Who let the dogs out!?

Sinds 3 maanden heb ik een puppy, Rio. De katten moeten nog steeds een beetje wennen aan hun nieuwe huisgenoot, maar ik was op slag verliefd.  Zo’n kleine dibbes heeft natuurlijk veel energie en eindelijk is het moment aangebroken waar ik met smart op heb gewacht: we kunnen samen gaan hardlopen! Maar hoe pak ik dat aan?

Workout met je viervoeter in 4 stappen

Stap 1: Basics

Als een hond een maand of 5 oud is mag hij beginnen met hardlopen. Met een puppy moet je natuurlijk wat meer geduld hebben dan met een volwassen hond. Doordat hij snel afgeleid is, is de kans groot dat je in het begin van links naar rechts over de weg vliegt 🙂  Zorg dus dat je de riem kort houdt, zodat hij niet te ver bij je weg kan lopen.

Stap 2: Materiaal

Als je net begint met hardlopen kun je dit prima doen met je huidige halsband/tuig en riem.

Ben je al lekker on-the-role en ga je grotere afstanden lopen kun je het beste een goede uitrusting aanschaffen. Zoals een heupgordel voor jezelf en voor je hond een tuigje in plaats van een halsband.  Gebruik geen gewone riem, maar een elastische riem die je aan je heupgordel vast maakt. Dit vangt de schokken op voor jou en je hond.

Stap 3: Hardloopschema

Net als bij mensen draait alles om een rustige opbouw. Honden kunnen net als wij flink last krijgen van hun gewrichten en spieren als je te hard van stapel loopt. Wil je op een verantwoorde manier opbouwen in 6 weken? Gebruik dan onderstaand schema.

Stap 4: Wedstrijden      

Ben jij een echte die-hard? In Nederland worden zelfs speciale hardloopwedstrijden met honden georganiseerd. Als Rio zover is ga ik zeker mee doen. Lijkt het jou ook wat? Check deze website voor meer info: http://www.canicrossnederland.nl/

Tips & Tricks

?      geef je hond geen eten kort voor het hardlopen (tenzij je zin hebt om puin te ruimen J)

?     begin met een warming-up door eerst een paar minuten te wandelen. Hetzelfde geldt voor de cooling-down, na het rennen even een paar minuten wandelen

?       loop zoveel mogelijk over onverharde paden, de kussentjes onder de pootjes van je hond zijn niet gemaakt om veel kilometers over asfalt te rennen

?        laat je hond voor de veiligheid zoveel mogelijk aan de kant van de berm lopen

?       loop je in het donker? Trek behalve jezelf ook je hond iets lichtgevends aan (reflecterend tuigje of een lampje om de nek)

?       ga niet rennen als het erg warm is, honden raken snel oververhit en dat kan fataal zijn

Have fun running girls & dogs! So would you take your dog for a run?

?

Manon

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

* If it wasn’t for dogs, some people would never go for a run *

Recent