Water?

Water vormt één van de belangrijkste onderdelen in onze voeding. Water is onmisbaar tijdens het sporten. Waarom? Tijdens het sporten verbrandt je lichaam veel vocht, maar dat moet wel aangevuld worden om uitdroging te voorkomen. Maar hoe zit het met jou? Drink je het liefst water uit de kraan of drink je toch liever een sportdrankje? Hoeveel drink je en wanneer moet je drinken?

Wat te drinken? 
Ik kwam een blogpost tegen waarin trainster Nine Becker dit uitlegt. Ren je minder dan een uur? Dan is water de beste optie. Want het is gratis en veroorzaakt geen maag- of darmklachten. Als je meer dan een uur traint heeft een sportdrankje de voorkeur. Een sportdrankje bevat koolhydraten en vult je waterpeil weer aan. Daarnaast zit er ook natrium in, dit versnelt de opname van vocht.

Isotone, hypotone of hyperfine?
Sportdrankjes zijn er in allerlei, soorten, kleuren en smaken. Grofweg zijn er echter 3 soorten: isotone, hypotonie en hypertonie. Isotone sportdrankjes zijn het beste voor hardlopers door de juiste combinatie van vocht en koolhydraten. Isotone sportdrankjes kun je voor, na en tijdens je run drinken. Test zelf welk drankje (lees: merkproduct) voor jouw het beste werkt tijdens je trainingen, niet tijdens een race. En het moet natuurlijk een lekker drankje zijn!

Hoeveel?
Het is heel erg belangrijk om iets te drinken na je run omdat je veel vocht (zweet) verliest tijdens je run. Door iets te drinken breng je je vochtpeil weer in balans. Hoeveel je precies moet drinken is afhankelijk van je lengte en gewicht en je zweetproductie (die is bij mij heel hoog) tijdens een run. De makkelijkste manier om hier achter te komen is door jezelf voor en na je run te wegen. Voor iedere verloren halve kilo, drink je 500 milliliter  (sport)water. Ook voor je run is het aan te raden om 250 ml tot 500 ml te drinken. Als je van plan bent om langer dan een uur te rennen neem dan ook iets te drinken mee voor onderweg. Probeer na een uur rennen iedere 15 minuten 125 ml tot 250 ml (sport)water te drinken. Water dient dan als je brandstof om je motor draaiende te houden, zodat je langer door kunt gaan.

Wat drink jij het liefst als je gaat sporten? Water of toch liever een sportdrankje? 

?

Francien

Follow my blog with Bloglovin

Recent