X is voor…

Als je ooit het woord ‘Ecstasy’ hebt opgezocht in de Van Dale, dan staat daar een korte, bondige, 3-letterige uitleg van het woord: XTC. Deze vrolijke party smarties, die hun bijnaam danken aan de verschillende kleuren en vormpjes van de pil, vallen onder de Nederlandse opiumwet. Productie, handel en bezit zijn dus hartstikke strafbaar. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat jij en/of ik nooit eens met onze vingers in de snoeppot hebben gezeten… Geheel in stijl van het thema van deze maand, ga ik natuurlijk op onderzoek uit. Wat is XTC én nog belangrijker welk(e) effect(ten) heeft het op mijn sportprestatie? Ik denk dat menig persoon in Nederland weleens een pil in zijn of haar mik heeft gegooid. Om vervolgens de volgende dag voor een ‘ontnuchterende’ run het Vondelpark onveilig te maken. Am I right? De hoogste tijd voor een bijscholing op dit gebied.

Bijlesje scheikunde
Deze populaire partydrug is in feiten de pilvorm van MDMA. MDMA, ook wel ‘Molly’ of ‘M’ genoemd, behoort tot de amfetamines en is de werkzame stof in XTC. Daarnaast zitten er ook nog zogenaamde vulstoffen in de pillen zoals zetmeel, cafeïne en in sommige gevallen kleurstof. Zodra deze party starter met een flinke slok van het een of ander in je maag beland, kan het feest pas echt beginnen.

Pop that pill
Jouw maagzuur is de eerste host van je XTC trip. Door het zuur lost de pil op en komen de werkzame stoffen vrij. Via de dunne darm worden deze in je bloed opgenomen en door je hart het hele lichaam rond gepompt. Aangekomen bij je hersenen zijn je neurotransmitters aan de beurt. Deze beïnvloeden de manier waarop de zenuwen signalen aan elkaar doorgeven. XTC is van grote invloed op serotonine (ook een neurotransmitter), die weer verantwoordelijk is voor onze stemming. Bingo: daar komt het gelukszalige gevoel dat je van een pilletje krijgt dus vandaan. XTC wordt grotendeels afgebroken door de enzymen in de lever. Je nieren filteren de stoffen vervolgens uit je bloed en het hele zootje verlaat je lichaam via de urine. Tot drie dagen na het gebruik van XTC zijn er sporen van terug te vinden in je urine.

And… Action!
Na het innemen van XTC duurt het tussen de 20 en 60 minuten voordat je de effecten gaat merken. Allereerst worden je waarnemingen intenser, met al je zintuigen in de draaimolen zullen we maar zeggen. Daarnaast krijg je een gigantische oppepper: je voelt je opgewerkt, blij en hebt grote behoefte aan contact met andere (yes, daar is ie dan: de drug hug). Yes baby, alle drugskonijnen voelen zich energiek, helder, fit en alert. On top of the world dus. Verder gaat alles lichamelijk nog een tikje sneller, harder en hoger. Verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur, verminderde eetlust, grote pupillen, stijve kaken en moeite met plassen. En die droge mond? Ja, die Sahara krijg je door de verminderde speekselproductie.

Do or don’t?
Ok, dus het is niet verslavend en je krijgt er ook nog eens geen ontwenningsverschijnselen van. De ideale drug zou je zeggen? Mooi niet. Zelfs bij incidenteel gebruik zijn er behoorlijk wat kortetermijnrisico’s. De gevaarlijkste zijn oververhitting en watervergiftiging. XTC zorgt voor een verhoogde lichaamstemperatuur, die in combinatie met een zweterige nachtclub, lang dansen en weinig drinken tot oververhitting kan leiden. De hoge koorts, toevallen, bloedingen, spierafbraak (kijk als je traint voor een (ultra, halve) marathon, dan is dat natuurlijk niet handig) en zelfs problemen met je nieren kunnen het gevolg zijn. Door het drinken van te veel water (voor afkoeling maar ook omdat je minder speeksel aanmaakt en dus een droge mond hebt) heb je kans op een hersenoedeem. Dit verhoogt de druk op je schedel en verhoogt de kans op infarcten, coma en zelfs dood. En tot slot is knarsetanden ook niet echt bevorderlijk voor je gebit (en je kunt er ook knetterende hoofdpijn van krijgen). Naast deze fijne kortetermijngevolgen kun je er op de lange termijn geheugenverlies, concentratieproblemen en zelfs depressie aan overhouden.

Suicide Tuesday
De gebruikers onder ons zien hem al van mijlen ver aankomen: de dikke, vette, dinsdagdip. Nergens zin in, irritaties, explosieve huilbuien… Dit is allemaal het gevolg van de uitputting van je serotonine door de XTC. Hoera, dit gaat weer over als je serotonine weer is aangevuld. Dat gebeurt in je darmen, die daar een goedje dat tryptofaan heet voor nodig hebben. Klinkt ingewikkeld, maar zit in onder andere verschillende soorten vlees, vis en zuivel. Een extra vitamine C boost wil ook nog wel eens helpen: de antioxidanten beschermen je weefsels en organen tegen gifstoffen.

Tripje tijdens het sporten?
Ik dacht het even niet: XTC tijdens het sporten is namelijk levensgevaarlijk. Door de oppeppende werking voel je geen vermoeidheid en heb je het gevoel dat je misschien wel zes marathons achter elkaar kunt rennen. Maar zowel door het gebruik van XTC als tijdens het sporten verhogen je lichaamstemperatuur, je hartslag en je bloeddruk. Gevolg? Jij denkt dat je nog wel even door kunt gaan terwijl je lichaam eigenlijk keihard aan het crashen is. Ook een aanhoudende hoge bloeddruk, nog zo’n leuk bijeffect, kan een hersenbloeding veroorzaken. Dus ook gelieve niet de dag na je trip sporten. Better safe than sorry.

Een afsluitende vraag heb ik eigenlijk voor het eerst niet. 

PH: Monique Renne

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

P.P.S. Doe je al mee aan JANUari? Wanneer ga je beginnen met je goede voornemens, zo van JA NU(ari)!

Recent