What'SAP?! (PART I)

Stand-in
Begin augustus kreeg ik (Francien) acht (pers)reizen aangeboden. Hartstikke leuk allemaal. Het liefst had ik ze alle acht aangenomen. Helaas ben ik al wekenlang in gevecht met mijn agenda. Die tot aan de nok toe gevuld is met afspraken en schrijfmomenten ivm mijn boek dat in februari 2016 dient uit te komen. ‘Nee.’ zeggen was nog nooit zo moeilijk. Maar goed ik ben de beroerdste niet en dus belde ik één voor één mijn fitte vriendinnetjes op. Zo kreeg ik Marit zover over een paar weken te vertrekken naar Griekenland. Deed Ashley mee aan een internationale sportmissie en ging vriendin Daphne naar Turkije voor een sapkuur. Van dat laatste heeft ze een verslag gemaakt. Een twee-delig verslag zelfs, want een week sappen is lachen, gieren, brullen, afzien en dat alles om er frisser & fruitiger uit te komen dan dat ze erin ging. Lees je mee?

What’SAP?
Of ik een weekje naar Turkije wil voor een sapkuur? Ik was druk, wat gestrest, moe en weinig energie. Natuurlijk wil ik naar Turkije voor een weekje rust, zon en  werken aan mijzelf! En zo zette ik voet op het prachtige kuuroord Zest for Life Dalyan, Turkije.

 

IMG_0563

 

Try before you die
De meningen over detoxen zijn nogal verdeeld. Toch merk ik dat er in Amsterdam nog steeds een stijgende lijn is als het aankomt op het aanbod van sapkuren. Een paar weken terug stond er nog een groot artikel in de metro dat er vooral na de (zomer)vakantie een piek te zien is, daar mensen zich na de vakantie realiseren dat het tijd is om (weer) aan zichzelf te werken en met de sapkuur een kickstart willen maken. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd en daarom was dit de ideale kans om het zelf eens te ervaren. En zeg nou zelf, van een weekje rust en zon is nog nooit iemand dood gegaan…

 

Challenge accepted
Zeven dagen genieten in het prachtige Turkije en zes dagen sappen. Het was een uitdaging kan ik je vertellen, maar ook een mooie ervaring!
De eerste twee dagen vond ik zwaar. Niet zozeer lichamelijk maar vooral mentaal. Ik verlangde naar eten, zelfs naar dingen die ik normaal gesproken nooit eet! Om je een voorbeeld te geven: Ik las die week een boek van Kluun ‘De weduwnaar’ waarin Stijn met Luna naar de dierentuin gaat. Stijn had voor Luna clownkoekjes meegenomen en het enigste waar ik de hele dag aan kon denken waren clownkoekjes. Ik heb geen flauw idee wat het zijn maar ik wilde het!

 

Een vliegende start van de dag
De derde dag ging het al stukken beter! De overheersende gevoelens van honger en verlangen waren weg en ik kon steeds meer mijn rust vinden. Lichamelijk had ik gelukkig nergens last van. Ik heb eigenlijk nooit last van mijn darmen of van iets anders en mijn voedingspatroon bestond al niet uit hele gekke dingen, dus dat viel mij allemaal reuze mee en ging mij gemakkelijk af.
In de ochtend word je elke dag (vroeg) gewekt door de gong en kun je je dag beginnen met een verfrissende opgieting. Je zou overigens ook gewoon een koude douche kunnen nemen, maar het is wel echt een fijne start van de dag. Ik wilde deze gewoonte daarom ook graag voortzetten thuis, drie keer raden hoe vaak dat al is gelukt…

 

IMG_0664

 

Let’s move (or not)
Wat ik ontzettend fijn vind is dat ze sporten en bewegen heel erg stimuleren in deze week. Ze bieden dan ook dagelijks verschillende activiteiten aan en aan jou de keuze of je hieraan mee wilt doen of niet. Alles mag die week, maar niets hoeft. Zo is er elke ochtend wel een wandeling van minimaal twee uur door de prachtige bergen van Dalyan of wordt er een interval training gegeven. Dat was vooral voor mij ideaal nu ik middenin mijn marathontraining (Amsterdam Marathon) zit, zo kon ik toch nog beetje bij blijven en stond ik niet een week stil. En een goede heuvel training never hurt nobody! En ondanks dat je denkt of voelt alsof je er geen energie voor hebt, het ging verbazingwekkend goed.
Verder geven ze bodyshape lessen, is er elke dag aquarobics in het zwembad en sluiten ze de dag af met body & mind (yoga). Loved it!

 

IMG_0603

 

Vakantiegevoel
Ondanks dat ik het heerlijk vond om elke dag aan het zwembad te liggen, ‘s middags een dutje te doen en vooral zo min mogelijk te doen, vond ik het toch fijn om af en toe even op pad te gaan. Toen ik klein was gingen wij elk jaar naar Turkije op vakantie, acht jaar op rij. Ik hou van Turkije. Het weer, het klimaat, de omgeving, de natuur, de cultuur, zelfs de geur doet mij denken aan onze vakanties van vroeger, waar ik verliefd ben geworden op Turkije. Ik was daarom ook blij dat we een aantal keer op pad gingen zodat ik weer wat mocht zien van dit prachtige land. Zo brachten we een bezoekje aan de modder en zwavel baden. Mijn maag draait nog om als ik terug denk aan de geur van het zwavel, maar het was weer een hele ervaring. In het  zwavelbad is het water 40 graden en het bevat het hoogst percentage van radioactieve bestanddelen die een natuurlijk helende werking schijnen te hebben. Het schijnt bijvoorbeeld goed te helpen tegen reuma, huid, lever, mild en maagklachten en stoelgang problemen. Nu ervaar ik zelf geen van deze klachten maar voor een mooie stralende, zachte en 10 jaar jonger uitziende huid maak ik natuurlijk graag een duik in de modder en vervolgens in een bad met een geur die de komende 24 uur nog uit je poriën komt.

 

Life is a beach
Op zaterdag brachten we een bezoek aan het strand, een aangename change of scenery. Dit strand is een beschermd natuur gebied vanwege de verschillende schildpad soorten die hier hun eieren leggen. Helaas heb ik er geen mogen spotten. Na het strand zijn we richting de markt gegaan. Ik had van te voren lang nagedacht of ik hier wel heen moest gaan. Op een markt kan je vooral heel veel eten vinden….Zou ik dat aankunnen? Vanwege mijn sterke verlangen naar eten heb ik de food market daarom overgeslagen en ben ik alleen naar het non-food gedeelte gegaan. Op maandag was er nog een ritje naar de markt. Dit keer was ik ervan overtuigd dat ik het aankon en heb ik een rondje gedaan over de food market. Heerlijk. Al dat verse groente en fruit deed mijzelf afvragen waarom ik eigenlijk nooit naar de markt ga in Amsterdam?! Ik kocht heerlijk wat noten, groente en fruit voor de terugreis op woensdag. Om veiligheidsredenen heb ik het eten nog twee dagen weten te verstoppen op een plek waar ik niet bij kon.

 

IMG_0560

 

Hoe gaat dat dan?
De sapjes die we elke dag voorgeschoteld kregen vielen mij alles mee! Ik vond de meeste zelfs heel erg lekker. Het menu van de dag zag er als volgt uit; ‘s ochtends begin je met een fruit sap bestaande uit Jus d’ Orange. Als lunch een heerlijke gazpacho (aka tomaten sap), als tussendoortje een heerlijke, elke dag verrassende, fruitsap (watermeloen, perzik, banaan met vijgen, peer en appel) en bij het diner kun je denken aan bijvoorbeeld wortel, bieten en paprika sap. Het doel van de sapjes is om het spijsverteringsproces stil te leggen en  je lichaam rust te geven. Het lichaam krijgt de gelegenheid om gifstoffen los te laten en energie wat niet naar de spijsvertering toegaat aan andere zaken te besteden. Je leert overigens wel extra genieten van wat je wel krijgt. Zo keek ik dagelijks uit naar het 17:00 uur fruit sapje en maakte ik een vreugde dansje toen ik dinsdag voor het eerst weer een warm  groente soepje voorgeschoteld kreeg. Ik denk de lekkerste die ik ooit heb gehad. Op woensdag bestelde ik een salade voor in het vliegtuig waarmee ik mijn voeding weer langzaam kon opbouwen.

 

Zest for Life
Bij Zest for Life kun je de balans terug vinden tussen de dagelijkse drukte en tijd voor jezelf. Het was een week met vele tegenstrijdigheden, uitdagingen en nieuwe inzichten. Maar wel eentje waar ik met veel bewondering op terug kijk.
De sapvastkuur was een bijzondere uitdaging, maar er zijn meer ingrediënten die het een week maken om nooit te vergeten! Lees hierover meer in het volgende deel…

?
Daphne

Recent