatie op je sportprestatie.

Ritalin, wat zit daar in?
Ritalin is de merknaam van het bekendste medicijn dat wordt voorgeschreven bij A D H D, maar ook bij narcolepsie (slaapzucht). De werkzame stof in Ritalin is methylphenidaat (mag je heel snel weer vergeten), een zusje van amfetamine (voor de oplettende lezer, dat kwam inderdaad ook voorbij in de post over XTC). Voordat je alle Ritalin-gebruikers voor junkies aanziet: de werking van Ritalin is lang niet zo heftig als amfetamine.

Dope ouwe
Ritalin heeft twee belangrijke functies: het zorgt voor de afgifte van dopamine en noradrenaline in de hersenen en blokkeert de heropname van deze stof. Dopamine en noradrenaline zijn beide neurotransmitters (ja, weer die stofjes in de hersenen die ‘boodschappen’ doorgeven aan de zenuwen). Door een tekort aan dopamine is het moeilijk om ‘belangrijke boodschappen’ te filteren uit de stroom van informatie en prikkels waar wij dagelijks mee worden bestookt. Focussen en prioriteiten stellen wordt zo verdomd lastig. Te veel dopamine is ook geen pretje, daardoor ga je juist obsessief gedrag vertonen. De eerder genoemde noradrenaline zorgt voor de ‘vecht of vlucht’ reactie. Van te weinig word je onverschillig, van te veel ben je continue opzoek naar actie.

En… actie (maar niet heus)
Door het slikken van Ritalin trapt de gebruiker eigenlijk (tijdelijk) op de rem. Bij de juiste dosis gaat het concentratievermogen omhoog en geeft het ook rust. Ja, voor de 2 tot 4 uur dat het middel werkt dan. Ritalin verlicht de symptomen van A D H D, maar geneest deze niet. Als het middel is uitgewerkt krijgt de gemiddelde gebruiker last van een terugval, waarbij de A D H D-symptomen weer in alle hevigheid terugkeren. Daarom is het dus belangrijk dat Ritalin in de juiste dosis en op gezette tijden wordt geslikt.

Anders nog iets?
Er zitten dus nogal wat haken en ogen aan het gebruik van Ritalin. Zo heeft maar liefst 1 van de 3 gebruikers last van bijwerkingen, die variëren van hoofdpijn, gebrek aan eetlust en verschillende psychische klachten.

Partydrug
Ritalin is ook populair onder studenten, maar uiteraard niet als A D H D-medicatie. Uit een onderzoek van 2009 is gebleken dat maar liefst 7% van de studenten Ritalin gebruikt voor verschillende doeleinden: een betere concentratie (tentamenstress), voor de lol of als partydrug (www.eigenkracht.nl). De effecten zouden vergelijkbaar zijn met het gebruik van coke, alsin de ‘high’ gecontroleerder en bovendien goedkoper.

Ritalin en sporten
Er is behoorlijk wat onderzoek gedaan naar de effecten van Ritalin op de sportprestaties, maar deze lijkt daar geen invloed op te hebben. Toch moeten professionele sporters een doktersverklaring hebben als zij Ritalin gebruiken omdat het medicijn valt onder de amfetamines.

Tot slot
Uit ervaring kan ik je mededelen dat sporten opzichzelf al het beste medicijn is tegen A D H D. Het heeft mij al op hele jonge leeftijd geleerd om:

– me aan de gestelde regels te houden.

– effectief te handelen binnen gestructureerde activiteiten.

– betere relaties te onderhouden met leeftijdsgenoten (sociale integratie).

‘Daarnaast zorgt (regelmatige) lichaamsbeweging voor een verhoogt niveau van dopamine en noradrenaline, twee vitale neurotransmitters die verminderd aanwezig zijn bij mensen met A D H D. Verhoogde niveaus verbeteren de focus en verminderen impulsief gedrag.’ Bron


Voor de A D H D’ers onder ons, wat is jullie ervaring met Ritalin in combinatie met sporten?

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent