WARM UP LIKE A PRO BEFORE YOU HIT GO

Iedereen kan wel wat excuusjes bedenken, waarom hij of zij geen warming-up hoeft te doen. Het is namelijk saai, we hebben geen tijd of we lopen toch niet zo hard. NEE NEE NEE. Ik accepteer niet langer een excuus. Vanaf nu doe ook jij gewoon je warming-up. En wel om deze simpele reden: het voorkomt de kans op blessures. Dit komt omdat je met een warming-up je lichaamstemperatuur laat stijgen, je de bloedsomloop stimuleert, je coördinatie en hardlooptechniek verbetert en je longventilatie laat stijgen. Hieronder vijf belangrijke ingrediënten voor je warming-up.

1. Inlopen
Begin met rustig inlopen. Doe dit op een ontspannen tempo ongeveer 5 à 10 minuten. Mocht je nog niet zo ver zijn met je trainingen dat je 5 à 10 minuten kunt inlopen, begin dan bijvoorbeeld met wandelen of fietsen.

2. Dynamische rekoefeningen
Je spieren zijn nu al een beetje opgewarmd en zijn klaar voor de dynamische rekoefeningen. Dynamische rekoefeningen zijn beter dan statische rekoefeningen voorafgaand aan je training, omdat deze bewegende vorm van rekken je beter voorbereid op de training die komen gaat. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan zwaaiende bewegingen met je benen en armen en draaiende bewegingen met je heupen.

3. Loopscholingsoefeningen
Loopoefeningen klinken vaak heel ingewikkeld, maar hoeven helemaal niet ingewikkeld te zijn. Door loopscholingsoefeningen te doen activeer je de juiste spieren en bereid je je lichaam goed voor op de beweging die komen gaat. Hierdoor verbetert je looptechniek en zal je op den duur ook vooruitgang zien tijdens het lopen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan knieheffen, hinkelen, aansluitpassen en huppelen.

4. Spierversterkende oefeningen
Spierversterkende oefeningen zijn een belangrijke basis voor het hardlopen. Wanneer je spieren onvoldoende ontwikkeld zijn loop je een grote kans op blessures. Het is daarom belangrijk dat je wekelijks een aantal keer spierversterkende oefeningen doet. Je kunt hierbij denken aan uitvalspassen, squats, sprongen, planken, balansoefeningen en voet- en enkelversterkende oefeningen.

5. Versnellingen
Sluit je warming-up af met een paar versnellingsloopjes. Dit betekent dat je je snelheid gedurende de afstand opbouwt. Je begint bijvoorbeeld de eerste 20 meter op 25% en je eindigt je laatste 10 meter op 75%. Je hoeft natuurlijk niet maximaal te sprinten, omdat je pas bij je warming-up bent. Doe bijvoorbeeld 30 x 60 meter.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat je alle oefeningen op de juiste manier uitvoert, daarom zal ik binnenkort een aantal oefeningen met jullie delen.

Veel plezier met de warming-up en heel veel liefs,

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Bregje zelf!

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

Recent