Yoga?

GIRLSLOVE2CHEAT
Omdat iedereen weleens vreemdgaat.

Muisstil
Het is er doodstil. Waar? In de kleedkamer van de prachtige yogastudio op de Nieuwe Achtergracht. Ik word er ongemakkelijk van. Ik word gedwongen mijn ADHD te vermoorden en probeer me als een ‘normaal mens’ te gedragen. Terwijl ik mijn overvolle tas uitpak, valt mijn sneaker met een keiharde bons op de grond. Iedereen kijkt me aan. Kijkt weg. En zwijgt.

Boarden
In de yogaruimte liggen 60 matjes wederom doodstil te wachten op een eigenaresse. Ik zoek zo geruisloos (ik lijk van Gend en Loos wel) als het maar kan mijn plekje op. Ga zitten en voel me extreem stom. Het boarden is binnen drie minuten gedaan. Alle matjes zijn bezet.

Ashtanga
De yogalerares neemt het woord. Niemand praat. Ik word gek. Deze stilte, ik kan er echt niet meer mee omgaan. We gaan in positie liggen. Ik heb geen idee wat me te wachten staat. Behalve dat het Ashtanga yoga (voor gevorderden) is. Weet jij het wel? Wacht ik Google het even voor je.

Google
‘Ashtanga Yoga vindt zijn oorsprong in India. Het is een dynamische vorm van yoga, die bestaat uit een aantal vaste series van oefeningen. Een oefening heet een asana in het Sanskriet en betekent houding. Om van de ene houding naar de andere te gaan, maak je een beweging, een vinyasa. Deze flow van houdingen en bewegingen wordt ook wel poweryoga genoemd. Door een diepe en bewuste ademhaling verbind je lichaam en geest. Je richt je aandacht naar binnen, zodat je even niet meer bezig bent met de buitenwereld. Het geconcentreerd uitvoeren van deze houdingen en bewegingen geeft een verdieping in jezelf. Het is als het ware een meditatie in beweging’ Bron. Duidelijk?

Vinyasa
De les begint. Waar de mensen om me heen van de ene beweging (vinyasa) in de andere beweging vloeien, werk ik me met horten en stoten door de bewegingen heen. Ik merk dat ik verre, maar dan ook echt verre, van flexibel ben. Als de lerares besluit een gezang (een lofzang om je tot rust te brengen) in te zetten, ga ik helemaal kapot van binnen. Mijn gezicht in de plooi houden lukt niet meer. Dit vraagt zoveel focus en energie. Als ik besluit even mijn ogen open te doen zie ik Joyce naar me kijken. Ook zij heeft er moeilijk mee en dan met name met mijn gezicht. Het voelt alsof ik de brugklas zit en een enorme lachkick moet onderdrukken. Om mezelf in toom te houden denk ik aan iets heel zieligs.

Rustig!
Naarmate de les vordert worden de bewegingen lastiger. Ik zweet zelfs. Dit is zwaar. Mijn bewegingen gaan er niet op vooruit, maar ik merk wel dat ik langzaam maar zeker rustiger wordt. Gek. Die state of mind ken ik niet goed. Mijn gedachten vliegen voor even niet meer alle kanten op. Eigenlijk is dit heel fijn.

Foetus
Aan het einde van de les mogen we gaan liggen en onze ogen dichtdoen. Ik kom in een heel diepe slaap terecht en heb dan ook geen idee hoelang ik er bij lig als een baby in een foetushouding. De stem van de yogalerares doet me ontwaken. De les is afgelopen.

Zelfs ik loop nu kalmpjes de kleedkamer binnen. Dit moet ik vaker doen, maar dan wel in de klas voor beginners. Is dit iets voor jou?

PH: Joyce Bongers

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent