Yogadate

Hoe vraag je een meisje op zweetdate? Door haar gewoon een Facebook-bericht te sturen. Geduldig wacht ik af. Het verlossende antwoord ontvang ik enkele dagen later. Ze wil alleen niet met me hardlopen. Of ik opensta voor Ashtanga yoga? Nog nooit van gehoord. Dus ik zeg meteen ‘Ja.’ Ik ontmoet Rinke Tjepkema, Chef Redactie Vogue Nederland, enkele weken later op de Nieuwe Achtergracht bij Delight Yoga. Een prachtige Amerikaans aandoende yogastudio. Helaas (volkomen logisch) mag er niet gepraat worden tijdens deze sessie. Dat doen we dan ook nadien.

Van hardloopjunkie naar…?
“Mijn hardloopblessure begon een jaar geleden met een onschuldig stijf gevoel in mijn achillespees. Zoiets wat je ‘s ochtends voelt als je opstaat maar na even stretchen verdwijnt. Daardoor ben ik veel te lang blijven rennen, tot ik amper nog kon lopen, laat staan rennen. Nu heb ik fysiotherapie, doe ik braaf mijn oefeningen en gaat het langzaam beter. Binnenkort mag ik langzaam beginnen met intervaltrainingen.” Een ding was duidelijk voor deze hardloopjunkie: ze moest op zoek naar alternatieven om haar energie kwijt te kunnen.

Aan vervanging toe
In de zoektocht naar vervanging voor hardlopen bleken wielrennen en yoga een perfecte match voor Rinke. “Ik werd niet alleen gedwongen om het rustiger aan te doen, ik ervaar nu ook hoe het is te trainen in een groep. Vroeger genoot ik ervan om alleen te trainen, op mijn eigen moment.” Nu fietst ze af en toe met haar broer en zijn vrienden en merkt ze hoe leuk het is om de ervaring te delen. “Onderweg stoppen we ergens voor lunch en doet niemand spastisch over wat je eet: gewoon een full-fat cola met een hamburger.”

Gas van die lolly
Toch was het niet makkelijk voor Rinke om het hardlopen op te geven. “Ongeveer een jaar geleden rende ik nog de halve marathon van San Francisco. Toen duidelijk werd dat ik niet meer kon rennen raakte ik half in paniek, maar nu ben ik er bijna aan gewend. Toch mis ik nog steeds de lange afstanden, maar ook de ontspanning en cardio-kick die ik van hardlopen krijg.” Rinke werd gedwongen een stapje terug te doen, iets wat ze zichzelf heeft moeten leren. “Lange tijd heb ik erg veel en intensief gesport, misschien wel meer dan mijn lichaam eigenlijk aankan. Ik heb eigenlijk iemand nodig die zegt dat ik een stapje terug moet doen als het om sporten gaat.”

Te fit?
Dat sporten voor sommigen een obsessie kan zijn, herkent Rinke ook in de talloze sport- en health blogs. “In mijn ogen kun je ook ‘te fit’ zijn. Je hebt al die sites die sixpacks en hardcore diëten promoten, vooral gericht op jonge vrouwen. Natuurlijk is dat aantrekkelijk, maar je moet uitkijken wat je doet. Voor vrouwen is fit zijn heel anders dan voor mannen. Als vrouw heb je nou eenmaal vet nodig, dat heeft niets met fit zijn te maken.”

Ideale uitlaatklep
Intensief sporten is niet altijd onderdeel geweest van Rinke’s leven. “Van mijn 12e tot mijn 18e deed ik aan atletiek. Ik vond het erg leuk, maar was niet bijzonder goed. Die ambitie had ik ook niet, ik deed het gewoon naast school.” Pas na haar studie ging ze fanatiek sporten. Rinke zit voor haar werk veel achter de computer en dit is voor haar de ideale uitlaatklep. “Van sporten word ik weer rustig en laat ik werkbeslommeringen achter me. Daarna ben ik weer ontspannen en heb ik energie om andere dingen te doen.” Bij Vogue is ze de sportiefste, maar zeker niet de enige. “We hebben een hele sportieve redactie, zo deed iedereen mee aan We Own The Night. Voor sommigen was het zelfs hun eerste run, maar het is juist zo leuk dat iedereen het op zijn eigen tempo kan doen.”

In het verschiet
Ondanks dat Rinke weer voorzichtig kan beginnen met hardlopen, blijft ze andere sporten proberen. “Misschien dat ik wel een keer een triatlon wil doen, dat is ook steeds meer in opkomst onder vrouwen. Voetbal wordt het in ieder geval niet, dat heb ik laatst nog een keer geprobeerd en ongelofelijk weinig talent voor. ‘Ze zei dat ze geen bal kon raken, maar ik wist niet dat het écht zo was’, hoorde ik de scheidsrechter zeggen, haha.” Stiekem zou ze ook wel haar eigen lijn fietskleding willen beginnen. “Voor vrouwen is die gewoon ontzettend lelijk. Maar dat zou dan iets zijn voor erbij,  want ik heb het ontzettend naar mijn zin bij Vogue en wil voorlopig niet weg.”

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent